Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Erősítik a védműveket Szentesnél és Szegvárnál

Szentesen és Szegváron egyaránt elterjedt, hogy a vészhelyzet miatt kitelepítik a lakosságot. A két település polgármestere kijelentette, szó sincs ilyesmiről.
A vízügyi szakemberek előrejelzései pontosak a Tisza szintjének emelkedéséről. Szegváron tegnap az Osztorai gátőrháznál 1035 centimétert mértek, míg Szentesen a Kucori védelmi központnál 1041 centiméteren volt a folyó. A következő néhány napban még várható emelkedés, ezért a gátakat folyamatosan erősíteni kell. A falu térségében a Lándor-tónál gyengébb a gát, mint a töltés más szakaszain, ezért itt különösen nagy szükség van a segítségre – fogalmazta meg Szenczi Sándorné.

Tegnap megpróbáltuk személyautóval megközelíteni a Tisza szegvári szakaszát, ám ez a felázott út miatt lehetetlennek bizonyult. Ezeken a partokon helikopterek szállítják a homokzsákokat.

– A repülőgépek jelenléte miatt terjedhetett el a faluban a kitelepítés híre, amiről természetesen szó sincs – mondta Szencziné. A központtól néhány kilométer távolságra lévő áradó folyó nem veszélyezteti közvetlenül a települést. Szegváron áradás esetén a Rétitelep és a Deáktanya volna veszélyben, de eddig sikerült megelőzni a bajt. A Szentesről Csongrádra vezető hidat a jövőben sem zárják le, viszont a laktanya közelében a Libatelepi út nem járható az autósok számára – ez vezet a helikopterek felszállópályájához.

A Köröshöz közeli Magyartés, Nagytőke és a Tisza-parti Mentettrét veszélyeztetett, ám eddig mindenhol sikerült megállítani a fakadó vizeket, megemelni a gátat. Szirbik Imre szentesi polgármester elmondta, mindennap végigjárja az érintett szakaszokat, hogy személyesen is tájékozódjon a helyzetről. Szentes nincs veszélyben – jelentette ki, de hozzáfűzte: a védelemben részt vevő szakemberek mindenre felkészülve pontosították a város katasztrófatervét. Szentesen többen tudni vélték már tegnap, hogy kitelepítés következik. Szirbik azt mondta, az ennek elrendelését igazoló iratot a forgatókönyv szerint neki kellene aláírnia, ám ez egyelőre nem indokolt. A szentesi szakaszokon egyszerre legkevesebb 265 katona dolgozik, kétszáz polgári személy vesz részt a védekezésben. A polgármester önkéntesek jelentkezését várja öt-hat fős csoportokban, akiknek feladata a homokzsákok töltése lehet a város védelmének érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezerháromszáz katona védi Szentest

Ezerháromszáz katona védi Szentest és a környező földeket a Tiszától, miután a vízszint minden… Tovább olvasom