Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Fecskeöröm a Fehér Háznál

Szentes - Nemcsak nálunk, de a világ minden táján számtalan legenda, mítosz övezi a fecskéket.
Hogy ez a tisztelet, sőt szeretet honnan ered az aprócska szárnyasok iránt, a történelem homályába vész, mi, magyarok egyenesen Isten madarának tekintettük őket. Egyes tájakon a gyerekek óvatosan kitakarították a tavalyról ott maradt fészkeket, a gazdák megsüvegelték tavasszal az első kis jövevényeket. Bántani, elpusztítani egy fecskét a legvásottabb kölyöknek sem jutott volna eszébe, hiszen mindenki hitte: a fészek leverése, a madárka megölése következményekkel jár. Magyarország egyes részein úgy gondolták, ilyen gaztett után véres lesz a tehén teje, máshol abban hittek, hogy a családban meghal valaki.

Megóvták a munkások a sárépítményeket a Fehér Háznál. Fotó: Králik Emese
Megóvták a munkások a sárépítményeket a Fehér Háznál.
Fotó: Králik Emese

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
Ma már tudjuk: nem viszi el tavasszal a lányok szeplőjét, arra pedig tudományos magyarázat van, hogy eső előtt miért repül alacsonyan, és hogy a puszta jelenléte sem hoz a házra gazdagságot, de az iránta való tisztelet az évszázadok alatt semmit sem csökkent. Igaz ugyan, hogy védett, mégis bízunk abban, hogy nem csak a törvény szigorának engedelmeskednek azok az építők, akik a szentesi Fehér Ház felújítása során átmenetileg kihagyták a rekonstrukcióból a sárépítmények arasznyi helyét. A díszítőelemeket később is pótolhatják a szakemberek, így őszig mindenki boldog lehet. A fecskék azért, mert megmenekült a fészkük, a járókelőket pedig az optimista csivitelés kárpótolja az elhanyagolható esztétikai hibáért.

Olvasóink írták

  • 2. makovaros 2013. július 02. 16:28
    „Szép dolog ez.”
  • 1. tisza2 2013. július 01. 21:05
    „Remélhetőleg nem csak átmenetileg menekültek meg, a madárvédők meg is tesznek érdekükben mindent! Védett madárfajról van szó, és az utóbbi időben igen nagy létszámban pusztulnak. Ennél sokkal komolyabban is fel lehet fogni ezt az ügyet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdték a kalandpark építését Szentesen

– Tavasz végén megkezdtük a Kurca-part Kalandpark építését Szentesen – mondta Bertók Róbert, az ötletgazda L-Direct Kft. ügyvezetője, tulajdonos. Tovább olvasom