Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Egy éve kell fizetni a parkolásért Szentesen

Szentes - Mostanra teljesült az önkormányzat célja, miszerint a Kossuth utcában ne legyen kaotikus állapot.

A szentesi városközpontban tavaly nyáron vezették be a fizetős parkolási rendszert. A Kossuth utcán és a szomszédos utcákban 14 automatát állítottak fel, ezek a gépek a kezdetekben 440 parkolóhelyet szolgáltak ki hétköznap reggel 8 és délután 5 óra között. Az év elején 7-tel csökkent a kijelölt parkírozóhelyek száma, mert a Petőfi Szálló kezdődő felújítása miatt a taxisoknak az evangélikus templom mellé kellett költözniük az addig fizetős területre. A Kossuth téren tegnap arról kérdeztük a kocsijából éppen csak kiszálló hölgyet, mi a véleménye a közel egy éve működő automatás rendszerről. – Ne haragudjon, muszáj jegyet vennem, mert megbüntetnek! – mondta, és gyorsan távozott a masinához. Lakatos Tímea viszont úgy vélekedett: túlságosan kicsi ez a város ahhoz, hogy fizetni kelljen a parkolásért. – Itt nincs tumultus – tette hozzá. A szegedi Kispál Antal tisztességesnek nevezte a szentesi modellt, szerinte jó, hogy vannak jegyváltó-automaták. Kedvezőnek tartja azt a megoldást is, miszerint 20 forintért 20 percig lehet várakozni az autósoknak.

A szentesiek már hozzászoktak a parkolóellenőrökhöz. Fotó: Tésik Attila
A szentesiek már hozzászoktak a parkolóellenőrökhöz. Fotó: Tésik Attila

A rendszert a városellátó intézmény üzemelteti, amely öt parkolóellenőrt alkalmaz. Két csoportban járják az utcákat, és nézik, kifizette-e a jármű tulajdonosa a tarifát. Révészné Balog Zsuzsanna és Brnya György lapunk érdeklődésére arról számolt be, hogy tegnap nem büntettek meg senkit. Elmondásuk szerint nem is a bírságolás a céljuk, inkább a felvilágosítás, a segítségnyújtás azoknak, akik még nem tanulták meg kezelni a jegyváltót. Tapasztalatuk szerint betartják az önkormányzat határozatát a gépkocsi-tulajdonosok, veszik a jegyet, a bérletet.

A helyhatóság városrendezési bizottságának elnöke, Baranyi Imre úgy véli: a parkolóautomatás rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A cél ugyanis az volt, hogy a Kossuth utcán megszűnjön a kaotikus állapot. A reggeli és a kora délutáni órákban ugyanis ott képtelenségnek tűnt parkolóhelyet találni. – Most meg lehet állni – tette hozzá. Szerinte akinek autója van, a 20 forint kifizetése nem jelenthet gondot, ha például a főutcai postán akar valamit intézni. Kérdésünkre az elnök nem tartotta kizártnak, hogy a későbbiekben újabb területeket is be kell majd vonni a fizetős zónába. Erre azért kényszerülhet a város, mert a főutca átépítése miatt valamennyivel kevesebb parkolóhely marad, másrészt pedig Szentesen is emelkedik a gépjárművek száma.

Fizetős rendszer – számokban

A parkolásért 2007. július 5-e óta kell fizetni. A polgármesteri hivatal költségvetési csoportvezetője, Krajsóczki Sándorné lapunknak elmondta: tavaly decemberig 10 millió 763 ezer forint bevétele volt a parkolásból a városellátó intézménynek, míg az automaták telepítésével járó kiadások és egyéb költségek meghaladták a 29 millió forintot. Varga Sándor intézményvezető arról tájékoztatott, hogy heti átlagban mintegy 300 ezer forint bevétellel kalkulálhatnak. Egyébiránt pedig úgy véli: a beruházás öt év alatt térül meg.

