Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Építők ajánlatait várják a szentesi légibázisra

Szentes - Hétfőig várják az ajánlatokat a szentesi légimentő-bázis kivitelezési munkáira. A szentesi kórház fenntartója, a megyei önkormányzat pályázik a sürgősségi betegellátó osztály modernizálására.
A szentesi légimentő-bázis kivitelezési munkáira hétfőn délelőtt 10 óráig tehetnek ajánlatot a cégek – tudtuk meg Túri Pétertől, a Légimentő Kht. ügyvezető igazgatójától. Megírtuk: az Országos Mentőszolgálat és a kht. közös tendert írt ki a dél-alföldi régió helikopterbázisának felépítésére, amely felhívás június 30-án jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben.

A jövő héten kiderül, hány cég jelentkezett a légimentő-állomás kialakítására a szentesi önkormányzat által felajánlott területen, a Vásárhelyi úti repülőtér szomszédságában. A pályázat győztesének kiválasztása után akár indulhat is az építkezés, amennyiben nem érkezik fellebbezés a döntés ellen.

Látványterv. Fotó: Tésik Attila
Látványterv. Fotó: Tésik Attila

A dél-alföldi régió több mint egymillió lakója 2004 óta vár arra, hogy a térségben legyen mentési központ. A szentesi létesítmény megvalósítására 2007 májusa óta van építési engedélye a Légimentő Kht.-nak. Az OMSZ-szel meghirdetett közös tenderben egy hangár, leszállópálya és tankolóhely, valamint személyzeti helyiségek kialakítása szerepel. A megyei közgyűlés kezdeményezésére a régió 29 települése, illetve a Csongrád és Szolnok megyei önkormányzat 40 millió forinttal járult hozzá a légimentő-állomás építéséhez. Az összefogás hírére az Egészségügyi Minisztérium 60 milliót utalt át a mentőszolgálatnak a beruházásra. Így már minden akadály elhárult, és előreláthatólag idén decemberben felszállhat az első helikopter Szentesről.

Magyar Anna reménykedik

A megyei önkormányzat állami forrásra pályázik a szentesi sürgősségi betegellátó osztály működésének modernizálására. Magyar Anna, a közgyűlés elnöke azt közölte lapunkkal: reményei szerint nyer a pályázat, és akkor annak keretében sikerül megvalósítani a kórház területén a helikopterleszállót. Ha nem kapnak központi támogatást, akkor pedig önerőből alakítják ki a helyet a gép fogadására.

A szentesi kórház számára még az előző megyei önkormányzat különített el 10 millió forintot arra, hogy az intézmény parkjában leszállópályát alakítsanak ki a mentőhelikopternek. Szűcs Lajos, az egészségügyért is felelős szentesi alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: a korábbi ciklusban a megye szakértőt kért fel a leszállóhely terveinek elkészítésére. Az alpolgármester is ott volt azon a megbeszélésen, ahol a helikopter fogadására a Kurca partján, a pagoda helyét jelölték ki. Információja szerint a tervezési folyamat megszakadt a 2006-os önkormányzati választások után. A kórház részbeni tulajdonosának képviselőjeként Szűcs nem tudott választ adni arra a kérdésre, hol tart most a helikopter-leszállópálya előkészítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszabadult a szentesi feszület

Szentes - Kiszabadították a szentesi Csongrádi út mentén lévő keresztet, amelyet szinte teljesen… Tovább olvasom