Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Cseh-magyar hídépítő kiképzés Szentesen

Szentes - Megkezdődött a DUNA-2012 cseh-magyar közös hídépítő kiképzés hétfőn Szentesen, a 2009 évben Csehországban megrendezett ELBA-2009 elnevezésű azonos kiképzés folytatásaként. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred fogadta laktanyájában a cseh Szárazföldi Haderő 15. Műszaki Dandár kijelölt állományát.
Az ünnepélyes megnyitón a két nemzet himnuszainak dallamára húzták fel a nemzeti lobogókat. Varga István mk alezredes, a Műszaki Ezred megbízott parancsnoka köszöntötte a közös kiképzésre felsorakozott 35 fő cseh és 80 fő magyar műszaki hídépítő katonát. Beszédében kiemelte, az egy hetes kiképzés célja, hogy közös pontonos kezelőszemélyzettel fejlesszék a cseh és a magyar folyami hídépítő állomány szakmai felkészültségét és hatékonyságát a komp- és folyami hídépítési feladatok végrehajtása során, a Magyar Honvédségben rendszeresített PMP típusú pontonok alkalmazásával. Sok sikert, új tapasztalatokat, új ismereteket és sok élményt kívánt a közös munkához.

Megkezdődött a DUNA-2012 cseh-magyar közös hídépítő kiképzés hétfőn Szentesen.
Megkezdődött a DUNA-2012 cseh-magyar közös hídépítő kiképzés hétfőn Szentesen.

Lustyk Jiří ezredes, a cseh 15. Műszaki Dandár parancsnokhelyettese köszöntőjében elmondta, nagyon örültek a magyar fél meghívásának. Bízik benne, hogy a kiképzésen meg tudják mutatni képzettségüket és műszaki szaktudásukat a harctámogató és a katasztrófavédelmi feladatokban.

A tiszai vízi gyakorlótéren a valós gyakorlati végrehajtás munkavédelmi, környezetvédelmi, tűzvédelmi és balesetvédelmi oktatással kezdődött. Ezt követően a magyar hídépítő katonák bemutatták a vendégeknek a saját technikai eszközeiket, az azokkal történő munkavégzés speciális mozzanatait. Az elvi ismeretek átadása után, bemutatásként vízre tettek BMK-130 tolóhajókat, valamint PMP hídelemeket. Ezt követően már következhetett a közös végrehajtás, amikor a bemutatottak alapján a cseh és magyar hídépítők már együttes munkával végezték gyakorlásként a vízre tétel, pontonok kapcsolása és a vízről vétel szakfeladatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyv született a szentesi mozizásról

A százéves szentesi mozit nemcsak vetítésekkel ünnepelték a Kurca partján: könyv is készült a jeles évfordulóra. Tovább olvasom