Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

E-napló Szentesen - Nincs több sumákolás

Szentes - Elektronikus napló bevezetését tervezi a jövő tanévtől a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola – kísérleti jelleggel, egyelőre csak a felsősöknél.

A félmillió forintos fejlesztés révén a szülők naprakészen követhetik csemetéjük tanulmányi eredményeit, de a tanárokkal is levelezhetnek majd.

Vége a sumákolásnak, az ellenőrzőfüzet rejtegetésének – legalábbis a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjai számára, a nagy múltú intézmény ugyanis elektronikus napló bevezetését tervezi a 2009/2010-es tanévtől.

– Hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektetünk iskolánk informatikai fejlesztésére, ennek újabb állomása lenne az e-napló – tudtuk meg Karikó-Tóth Tibor igazgatótól. – Több ezzel foglalkozó cég rendszerét megvizsgáltuk, végül kiválasztottunk kettőt, amelynek készítőit bemutató előadásra hívtuk. Az új módszernek köszönhetően a szülők naprakészen követhetik gyermekük tanulmányi előmenetelét: érdemjegyek, dicséretek, figyelmeztetések, hiányzások, sőt a pedagógusokkal is válthatnak e-mailt.

Vásárhelyen jól működik

A hódmezővásárhelyi Gregus-szakközépben tavaly ősszel indult a „kettős könyvelés", először a technikus osztályokban vezették be az elektronikus naplózást. Ezzel párhuzamosan futott még a jól ismert papíralapú, de októbertől már csak ezt alkalmazták. Január közepétől, a második félévtől valamennyi 9–12. osztályban használják. A próbaüzemen már túl van az intézmény, az eddigi tapasztalatok pedig kedvezőek, és a fejlesztésen gondolkoznak.

Az elektronikus napló elindítása félmillió forintba kerülne, az összeget pályázat útján teremtené elő az intézmény. Kísérleti jelleggel, egyelőre csak a felső tagozatnál vezetnék be. Korábban készült egy felmérés, amely szerint a felsős diákok szüleinek 98 százaléka rendelkezik otthon vagy a munkahelyén számítógép és internet hozzáféréssel. Az ingyenes e-naplót az iskola honlapján érhetik majd el, a belépéshez mindenki személyre szóló kódot kap. A naplót az iskola belső hálózatáról működtetnék, így védve lenne a hekkerektől.

– Remek ötletnek tartom, bízom benne, hogy megvalósul, és az egész intézményre kiterjesztik majd! – mondta az elektronikus naplóról Csendes Tamásné Ildikó, akinek a kislánya a szentesi református iskola 3. osztályos tanulója. – A szülő bármikor megnézheti csemetéje teljesítményét, nincs többé a jól bevált kifogás: véletlenül a suli egyik padjában hagytam az ellenőrzőm. Hiányzáskor komoly segítséget jelentene a pótlásban, ha a házi feladatok is folyamatosan felkerülnének a világhálóra – tette hozzá a gyógymasszőrként dolgozó anyuka.

Úgy tudjuk, a Kurca-parti város többi oktatási intézményében még nincs szó az elektronikus napló bevezetéséről.

– Van pár egyesem, amelyről otthon még nem tudnak – árulta el egy, a neve elhallgatását kérő helybeli középiskolás srác. – Egy ideig titokban lehet tartani, így a zsebpénz megvonás néhány héttel halasztható. De ha egyszer bevezetnék nálunk is az e-naplót, nekem annyi... A strébereken kívül szerintem minden diák ugyanezt gondolja!

