Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Egyre többen szállnak repülőbe Szentesen

A szentesi sportrepülők a közelmúltban új gépeket vásároltak, mert egyre több fiatal igazol a klubhoz. Az egyesületnek át kell gondolnia a jövőbeni működést, ha a városhoz közeli repülőtér mellé költözik a légimentő-bázis, hiszen a helikopternek mindig elsőbbséget kell majd adni.
Bár az Egészségügyi Minisztériumban végleg még mindig nem döntöttek arról, hogy Szentesre vagy Szegedre telepítik a légimentő-bázist, a szentesi sportrepülők felkészülten várják a fejleményeket. A klub elnöke. Hári László elmondta, a mentősök most is használhatnak egy leszállópályát, melyet tulajdonosként ő ajánlott fel számukra. A repülőtér közvetlen szomszédságában képzelik el a város vezetői a bázist, amely a mentőhelikopterek parkolóhelye, szervize lesz. A sportrepülők úgy tudják, a betegeket, ha kell, a kórház területére is beviszik majd helikopterrel, a mentőorvosok viszont a repülőtéri bázison állnak folyamatosan készenlétben. Mivel nagyobb lesz a légi forgalom, jobban oda kell figyelni az irányításra, hiszen a mentőhelikopternek nyilván elsőbbséget kell kapnia, ha kell, úgy, hogy a vitorlázó leszáll. Az országban havonta 60-70 sérültet szállítanak kórházba helikopterrel.

– A bázis és a sportrepülőtér működésének szakmai szempontjairól jó lett volna egyeztetni a város vezetőivel, de ilyen találkozó eddig még nem jött létre. A régió számára óriási jelentősége lesz a bázisnak, ezért természetesen elfogadjuk, hogy ide települ – jelentette ki Tar János, a klub titkára.

Addig is, amíg eldől a szentesi repülőtér sorsa, a vitorlázók az eddigi rendnek megfelelően róják a köröket a magasban. Tegnap a Kecskeméten megrendezett találkozó miatt a várostól csak délre repülhettek, 15 kilométeres sugarú félkörben, és ezer méter alatt. A két újonnan beszerzett vitorlázóval együtt most már hat gépet használhatnak.

Szentesen repül az ország legidősebb pilótája, a 83 éves Gullay Mihály – a csapatban a legfiatalabb pedig a 17 éves Rábai Balázs. A vásárhelyi fiú kortársa, a 18 esztendős Bottó Tamás Csorvásról jár, és szenvedélyesen szeret repülni: róla tudni lehet, gyerekkorában felült a családi ház tetején a kéményre, hogy minél messzebb legyen a földtől... A szentesi Fekete Roland azt mondja, ő a szárnyalás híve, a vásárhelyi Lajos Ágnes szerint pedig erről nem érdemes sokat beszélni: csinálni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétszáz forintért rabolt Szentesen

Néhány óra alatt elfogták a szentesi rendőrök azt a fiatalembert, aki szombaton kirabolt egy 86 éves… Tovább olvasom