Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Elolvadt a szocialista többség Szentesen

Szentes - Vasárnap óta kilenc kormánypártira kilenc ellenzéki képviselő jut a szentesi önkormányzatban. A mérleg nyelvét az öt független és civil városatya jelenti a 23 fős képviselő-testületben.
Vasárnap óta kilenc kormánypártira kilenc ellenzéki képviselő jut a szentesi önkormányzatban. A mérleg nyelvét az öt független és civil városatya jelenti a 23 fős képviselő-testületben. Kérdés, kivel tartanak ezután, eddig ugyanis többségében megszavazták a szocialista javaslatokat. Farkas Sándor megyei és városi Fidesz-elnök szerint komoly változások várhatók, átrendeződik a testület.

Az MSZP–SZDSZ koalíciónak a tavaly októberi helyhatósági választásokon 11 képviselője, a Fidesz–KDNP-nek 8, a Pálmások Szövetségének 2, az Együtt Szentesért Egyesületnek pedig egy képviselője jutott be a testületbe, és Ollai Istvánné személyében egy független tagja is lett 23 fős grémiumnak, amelyet a szocialista Szirbik Imre polgármester vezet. A várost irányító koalíciónak a kétharmados határozatok meghozatalához a kezdetektől fogva szüksége volt a függetlenek támogatására. A februárban elhunyt MSZP-s képviselő, Janó Tibor halála miatt június 10-én időközi választást kellett tartani a 2. számú választókerületben, amit a Fidesz–KDNP-s Kálmán János nyert meg. Az áprilisban elhunyt Zoltai Gábor fideszes képviselő mandátumát a Fidesz–KDNP-s Móróné Tulipán Edit nyerte el most vasárnap a 14. számú egyéni választókerületben. Vele tovább erősödött az ellenzéki frakció.

A pálmások függetlennek mondják magukat

Információink szerint a függetlenek és a civilek 95 százalékos arányban szavazták meg az őszi választások óta a kormánypárti előterjesztéseket. A Pálmások Szövetsége két képviselőt juttatott a testületbe. Egyik képviselőjük, Földvári Nagy István közölte: nem kötődnek pártokhoz. A döntéseikkel a város érdekeit kívánják szolgálni. Elmondta: a jövőben is meg kívánják őrizni függetlenségüket. Minden javaslatot megszavaznak, amely a város fejlődését szolgálja – függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldalról érkezik az indítvány.

Megírtuk: a múlt héten jelentette be a szocialista Hornyik László, hogy kilép az MSZP–SZDSZ frakcióból, és függetlenként kíván dolgozni.
Mostantól az MSZP–SZDSZ koalíciónak és a Fidesz–KDNP-nek is 9-9 képviselője ül a testületben. A függetlenek és civilek táborához Hornyikkal együtt öten tartoznak. A polgármester szavazatával együtt a koalíció 10 vokssal rendelkezik. Ha a független és civil képviselők nem segítik ki a koalíciót, akkor egyszerű többséget sem tudnak elérni a határozathozatalkor a kormánypártiak.

– A legnagyobb egységes frakció jött létre a vasárnapi győzelmünkkel – mondta Farkas Sándor, a Fidesz megyei és helyi szervezetének elnöke. Meggyőződése: komoly átalakulás következik be a szentesi önkormányzatban. Szerinte a testület átrendeződését változások követik a szakbizottságokban is. Úgy véli: a jelöltjükre adott voksok azt is bizonyítják, hogy az emberek elégedetlenek a kormányprogrammal.

Kérdésünkre, mely szerint az ellenzéki képviselők szavazata nélkül át tudja-e vinni a koalíció a fontos előterjesztéseket, Farkas azt válaszolta: még képesek rá, mert a civil szervezetek képviselői szerinte baloldaliak. Az MSZP–SZDSZ frakcióvezetője, Baranyi Imre úgy fogalmazott: nem örülnek, hogy változtak az erőviszonyok, de ők eddig is Szentesért dolgoztak, igyekeztek kompromisszummal keresztülvinni a lényeges témákat. Erre törekednek a jövőben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keleti Andrea: Zene és jó társaság kell

Szentes - A profi magyar táncbajnok és fővárosi tanítványai a nyári edzőtábort Szentesen tartják.… Tovább olvasom