Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Egy évezred után ismét lesz temploma a falunak - Elhelyezték a derekegyházi templom alapkövét

Derekegyház - A kastély melletti területen épül fel Derekegyház katolikus temploma az egyház és a kormány támogatásával. Az alapkövet Kiss-Rigó László megyés püspök és Szabó István, Derekegyház polgármestere helyezték el.
– A szürke beton, ahol most állunk, már a templomunk alapja – jelentette be Szabó István, Derekegyház polgármestere a templom alapkőletételi ünnepségén. 

Derekegyházon az ezres években épült utoljára két templom, amelyeket a tatárjárás körül földig romboltak. Azóta sem sikerült templomot építeni. 1952-es szignózással készültek legutóbb tervek. Az Iskola utcában épült volna meg a templom, de végül nem valósult meg. – A templom nemcsak egy épület lesz, hanem azt is jelképezi majd, hogy itt összetartozó, keresztényi hittel rendelkező emberek élnek – fogalmazott a polgármester.
Kiss-Rigó László (balról) és Szabó István helyezték az alapkőbe az időkapszulát. Fotó: Vidovicsné Szabó Tünde
Kiss-Rigó László (balról) és Szabó István helyezték az alapkőbe az időkapszulát.
Fotó: Vidovicsné Szabó Tünde
– Augusztus 20-a a legszentebb és legszebb ünnepeink közé tartozik. Az ünnepeken az emberek általában megajándékozzák egymást. A derekegyháziaknak a templom egy igazi ajándék, hiszen régóta vágynak már rá – mondta beszédében Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes.

Az alapkövet Kiss-Rigó László megyés püspök áldotta meg. – Mély, szimbolikus üzenete is van annak, hogy a templom alapkövét augusztus 20-án helyezzük el. Szent István érdemeként sokat emlegetjük, hogy a nemzet jövőjét, a magyar államot biztos alapokra helyezte. Akik ezer év óta építkeznek tovább ezeken az alapokon, azok gazdagítják a nemzetet. Itt, most, Derekegyházon is a Szent István-i alapokra építkezünk – mondta a püspök.
Kiss-Rigó László reméli, a templom nemcsak a katolikus hívőket szolgálja majd, hanem az egész települést.
Az alapkő időkapszulájában a Derekegyházi Hírek legutóbbi számát és egy egyházi újságot helyeztek el. Belekerült a jelenléti ív is, amely az ünnepség résztvevőinek aláírását tartalmazza.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falusi olimpiát rendeztek Eperjesen

Falusi olimpiát rendeztek Eperjesen
Humoros és játékos feladatokat oldottak meg a résztvevők. Tovább olvasom