Olvasóink írták

 • 14. babe 2008. június 27. 15:48
  „De jo , hogy itt is egymást egymást szapuljátok!! Nem elég amit fent csinálnak!!!! Ha okoskodtok nem lesz jobb egyátalán!!! Csak az inteligenciátokat firtatjátok!!! De ahogy elnézem nem sok van”
 • 13. szentesi 2 2008. június 18. 20:46
  „szentesi! Ne keverjük Szentest a nagyobb városokkal. Még Hódmezővásárhellyel sem! Szerintem fizess! Tőlem egy forintot sem kapnak!”
 • 12. szentesi 2008. június 16. 06:00
  „fizetek?-nek javaslom,hogy forduljon elmeorvoshoz,mert a megnyilvánulása alapján a zárt osztályon lenne a helye,ne várja meg,hogy az utcáról a mentő vigye el.
  Egyébként te idegbajos elmondanám neked,hogy naponta járom az országot,nem gyalog és kerékpárral és több mint ötszáz kilómétert vezetek.
  Tehát látom "kis és nagyvárosok közlekedését és parkolási gondjait,sőt képzeld még gyalogolni is tudok,ha kell sok száz métert.
  A terápiát meg minél hamarabb kezd el ne várd meg,hogy vigyenek!!!!!!!!!!!”
 • 11. fizetek? 2008. június 16. 01:35
  „Te gyökér szentesi, látszik, hogy egy idióta biciklis barom vagy, aki itt okoskodik!”
 • 10. Köcsögök 2008. június 15. 18:42
  „Ugye, hogy te is tudsz köcsögölni! Ennyit érdemelnek nem többet. Ebben minden benne van, az egész ország sorsa. Továbbra is köcsögök és tolvajok! :)”
 • 9. más valaki 2008. június 15. 17:24
  „Köcsögök-nek!!!!!!!!!!!!!!
  Semmilyen oldalra nem tartozom,de az biztos,hogy belőled kitört az intelligencia.
  Szomorú,hogy a butaságod még közzé is teszed.”
 • 8. Köcsögök 2008. június 15. 12:15
  „Üdvözlöm a sok köcsög mszsp-ést.Nőjjön köröm a farkukra, azzal verjék a csalánt!”
 • 7. New York 2008. június 15. 11:39
  „szentesi!
  Eddig sem fizettem Szentesen egy fillér parkolási díjat, de ezután sem fogok. Szeretek gyalogolni, Szentesen meg nincsenek nagy távolságok. Ki sem nevettetném magam a polgármesteretek helyében, hogy egy ilyen tök kis városban parkolási díjat kérnek.
  A helikopteres mentő-bázist is jól megoldotta. :)”
 • 6. szentesi 2008. június 15. 11:11
  „New York
  Bölcsebb lennél ha nem avatkoznál a városi dolgába.
  Semmi köze a település létszámának a csökkenéséhez,vagy növekedéséhez,még átvitt értelemben sem.
  Foglalkozz a kis falud gondjaival,dolgaival,hiszen ott élsz,itt csak esetleg közlekedsz.
  Képzeld én abban a "kis faluban"is jártam már,sőtt az ország más városaiban is ,melynek a nevét fedőnevedként használod,de nem akarom összehasonlitani a közlekedési kultúrájukat a mienkkel,mert ég és föld a kettő.
  Közalkalmazottnak meg csak annyit,hogy szerintem nem a gyógyszertár előtt kellene keresni és megállni a kocsiddal,még akkor sem,ha gyerekkel vagy,hanem esetleg be is hajthatnál a gyógyszertárba,mert úgy lenne a legközelebb.
  Képzeld mikor én még kénytelen voltam a gyermekemet magammal vinni valahova,akkor mindig gyalog,vagy babakocsiban jött velem.
  Talán neki is jobb volt a levegőn lenni.”
 • 5. közalkalmazott 2008. június 15. 08:54
  „Na a parkolásról!
  Én mint tapasztalt parkolós elmondhatom, hogy nincs valami pozitív véleményem a város parkolási lehetőségeiről!
  A Kossuth utca most is ugyan olyan forgalmas mint volt, talán még jobban!A mellék utcákon nem lehet közlekedni, mert mindenhol az autok, teherautok állnak. Van olyan, hogy ahol engem már megbüntettek, ott renszeresen az egyik üzlet tulajdonosa áll és a rendőrség, közterületesek nem csinálnak semmit!
  Vagy még mondjam, ha megakarok állni a gyógyszertárnál nem mindig van parkolási lehetőség!
  Azt kellene megoldani, hogy ha a postára, gyógyszertárba, boltba beakarok menni a gyerekkel, akkor ne km-re kelljen megállnom, hanem mondjuk pont elötte!
  A másik az, hogy pl: 11:32-ig szól a jegyem, akkor ne 11:31-kor rakják már rá a büntetést!És ha bemegyek panaszkodni, akkor meg még nekik áll feljebb, hogy nem jól jár az órám!:(
  Hm, persze!Valakitől be kell zsebelni az 1400 ft-os büntetést, de pont attól, aki aztán tényleg megveszi a jegyet!
  Ezt is a nagy okos képviselő testület találta ki, mert az nem baj, hogy ők ingyen parkolhatnak és büntetni nem lehet őket!De azt nem értem, hogy ők nem ugyan olyan városi lakók, mint bárki más!?????”
 • 4. New York 2008. június 14. 22:16
  „szentesi!
  Milyen jogon hasonlítod Szentest más településekhez? Szentesről elmenekülnek az emberek! Nincs a megyében még egy ilyen város, amelynek jobban csökkenne a lakossága! Nálunk a faluban is bevezethetnék ennyi erővel.”
 • 3. szentesi 2008. június 14. 20:37
  „fizetek?
  Te nem vagy normális,kezeltesd magad elmeorvossal!!!!!!
  Azt kellene észrevenned,hogy a gépkocsival közlekedő emberek fejében kellene rendet tenni.
  Amennyiben a közlekedési inteligenciájuk valamelyest javulna,más volna a környező utcákban a helyzet,mindez csak 20Ft.-ba kerülne gépkocsinként.
  Gépkocsira futotta,parkolásra nem?
  Nézz körül a megye városaiban mindenhol sokkal többe kerül a parkolás.”
 • 2. Fercsi 2008. június 13. 22:31
  „A Kossuth utcán most is kaotikus állapot van. Lehet parkolási díj, lehet zéró tolerancia mégis 80-as tempóval döngető terepjárók közlekednek, rendőr persze sehol.”
 • 1. fizetek? 2008. június 12. 00:54
  „Szemétládák, baranyival az élen!! Majd ezt választásokkor hangoztatsd te pézbehajtó! Megszűnt a káosz?! Nézzenek már szét, emberek!!!! A lakótelepek élhetetlenek lettek, mert egymás hegyén-hátán parkol mindenki! Vagy a gimi környéke, meg még sorolhatnám... A Kossuth utca viszont kihalt, falusias lett, zárnak be a boltok sorban! Ez az, baranyi! Ez az Szirbik! Hajrá! Már csak egy olyan bicikliút kell, mint a vásárhelyi-úti a Kossuthra is, meg egy rakás körforgalom 300 millióért!!! Köszöntem szépen!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint ökoiskola a szentesi Bartha

Szentes - Másodszor kapta meg a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola a legmagasabb… Tovább olvasom