Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Egyelőre nem kell visszasajtolni a termálvizet

Szentes - Meghosszabbítaná a termálvíz visszasajtolási kötelezettség határideit Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Az önkormányzatokra, a kertészetekre is komoly anyagi terheket róna a feladat. Az érintettek nem nyugodtak meg.
Az uniós előírások szerint a kertészeteknek és az önkormányzatoknak januártól vissza kellene sajtolniuk a földbe az általuk kitermelt és felhasznált termálvizet. Megírtuk: a fűtésre használt termálvíz visszasajtolása például a szentesi önkormányzatnak mintegy 300 milliós költséget jelentene. A Szentes környéki kertészetek is tiltakoztak, mondván: fölösleges anyagi terheket róna a termelőkre, és munkahelyek ezreit veszélyeztetné hazánkban a kötelezettség.

A város polgármestere, Szirbik Imre több nyilatkozatában is aggasztónak nevezte a helyzetet. Kifejtette: úgy tudja, hogy egyrészt a magas költségek, másrészt az esetleges visszasajtolási kötelezettség miatt egyre több kertész külföldre kívánja áttelepíteni a növényházait. Például Romániába és Szlovákiába, ahol nincs ilyen kényszer, illetve a víz köbméterenkénti ára a hazai 80 forintnak a negyede. – Az ügyben Orbán Viktor miniszterelnöknek is levelet írtam. A mai napig nem kaptam választ. Ha időben nem történnek lépések, a magyar mezőgazdaság kiszorul a piacról, ezt pedig Szentes térségében nem kellene csöndben végighallgatni – hangoztatta a városvezető. Szerinte a túlzott hazai szigor egy uniós szabály helytelen fordítása miatt áll fenn.

Pillár József szentesi kertészmérnök (jobbról) szerint továbbra is bizonytalanságban vannak a gazdák. Fotó: Tésik Attila
Pillár József szentesi kertészmérnök (jobbról) szerint továbbra is bizonytalanságban vannak a gazdák.
Fotó: Tésik Attila

Az ügyben tavaly beadványt készített Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője is, de a fiatal gazdák szövetsége szintén megkereste Illés Zoltánt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát, aki korábban a közszolgálati televízióban úgy fogalmazott: nem is a visszasajtolás itt a központi kérdés, hanem az, hogy az Európai Unió egyáltalán nem engedélyezi a víz kivételét. A szövetség alelnöke, Gémes László szegvári polgármester jegyezte levélben többek között azt tudakolják: pontosan melyik uniós jogszabály korlátozza ezt ilyen szigorúan? Arra is felhívják a politikus figyelmét, hogy a környező országokban, amelyek hazánkéval azonos vízbázison vannak, nem kötelező a használt termálvíz visszasajtolása. Illés Zoltán a szentesi helyzetről azt is elmondta: egy tóba engedik a használt vizet, amely a hőmérsékleténél és az összetételénél fogva tönkreteszi a környezetet. Az állításnak ellentmond többek között az a – szentesi politikusok által is többször hangoztatott – tény, hogy az említett Termál-tónál gazdag madárállomány lelt otthonra.

Az államtitkár nemrég válaszolt a fiatal gazdák kérdéseire. „Az a politikai állásfoglalás született, hogy a visszasajtolási kötelezettségre vonatkozó határidők kerüljenek átmeneti meghosszabbításra" – áll a levélben, majd arról biztosítja a szövetséget, hogy „a határidőket tartalmazó szabályozás módosítására várhatóan 2012 első félévében kerül sor".

– Ez csak önámítás, nem oldja meg a helyzetet – reagált Szirbik Imre. – A megoldás a visszasajtolási kötelezettség radikális eltörlése, és nem az elnapolás volna. Tudok olyan gazdaságról, amelyik már konkrét lépéseket tett azért, hogy másik országba költöztesse a telepet. Itt már az a kérdés: egy év múlva lesznek-e Magyarországon, illetve Szentesen kertészetek – fogalmazott. Álláspontját az országos hírnevet szerzett kutató kertészmérnök, Pillár József is osztotta. Úgy véli: azzal, hogy elnapolták a döntést, továbbra is bizonytalanságban tartják a gazdákat. – A visszasajtolás anyagi terhe rájuk hárulna, a pluszkutak fúrását csak hitelből tudnák megoldani. Arról nem is beszélve: tudományos körökben is vannak afelől kétségek, hogy ebben a térségben egyáltalán vissza lehet-e juttatni a vizet a talajba.

