Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Elkezdték a Kurca kotrását

Elkezdődött a Kurca rendezése Szegváron. A környezetvédelmi minisztérium hetvenmillió forint támogatást adott a vízügynek, hogy a falu területén megvalósítsa a csatorna rehabilitációját. A munkában a helyi civilek is részt vesznek.
A Kurca falubeli szakaszán mintegy két és fél kilométeren rendezik a partot. Fotó: MTI/Segesvári Csaba
A szegvári János hídnál felvonultak a nádvágó és partrendező gépek péntek reggel, hogy folytatódjon az a munka, melyet a Kurca Völgy Egyesület tagjai saját kezdeményezésükre korábban elkezdtek. A szegváriak elképzelését és tetteit a környezetvédelmi minisztérium hetvenmillió forinttal támogatta. Gombos András államtitkár a helyszínen lapunknak elmondta, hogy a támogatásból a Kurca falubeli szakaszán mintegy két és fél kilométeren rendezik a partot, ami végül olyan lesz, mint a szentesi belvárosban. A pénz megérkezett a vízügy számlájára, a tendert a hatóság kiírta, s várhatóan a belvizes időszak végén el is kezdődhet a tényleges mederkotrás. Szentesen korábban mintegy kilenc kilométeren újult meg a csatorna.

A csatorna a kotrás után mélyebb és keskenyebb lesz – tudtuk meg Dobi Lászlótól. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, Szegváron körülbelül 50 ezer köbméter iszapot távolítanak el a mederből, s teszik ki az épített sövény mögé a partra, mely ezáltal szélesebbé és könnyebben járhatóvá válik, ugyanakkor a Körös egykori ágának folyamatos vízutánpótlása könnyebb lesz a tisztított mederben.

A vízügy dolgozóival egy időben, a szegváriak által száraz hídnak nevezett műtárgy közelében, a falu központjától délre tevékenykednek az egyesület tagjai. Buda Richárd alelnöktől megtudtuk, hogy a fenti szakaszon keletkezett hulladéknövényzetet távolítják el a szervezet tagjai és szimpatizánsai: szabad idejükben dolgoznak a faluért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az 5. számú körzet (Szentes) indulói

Az áprilisi országgyűlési választások közeledtével segítséget kívánunk nyújtani olvasóinknak abban,… Tovább olvasom