Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Élő vízzé tennék a Kurcát

Szentes - A Kurca vízminőségét hosszú távon javító megoldást keres a szentesi önkormányzat, folyamatosan áramoltatnák a csatornában a vizet. A képviselők egyhangúan támogatták a javaslatot, hogy a Kurca menti önkormányzatok között kezdődjön érdemi párbeszéd a kérdés rendezéséről.
Nem tűnik reálisnak duzzasztómű építése északon a Kurca és a Körös találkozásánál. A bökényi duzzasztó szintjének megemelése körülbelül tízmilliárd forintba kerülne, és nagy kiterjedésű természetvédelmi területeket kellene vízzel elönteni – véli Korom Pál.

A városháza műszaki osztályának munkatársa az előterjesztés egyik készítőjeként lapunknak elmondta, a víz áramoltatásának másik lehetséges módja az, amit jelenleg is alkalmaz a város: a felső-kurcai szivattyútelepen emelik be a vizet rendszeresen. Az önkormányzat költségvetésében most is elkülönítettek erre ötmillió forintot, de az energiaigényes megoldás kiváltására megvizsgálták, hogy például szélkerékkel működhet-e a telep.

Folyóvíz nem lesz a Kurca, de vizének minősége tovább javulhat Fotó: Tésik Attila

A szakértők szerint az üzemeltetés drágább volna, mint most. Ezért egy harmadik megoldást kellett keresni. Korom szerint a békésszentandrási duzzasztó szintjét kihasználva a szarvasi holtágon, a Vekeren és a Kórógy-éren keresztül gravitációs úton lehetne biztosítani a víz folyamatos áramlását. Ez nemcsak Szentes, hanem Szegvár és Mindszent számára is előnyt jelent.

Egyhangúlag megszavazták

A szentesi képviselők egyhangúan egyeztek bele pénteki ülésükön abba, hogy kezdődjön párbeszéd, készüljön akcióterv a Kurca menti önkormányzatok, horgászegyesületek, vízgazdálkodási társulatok, gazdasági társaságok között a kérdés rendezésére. A gravitációs rendszerben működő csatornahálózat rekonstrukciója 3-4 milliárd forintba kerül, de nem kell elárasztani természetvédelmi területeket, viszont a vízért majd így is fizetni kell. A városházán abban bíznak, hogy lesz olyan speciális uniós pályázat, mely támogatást nyújt erre a célra.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száműzték a telet Szentesről

Szentes - Az utóbbi évek egyik legsikeresebb karneválját rendezték meg a hét végén Szentesen, ahol… Tovább olvasom