Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Félmilliárdból újulhat meg a szegvári kastély

Szegvár - Leghamarabb ősszel kezdődhet el a szegvári kastély felújítása, ha az épület kezelője megnyeri pályázaton a rekonstrukcióhoz szükséges 450 millió forintot.
Egy évvel ezelőtt egymilliárd-kétszázmilliót ígért uniós forrásokból a kormány a kincstári tulajdonban lévő szegvári kastély és környéke felújítására az országbemutató programban. Idén világossá vált, hogy az unió a régiós fejlesztéseket támogatja, ezért a dél-alföldi operatív programra pályázik az épületet kezelő Műemlékek Nemzeti Gondnoksága – tájékoztatott Varga Kálmán.

A szervezet igazgatója elmondta: egyeztettek a térség szereplőivel, azokkal a pályázókkal, akik szintén érdekeltek lehetnek az operatív programban, így alakult ki az elérhető igény szintje: 450 milliót szeretnének elkölteni Szegváron. Ez az összeg csak a kastély és a hozzá közvetlenül kapcsolódó melléképületek felújítására szolgál, az épület környéke és tágabb környezete egy következő pályázati körben nyerhet támogatást. A szükséges 45 millió forintos önrészt az állam állja. A pályázatokat várhatóan tavasszal bírálják el. Az eltelt egy évben a pályázat készítésével és a tervekkel foglalkoztak a nemzeti gondnokságon.

A szegvári kastélynak sok rejtett értéke van. Fotó: Tésik Attila
A szegvári kastélynak sok rejtett értéke van. Fotó: Tésik Attila


Bár kívülről úgy tűnik, hogy jó állapotban van az épület, belül rekonstrukcióra szorul. A kétszintes kastély egyik emeletén az országban egyedülálló vármegye-történeti állandó kiállítást terveznek, a magyar közigazgatás lényeges fejezetét, a vármegyék világát mutatják be. Másik szintjén emlékszobát rendeznek be Salkaházi Sára emlékére, akit a közelmúltban avatott boldoggá a pápa, és aki a Szociális Testvérek Társasága nővéreként néhány évig itt szolgált. Az emlékszoba mellett egy kis kápolnát alakítanak ki, oltárral, ahol egyházi esküvőket lehet majd rendezni.

Lesznek a kastély épületében tárgyalótermek, felújítják a pincét. Az épületben 1997-ig árvaház működött, az udvaron található melléképületekben folyt a tanítás, a tantermek helyén éttermek, lakosztályok lesznek. Később a középkori várromot befedik, s a Kurca-parti sétányon kávézót alakítanak ki, építenek egy új gyaloghidat, így a környéket körbe lehet majd sétálni. Varga Kálmán bízik abban, hogy a felújítás után évente legkevesebb harmincezer turista látogat majd el a szegvári kastélyba.

Megváltozik a falu központja is

Gémes László szegvári polgármester kérdésünkre elmondta: a helyiek természetesen azt szeretnék, ha minél hamarabb elkezdődne a rekonstrukció, de ez elsősorban a kincstári vagyont kezelő gondnokságon és a pályázat kiíróin múlik. Gémes elmondta: a kastélyhoz kapcsolódó átalakítások részeként később a falu központja is megváltozik, a közelben lévő Szentháromság szobor egy körforgalom közepére kerül, így a kastély előtt pompás tér nyílik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz is támogatja a szentesi erőművet

Szentes - Kedvező tapasztalatokat szerzett a minap Észak-Olaszországban a szentesi küldöttség, amely… Tovább olvasom