Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

Fedett uszodáért is lobbizik a szentesi önkormányzat

Szentes - A strandfürdő egészségturisztikai fejlesztését tervezi a szentesi önkormányzat, de az 50 méteres medence felújítását sem lehet tovább halasztani. Az még nem dőlt el, hogy sátorral vagy ponyvás szerkezettel fedik-e le a téli időszakban. A tervezetben egy új, fedett uszoda építése is szerepel.
Még a nyáron fogadta el egyhangúlag a szentesi képviselő-testület a város idegenforgalmi koncepcióját. Ebben fogalmazták meg, hogy Szentes kitörési pontja az egészség- és sportturizmus, amely nem a betegségek gyógyítására, hanem a megelőzésre épül. A Dél-alföldi operatív program keretében a szentesieknek két pályázati lehetőség is kínálkozik a ligeti uszoda és környéke fejlesztésére. Az egyik kiírásra négy programmal jelentkezik a város. A strandon tervezik, hogy a meglévő medencéket felújítják. A már műemléknek számító 50 méteresnek a korszerűsítése halaszthatatlan, mert olyan rossz állapotban van. Az elképzelések szerint ezt kettéosztanák: kialakítanának benne egy sportmedencét, a kisebbik felében pedig egy élményfürdőt alagutakkal, sodrófolyóval. Mindezt szeretnék lefedni, és fedett folyosókat kialakítani az öltözőkhöz. Szirbik Imre polgármester lapunknak azt mondta erről: ez azt jelenti, hogy télen fedett lesz az 50 méteres, nyáron pedig leszedik a tetőt. Az egyelőre még nem dőlt el, hogy sátor kerül rá vagy ponyvás szerkezet.

Ráfér a felújítás az 50 méteres medencére, amelynek lefedését is tervezik. Fotó: Tésik Attila

Új, fedett medence is szerepel az elképzelések között, ez a csecsemők úszására lenne alkalmas, továbbá épülne egy hullámmedence is. A pályázati program része továbbá egy új, fedett uszoda építtetése a 33 méteres medence mögötti területen. A polgármester tájékoztatása szerint két változatról gondolkodnak ezzel kapcsolatban. A hódmezővásárhelyihez hasonló létesítmény 1,7 milliárd forintba kerülne. Ugyanakkor ismert egy kanadai technológia, ponyvás megoldással, amely 400 millió forintból megvalósítható. Ilyen eljárással Varsóban sportcsarnok épült, s ezt nézi majd meg egy szakértői csoport a képviselő-testület döntése szerint. Az ott szerzett tapasztalatok birtokában határoznak arról, milyen fedett uszoda felépítésére pályázzanak. Ha sikeresen veszik a szentesiek a pályázati fordulókat, akkor e négy elemből álló beruházás 2008-ban vagy a következő évben elkezdődhet.

A turisztikai fejlesztési tervek között a liget felújítása szerepel. Itt erdei futó- és tornapályát alakítanak ki, amely nem feltétlenül a sportolóknak készülne, hanem az egészséges életmód jegyében kocogó fiataloknak és idősebbeknek. Folytatni akarják a Kurca-parti sétány építését, továbbá csónakok, kenuk és vízibiciklik beszerzését is szorgalmazzák. Bizonyára sok helybeli örömére a tiszai strandot is korszerűsítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogtak a szentesi városvédők

Szentes - A szentesi lokálpatrióták november végére tervezik a tavaly elhunyt Rózsa Gáborról… Tovább olvasom