Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Díjemelés nem, de zacskós víz még lehet

Szentes - Egy év alatt 60 százalékkal, 17,5-ről 28 millió forintra nőtt a fogyasztók 90 napon túli vízdíjtartozása. A csökkenő fizetési hajlandóság hordozza a legnagyobb kockázatot a Szentes-Víz Kft. számára – olvasható a társaság 2013-as üzleti tervében.
Jelentős változást hozott a Szentes-Víz Kft. életében, hogy 2012. július 1-től két település lépett be a tulajdonosi körbe: Mártély és Derekegyház. E naptól Mártély önkormányzata a társasággal kötött működtetői szerződést. A szinte csapadék nélküli nyár és a talajvízszint lesüllyedése azt eredményezte, hogy a vezetékek folyamatosan mozgásban vannak, feszülnek, törnek. Jelentősen megszaporodott a csőtörések száma, emiatt a hálózat felújítására kevesebb kapacitás maradt. A vezetékrekonstrukció részeként a gerincvezetékekből évente 2-3 kilométer hosszúságút új vezetékre cseréltek, a csomópontok felújításával együtt.

Köpni-nyelni sem tudott

Köpni-nyelni sem tudok – summázta véleményét a héten elfogadott állami közműadóról Kocsis László ügyvezető. Januártól méterenként 125 forint lesz az adó, s azt a víz-, a szennyvíz-, a földgáz-, a hő-, a villamos energia- és a hírközlési vezeték tulajdonosának kell megfizetnie. Azon vezetékek után, amelyek az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában vannak, az üzemeltetőt sújtja a teher. A Szentes-Víz Kft. esetében ez 41 milliós sarcot jelent, ami a 2013-ra tervezett 820 milliós forintos árbevétel 5 százaléka. Ez azt jelenti, hogy a most beterjesztett üzleti tervet később módosítani kell, mert egyelőre kidolgozatlan, miből teremtse elő a cég a közműadó fedezetét – díjemelésről ugyanis szó nem lehet, mert a jogalkotó minden más közüzemi díjjal ellentétben befagyasztotta a víz- és csatornadíjakat. 

 
Ma az üres telkek és a lakatlan ingatlanok jelentős részt képviselnek a rá nem kötött ingatlanok között. A Szentes-Víz Kft. továbbra is fenn kívánja tartani azt a rendszert, hogy az új rákötésnél két évig 50 százalékos csatornadíj-kedvezményt adnak. A hatóság a 2011. évi szennyvízbebocsátás alapján 2012-ben 134 millió forintos szennyvízbírságot szabott ki a társaságra. Nyilvánvaló kiutat jelent a bírság alól a szennyvíztelep építése, amely néhány milliósra csökkenti a tényleges fizetnivalót, de amíg nem történik meg az új létesítmény építése, üzembe helyezése, addig magas bírságra és vízterhelési díjra kell számítani.

Az ivóvízminőségre vonatkozóan 2012. december 26-án hatályba lépnek a szigorú határértékek. Kocsis László ügyvezető szerint egyelőre nem bemérhető, hogy milyen lesz a hatóságok „vérmérséklete" a fenti dátum után, lesz-e szükségintézkedés, lesz-e „zacskós víz". Bármilyen szükségmegoldás csak igen magas ráfordítással oldható meg (ráadásul a szakma véleménye szerint feleslegesen, mert belátható időn belül elkészül a megfelelő műszaki megoldás). Az ivóvízminőség-javító program különböző fejlesztési elemeinek kivitelezésére még ebben az évben megindíthatják a közbeszerzési eljárást.

Egy év alatt 60 százalékkal, 17,5-ről 28 millió forintra nőtt a fogyasztók 90 napon túli vízdíjtartozása. Az üzleti terv szerint a csökkenő fizetési hajlandóság hordozza legnagyobb kockázatot a társaság számára. A fogyasztás korlátozásának eszközét is egyre többször alkalmazza a cég, ami azt jelenti, hogy beépítenek egy olyan szűkítést a családi házaknál, amely következtében a vízvételezési lehetőség napi néhány vödörre tehető, az átfolyós vízmelegítőt ez a mennyiség már nem lobbantja be. Az év folyamán „behajtó brigádokat"is szerveztek a szakképzett vízvezeték-szerelőkből, de rendszeresen az a válasz, hogy „ha akarják, vágják le, de én akkor sem tudok fizetni".

Olvasóink írták

 • 4. Minibusz 2012. november 30. 06:50
  „A vizet meg nem lehet (nem szabad) csak úgy elzárni, mint mondjuk az áramot.”
 • 3. studyfy 2012. november 29. 23:51
  „istvang58, adjál már tanácsot, hogy aki nem tud fizetni, attól, hogy hajtsák be a pénzt. Minden jó, használható ötletet szívesen vesznek a vízművesek.”
 • 2. deszkás 2012. november 29. 20:59
  „Díjemelés a nyilvánvalóan mérget tartalmazó vízért? Csak nálunk csak itt. Lehet ilyet tenni persze büntetlenül.”
 • 1. istvang58 2012. november 29. 14:16
  „Ez a sok kintlévőség a szolgáltató szégyene és lustasága.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rékával Update-ról és Norbiról

Szentesen is megnyitotta reformélelmiszer-üzletét az ország legismertebb fitneszedző házaspárja.… Tovább olvasom