Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Ellenőrzött külföldi rendszámok

Tovább tart a külföldi rendszámmal közlekedő gépjárművek ellenőrzése az utakon. Az ellenőrzés országos szinten folyik, Szentesen pedig már több eljárás is indult olyanok ellen, akik nem tudták a megfelelő papírokkal igazolni a gépjármű használatának jogszerűségét. A büntetés mértéke elérheti a 800 ezer forintot.
Kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokra a gépjármű-tulajdonosokra, akik illegálisan, az adóelkerülés céljából használnak külföldi rendszámú autót. Ők ez év január közepéig lehetőséget kaptak arra, hogy kedvezményesen, a regisztrációs adó csaknem feléért kiváltsák a magyar rendszámot. Vannak azonban olyanok is, akik ezzel nem foglalkoznak, őket szeretnék kiszűrni a hazai utakról az illetékesek.

Kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokra a gépjármű-tulajdonosokra, akik illegálisan, az adóelkerülés céljából használnak külföldi rendszámú autót.
Kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokra a gépjármű-tulajdonosokra, akik illegálisan, az adóelkerülés céljából használnak külföldi rendszámú autót.

Nagy János őrnagy, a Szentesi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy városunkban és térségünkben folyamatosan ellenőrzik a külföldi rendszámú gépjárműveket, több esetben pedig már eljárást is indítottak olyanok ellen, akik nem tudták igazolni a jármű használatának jogszerűségét. – A közúti forgalomban résztvevő olyan gépjárművek esetében, amelynek üzembentartója belföldinek minősül, vagy vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik, azok hazánk közútjain csak magyar hatósági engedéllyel, és rendszámmal ellátva közlekedhetnek. Ugyanakkor a forgalomban külföldi rendszámmal is üzemeltethető azon jármű, amelynek üzembentartója ugyan belföldi üzembentartónak minősül, de az üzembentartó olyan nem természetes személy, amely rendszeres tevékenységét a külföldi bejelentett székhelye vagy telephelye szerinti országban végzi, illetve a jármű tulajdonosa a jármű forgalomba helyezését a közlekedési igazgatási hatóságnál már kezdeményezte – mondta Nagy János.

A törvény további kivételi szabályként nevesíti azon külföldi rendszámú járműveket, amelynek vezetője ugyan magyarországi lakóhellyel rendelkezik, de szokásos tartózkodási helye nem Magyarországon van, a járművet harminc napnál rövidebb ideig használja Magyarország területén, és a használathoz az üzembentartó a jármű birtokba adása időpontjának megjelölésével írásban hozzájárult, valamint a járművet Magyarország területén kívül rendszeres munkavégzés érdekében használja. Ez esetben rendelkezni kell olyan munkáltatói igazolással, melyből kiderül, hogy a munkavégzés helye külföldön van.

- Fontos tudni, hogy ezeknek az igazolásoknak magyar nyelvűeknek kell lenniük, illetve az idegen nyelvű igazolás mellett ott kell lennie a magyar fordításnak is. Az igazolásokat utólag nem lehet pótolni, a helyszínen kell bemutatni. Ezek hiányában közigazgatási eljárás indul a gépjármű vezetője ellen, aki több százezer forintos bírságra számíthat, illetve a helyszínen bevonásra kerül a forgalmi engedélye, a járműről pedig le kell venni a rendszámot. Ilyenre is akadt már példa Szentesen- tudtuk meg a közlekedésrendészeti osztályon.

Olvasóink írták

  • 1. Morpheus_RexXx 2012. június 08. 12:44
    „Én még mindig undorítónak tartom ezt a "vadászatot" ami csak nálunk fordulhat elő.. és a legtöbb esetben nincs is szó adóelkerülésről (ez csak afféle félrevezető csomagolás), csak nem itt fizetik utána az adót, hanem az érintett országban..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boszniába mentek a szentesi katonák

Elöljáróik lelkiismeretes munkát várnak tőlük, a misszió teljesítéséhez lelki erőt és összetartást kívántak a katonáknak. Tovább olvasom