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Power 2009. április 24. 21:20
  „Rendben is lenne ez az esély, ha mondjuk skandináv életszínvonalon élnénk. Nem egyetemről, nem főiskoláról, vagy középiskoláról van szó, hanem egy olyan általános iskoláról, amelynek tanulói és szülei itt, helyben laknak. Nincs szó távoli kapcsolattartásról. Ez mondjuk meg őszintén kidobott pénz,, különösen egy tavalyi államcsőd után.”
 • 49. dragboyz 2009. április 24. 21:09
  „Power, sajnos lehet, hogy igazad van és tényleg nem érdekli a szülőt, de az esélyt meg kell adni, én így gondolom. Ami tudom, hogy nem nagy mentsvár, de esély!....”
 • 48. Power 2009. április 24. 20:04
  „47-nek: "ezt a világot éljük" - Pontosan fogalmazva az "elszemélytelenedés" világát éljük. Azzal egyetéretk hogy vannak szülők, akik nem nevelik gyermekeiket, azokat az "utca neveli". Gondolod, hogy az ilyen szülő majd az Interneten utána néz a saját gyermeke eredményeinek? Az ilyen szülőt sajnos nem fogja érdekelni az internetes elektronikus napló sem.
  Ugye tudunk mi egymással normális hangot is "megütni"!”
 • 47. dragboyz 2009. április 24. 19:37
  „46
  "A szülő és tanár személyes találkozásánál nincs közvetlenebb kapcsolat." Ez teljesen így van, de sajnos a gyereknevelés nem mindenkinek jelenti ugyanazt, mikor látom hogy este 11 után még részeg tizennégy évesek mászkálnak az utcán, akkor felmerül bennem a kérdés, hogy az a szülő mikor veszi a fáradtságot, hogy bemenjen az iskolába.... Az ilyen szülőkre lehet jó majd ez a rendszer pl... Az árára meg nem tudok mit mondani, nem tudom mi kerülhet ennyibe rajta, dehát ezt a világot éljük.”
 • 46. Power 2009. április 24. 19:26
  „45-nek: Nem válaszoltál a felmerült aggályokra, az "oktatást" pedig köszönöm. Ha nem haragszol folytatom a "kötekedésemet".
  Azt állítod "közvetlenebbé tenni a kapcsolatot" - A szülő és tanár személyes találkozásánál nincs közvetlenebb kapcsolat.
  Ha nem az igazat mondja otthon a gyermek, nevezhetjük bárminek hazugságnak, füllentésnek, "sumákolásnak" annak meg van a maga oka (szülőkkel való kapcsolat, őszinteségre való nevelés, stb.). Ettől függetlenül nem értek egyet azzal, hogy ez minden tanulóra igaz, mert a szülők sem egyformán nevelik gyermekeiket. Az az általános kijelentés, hogy a gyermekek nem mondanak igazat nem lehet indoka az elektronikus napló elindításának, mert ez nem igaz.
  A félmilliós költség sem igaz, előző hozzászólásomban már leírtam, hogy miért. Nem általános iskolákra találták ki a rendszert, hanem olyan iskolákra, amelyek távol esnek a diák lakóhelyétől (gimnáziumok, középiskolák).”
 • 45. dragboyz 2009. április 24. 18:23
  „"Ha ezekre megtudsz válaszolni értelmesen, akkor lesz értelme a hozzászólásodnak, így csak fröcsögőnek tűnsz". ----ezt pont te.......
  A te általad vélt általánosítás (nevezd így, ha így érted meg), nem a gyerekek ellen szól, hanem a szülőnek próbál segíteni, és próbálja közvetlenebbé tenni a kapcsolatot, az iskolával. És a gyerekek nem hazugok, mint ahogy azt te állítod, hanem csak füllentenek, hogy megusszanak egy-egy dorgálást ha arra kerül sor. És ha téged nem felnőttnek csináltak meg eleve, és jártál iskolába, biztos, hogy füllentettél te is a jegyekkel kapcsolatban, mégha csak egyszer is!
  Amúgy meg hogy ezt minek fejlesztették ki ezt most hagyjuk is. Az internetet katonai célokra fejlesztették ki, mégis most használhatod, hogy ide járj kötekedni.......:-S”
 • 44. Power 2009. április 24. 17:59
  „43-nak: Ehhez hasonlókat én is tudok írni. A kérdések még mindig nyitottak. Előtted is.
  Miért kell a gyerekeket általánosítva hazugnak tekinteni? Ezek szerint ti is hazugok vagytok?
  Egyébként a rendszert nem általános iskolákra találták ki, hanem gimnáziumok, szakközépiskolák számára.
  A másik hazugság a félmillió forint. Félmillió kevés a rendszerre, legfeljebb a szerverre elég. Gondolom nem állnak sorba a tanárok a szervernél. Hol vannak a hálózatba kötött tanári számítógépek?
  Mi van a fenntartási költségekkel?
  A fő kérdés még mindig az, hogy a Kiss Bálint református iskolába beiratott tanulókat miért kell hazugoknak "kinevezni"? Csak nem a cél érdekében?
  Ha ezekre megtudsz válaszolni értelmesen, akkor lesz értelme a hozzászólásodnak, így csak fröcsögőnek tűnsz.”
 • 43. dragboyz 2009. április 24. 15:38
  „Power
  Én nem igazolok neked semmit abban biztos lehetsz! És sajnállak, amiért egy ilyen fórumra jársz kötöszködni.
  Nem itt kéne Power-kodni!”
 • 42. Power 2009. április 24. 14:14
  „41-nek:
  Nehéz gyerekkorod lehetett:
  "És az olyanokat mint te, ..."
  "Te egy olyan ember vagy,..."
  "Gondolom mindenkivel kötöszködsz,..."

