Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Csokonai-díjat kapott a szentesi Bácskai Mihály

Szentes - A magyar kultúra napján Csokonai-díjat adományozott az oktatási miniszter Bácskai Mihálynak. A betegségből lábadozó pedagógus helyett felesége vette át az elismerést.
A nem hivatásos művészetek területén kiemelkedő értékű tevékenységet végző alkotók és művészetpedagógusok között tartotta érdemesnek az oktatási és kulturális miniszter a szentesi Bácskai Mihályt a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói-díjra. Hiller Istvántól az elismerést a kitüntetett felesége, Bácskai Mihályné Molnár Erzsébet vette át. A magyarországi diákszínjátszás meghatározó személyisége örül a kitüntetésnek, elnézegeti a költő domború portréját. Szívesen emlékszik vissza arra az időszakra, amikor diákjaival és kollégáival Csurgón vett részt színjátszó találkozókon – éppen abban a városban, ahol Csokonai gimnáziumi tanárként tanítványainak vígjátékokat rendezett. A reményhez című költeményét halhatatlannak nevezte az idős pedagógus, aki nemrégiben súlyos műtéten esett át: a minap három hónapnyi lábadozás után sétálni merészkedett.

A kitüntetett helyett felesége vette át az elismerést. Fotó: Tésik Attila

Elmondta, szívesen ünnepelné együtt ebben az évben a diákokkal a drámai tagozat harmincéves fennállását. Szerinte a Horváth Mihály Gimnázium tantestülete erős és összetartó, a diákság pedig szabad, kezdeményező. Mint mondta, hisz abban az öntisztulási folyamatban, melynek köszönhetően közös erővel kikeverednek, kinőnek a mostani helyzetből, akkor pedig visszatérhetnek a boldog és válságmentes időszakok, amelyek egykor voltak.

Bácskai Mihály első országos sikerét 1971-ben szerezte a Férhő kéne mönni című diákszíndarab rendezésével, az előadásról szóló kritika szerint a szereplők a gyerekes naiv mókázás és a vaskos, paraszti humor között hintáztak, színpadi mozgásuk pedig korukat meghazudtoló. 1988-ig rendezett, utoljára saját kreációként a Variációkat. Ma is vallja, hogy a személyiségformálás legnagyszerűbb játékos eszköze a színpad.

Gondolatait a Diákszínpad és diákszínjátszás című könyvében foglalta össze, mely kézikönyv lett. Hosszú csend után az elmúlt évben részt vett a debreceni országos diákszínjátszó fesztivál zsűrijének munkájában, „akik ott voltak, talán azok közül néhányan észrevették, hogy tudok még valamit mondani..." – fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 5. Fejes Attila 2008. március 03. 21:52
  „Csatlakozva az előttem szólóhoz, én is gratulálok a Csokonai-díjhoz és gyors felépülést kívánok Skabának,
  (természetesen Erzsike néninek is jó egészséget)
  hogy a nyáron minden drámaissal közösen ünnepelhessük majd a harmadik születésnapi X-et!!!
  Fejes Attila, Jászberény”
 • 4. Taba Csilla 2008. március 02. 20:44
  „Tisztelt szerkesztők!
  Meg lehetne e kapni a Férhő kéne mönni diákszíndarab szövegkönyvét???
  Pici falusi iskola humoros előadást tervez hetedikesekkel és ha sikerülne előadni betanítanám a gyerekeknek!

  Köszönettel: Taba Csilla tanárnő Fajsz”
 • 3. ?:?:?:?:? 2008. január 31. 21:51
  „?%?%?%?=:JU=/”
 • 2. Szösz 2008. január 29. 22:51
  „Őszinte szívből gratulálok, és nagyon büszke vagyok Rád: Fanni unokád”
 • 1. Marcsika 2008. január 28. 21:39
  „Szivből gratulálok MIska bácsinak, mielőbbi teljes felgyógyulást kivánok a szentesiek nevében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs új igazgató a szentesi sportközpont élén

Szentes - A szentesi képviselők szerint új szervezeti formában kell működnie a sportközpontnak,… Tovább olvasom