Olvasóink írták

 • 5. Power 2012. január 08. 10:02
  „Hiába tanítják gyermekeinket az iskolában a környezetvédelem fontosságára, ha pénzéhes "képviselőinket" csak a haszonszerzés érdekli.”
 • 4. medvejanos 2012. január 07. 16:51
  „Lehet valamivel többől élnek, mint a minimálbér, de te meg se közelíted munkával töltött időben azt amit ők elvégeznek. Ezért kéne felffuttatni a magyar kapcsolatokat kelettel, hogy ne a németeknek kelljen nyomott áron eladni a terméket és végre létrehozni egy normális feldolgozó ipart!!!!”
 • 3. medvejanos 2012. január 07. 15:44
  „Kiemelt támogatást, a visszasajtolás előteremtésére!
  Kedves polgármesterünk pedig még korábban gondolkodhatott volna, amikor még ő is nyomkodta a gombokat.

  Power fogalmad sincs, hogy a termelők mennyit kapnak a megtermelt áruért. A csúcs időszakban nyáron, amikor te a tescoba és egyéb hipermarketekbe mész vásárolni 3-4. osztályú színes és görbe paprikákat... 50-100 forintos áron vásárolják fel jobb esetben.
  A haszon a délkertésznél és a külföldi áruházaknál marad. Ahol az itthon eladott első osztályú paprikát nyáron 100 forintért se hajlandók felvásárolni. Németországba 3-4 eurós áron adják tovább. Kérdés a délkertész vagy a külföldi gazdaság (unió) szipolyozza-e ki a gazdaságot, de a választ biztosan tudod te is.”
 • 2. vandar 2012. január 04. 13:15
  „Már megint folyik a vakítás! Szomorú, hogy ebben a cikk szerzője is partner.
  Egy kérdés: Mitöl pusztult ki egy pár év alatt a teljes halfauna a Vekerből és a többi kapcsolódó vízbázisból?
  És következik a Kurca amely szintén a végét járja folytatva a Tiszával.
  A termálvíz csak addig kell amíg olcson fűthető a fólia, utánna nincs gazdája. A felsorolásból kimaradtak azok az országok ahol vissza kell sajtolni a termálvízet én ide szeretnék tartozni.
  A termáltó felett repülőgépek is szállnak akkor már ez repülőtér?
  Kedves Illés Úr! Egy ketyegő környezeti bombából politikai kérdést csinálni botrányos felelőtlenség!
  Talán kellene egy két objektív szakvélemény ha már annyi fáradtságot nem vesz, hogy a saját szemével gyöződjön meg a termálvíz "jótékony" hatásáról.
  Az államnak vállalnia kell a termálvízre kiszabott vízdij radikális csökkentését vagy megszüntetését visszasajtolás esetén, illetve sürgös radikális intézkedéseket kell foganatosítani a nem legális termálkutak helyzetének rendezésére.
  Szirbik Úrnak és a meg nem nevezett szentesi politikusoknak külön gratuláció a felkészült objektív és jövőképet vázoló nyilatkozatokért.
  Szégyen és gyalázat!”
 • 1. Power 2012. január 04. 10:26
  „Állandóan sírnak és panaszkodnak a haszonleső gazdák. A megfizethetetlen áraikkal jobb ha elköltöznek. A profitnak nem számít a környezet védelme, a jövő nemzedék, de a Tisza szennyezése sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi ezüst az országos anyanyelvi versenyen

A közelmúltban az országos Bólyai Anyanyelvi Versenyen a Koszta József Általános Iskola 3. b… Tovább olvasom