  Tisztázzunk valamit!
  Semmi közöm az iskolához. Református vagyok, ezért is vagyok felháborodva azon, hogy általánosan , csalóknak, hazugoknak titulálják a gyereket, tanulókat.
  Nem én állítottam, hogy minden gyermek hazug.
  Azt sem állítottam, hogy "nevelés nélkül is tökéletes a gyermek."
  Egyik kérdéseimre sem válaszoltál, csak vádaskodni tudsz.
  Szomorú, hogy a református iskolától senki nem szólal meg ebben az ügyben, se szülő, se pedagógus.”
 • 41. toxi-2 2009. április 24. 09:44
  „Van egy nagyon szomorú hírem. Semmi közöm a Kiss Bálinthoz. Nem dolgoztam ott és nem is fogok ott dolgozni. Sőt, rokonom sincs ott, sem diák, sem tanár. Sem üzlet, sem pénz, sem érdek nem fűz hozzájuk. Ja, és még egy csúnyaság: református sem vagyok.

  Viszont: (természetesen nem az összeset, de) ismerem általában a szülőket, diákokat, pedagógusok problémáit, és az olyan alakokat, akik mindenbe beleakadnak. És az olyanokat mint te, akiknek vagy nincs gyerekük - de természetesen értenek a témához -, vagy van, de nevelés nélkül is tökéletes gyerekeik vannak, és mindenki másban keresik a problémát, csak magukban nem látják. Az ilyen emberek többnyire politikusok, mert azok is mindenhez értenek, csak semmit sem tudnak, vagy valamilyen hasonló faj.
  Én azt gondolom, hogy annyit nem érsz, hogy tovább próbáljuk itt meggyőzni egymást, főleg, hogy egyetlen diák sem írt a fórumra, akinek baja lenne az új rendszerrel, és ez jelent valamit. Te egy olyan ember vagy, aki saját magával sincs kibékülve, akkor miért lenne a világgal. Sajnálom azokat, akik ismernek, mert nagyon nehéz lehet nekik. Gondolom mindenkivel kötöszködsz, és semmi sem jó. Szegény családod. Persze, ha van.”
 • 40. Power 2009. április 24. 07:48
  „Köszönöm dragboyz! Te is igazoltad állításomat. Mást nem tudtok, csak általánosítai, mert számotokra első az üzlet és a pénz.”
 • 39. dragboyz 2009. április 23. 17:39
  „Hazug vagy te. Reménytelen!”
 • 38. Power 2009. április 23. 13:29
  „"NEM feltételezi senki, hanem TUDJA" - köszi, hogy igazoltad az állításomat. Akkor Ti is hazugok vagytok?
  Elég szomorú, hogy egy református iskolában így gondolkodnak.”
 • 37. toxi-2 2009. április 23. 09:49
  „Ez szinte az első értelmes mondatod:A pedagógus és a szülő személyes kapcsolattartását semmi nem pótolja.
  Ezzel maximálisan egyetért szerintem mindenki, és nem is erről szól a vita. CSAKHOGY, a szülők egy jelentős hányada NEM kíván élni a személyes kapcsolattal mindaddig, amíg nincs késő. És itt az iskola nem tehet semmit. Az e-naplo viszont sokban hozzájárulhat a jobb kommunikáció sikeréhez, mert ha a szülő otthon megnézi az oldalt, lehet, hogy úgy érzi be kell mennie az iskolába, mert valami nem stimmel. Persze lesz, aki nem nézi meg, de az majd pénzzel kárpótol, meg amikor baj van, akkor mindenki másra fogja, saját felellősségét soha nem fogja elismerni.
  És értsd már meg, a diákokról NEM feltételezi senki, hanem TUDJA, mert ez így van rendjén, minden diák - kivétel nélkül - kipróbál valamilyen csínytevést, sumákolást legalább egyszer, ez normális, nem elítélendő, természetes emberi tulajdonság. Nem ezzel van a baj, hanem azzal, ha utána rendszert csinál belőle. Na ezt a rendszert próbálja meg kiküszöbölni az új napló, ami egyébként Európába rengeteg iskolájában működik sikerrel, és a jó diákok nem is csinálnak belőle ügyet. Csak azok, akiknek van valamilyen érdekük, valamit takargatnának. Te mit szeretnél takargatni?”
 • 36. Power 2009. április 23. 08:23
  „"te nem tudsz róla, vagy nem veszed észre, attól még megtörténik" - éppen ez a baj, hogy ezt feltételezik a diákokról. Gazdasági válság idején nagy szükség van az E-naplóra. A pedagógus és a szülő személyes kapcsolattartását semmi nem pótolja.”
 • 35. dragboyz 2009. április 22. 16:36
  „A gyerekek kipróbálnak mindent (ésszerű határok között), és az, hogy te nem tudsz róla, vagy nem veszed észre, attól még megtörténik. Egy jólnevelt gyerek nem háborog ez a rendszer miatt, hanem örül neki, hogy a szüleinek nem kell hetente a tanárokat vadászni, hogy most mi van a gyerekkel, így több ideük marad rá! Persze, akinek mind1 a gyerek jövője annak tényleg mindegy a rendszer is és majd pénzzel megoldja.”
 • 34. Power 2009. április 22. 10:23
  „Nem tudom, hogy mit szólnátok ahhoz, ha valaki azt állítaná rólatok, hogy sumákok, hazugok vagytok?
  A gyerekek persze mindent kipróbálnak (még a lopást is), de ez nem jelenti azt, hogy mindegyik hazudozó, vagy tolvaj. Nem ezt várná az ember egy református iskolától, remélem, hogy ezt nem gondolják komolyan.”
 • 33. toxi-2 2009. április 21. 21:20
  „andrasw és dragboyz! Úgy tűnik még vannak reális emberek, akik nem dugják fejüket a homokba és nem a fellegekben járnak, tehát még van remény! Remélem sok gyereketek van/lesz, mert ti biztos odafigyeltek majd rájuk, nem úgy, mint itt egyes észkombájnok!”
 • 32. toxi-2 2009. április 21. 21:17
  „Power (gondolom póver-nek hívja magát, kinézem belőle) vagy nem látott még gyereket életében, vagy van neki pár, és ő is azon "mintaszülők" közé tartozik, akik pénzzel próbálják pótolni a nevelés hiányát. És persze egyáltalán nem elfogult, ááááá, dehogy....”
 • 31. dragboyz 2009. április 21. 18:35
  „toxi-2 Ez teljesen így van. És igen... a gyerekek szeretnek sumákolni. Van amelyik akkor is, mikor nem is akar igazán, de megteszi, mert megteheti.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem gazdagodtak meg a honvédség szemetén

Szentes - 300 tonna fémhulladék és 225 köbméter épületfa miatt perli a szentesi műszaki zászlóaljat a Ser-Vas Bau Bt. A cég még 2006-ban vállalta: ezekért az anyagokért cserébe elszállítja a szemetet két laktanyából. Tovább olvasom