Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Félmilliós kártérítést kérnek a mindszenti önkormányzattól

Félmillió forintos kártérítést kér a mindszenti önkormányzattól Gyermán Péterné. A szegvári asszony szerint a szomszédos település önkormányzatának hibájából tört össze az autója, ugyanis a növényzet teljesen eltakarta az elsőbbségadásra felhívó közlekedési táblát.
Félmillió forintos kártérítést kér a mindszenti önkormányzattól Gyermán Péterné. A szegvári asszony szerint a szomszédos település önkormányzatának hibájából tört össze az autója, ugyanis a növényzet teljesen eltakarta az elsőbbségadásra felhívó közlekedési táblát. A mindszenti képviselők úgy döntöttek: nem fizetnek. Az asszony és ügyvédje perre viszi  a dolgot.

Mindszenten a Bajcsy-Zsilinszky és a Budai Nagy Antal utca sarkán történt a baleset, amikor a balról érkező személygépkocsi összetörte a szegvári asszony és súlyosan mozgássérült lánya autóját. Gyermán Péterné elmondása szerint a növényzet teljes mértékben eltakarta az elsőbbségadásra felhívó táblát, ezért a jobbkéz-szabályt alkalmazta.

Perre mennek

Az ügy szegvári szereplője eredetileg peren kívül akart megegyezni a mindszenti önkormányzattal – tájékoztatta lapunkat dr. Kis Lajos. A szegedi ügyvéd megerősítette: igényt tartanak a félmilliós kártérítésre, ezért polgári peres eljárást kezdeményeznek. Az ügyvéd érvelése szerint a közlekedési tábla láthatóságát az önkormányzatnak kell biztosítani. Az önkormányzat felelőssége egyértelmű, hiszen ha a tábla látható, nem következik be a baleset. Kis Lajos szerint a bizonyítás során felmerülhet még egy szempont: a méltányosság.

Tudta, hogy alárendelt úton közlekedik. A baleset tavaly szeptemberben történt. Úgy véli, a történések kiváltó oka az eltakart tábla. A kilencéves, összetört oldalú Citroën Saxo ma is a szegvári ház udvarán áll, nincs pénzük megjavíttatni. Időközben egy idős szegedi férfitól kaptak kölcsön egy Trabantot, az anya azzal hordja lányát az orvosi kezelésekre, pszichiátriai gondozásokra. Gyermánné kártérítési igénnyel fordult a mindszenti önkormányzathoz, nyolc hónap múltán most döntött a grémium: nem fizet.

A mindszenti jegyző, Hevesi Tamás lapunknak elmondta: a testület legutóbbi ülésén hozott határozat a rendőrségi állásfoglalás alapján született meg. Eszerint a baleset napján a szegvári asszony a helyszínelés alkalmával elismerte felelősségét a balesetben. Jónás Imre őrsparancsnok emlékeztetett arra, hogy az aláírással válik jogerőssé a felelősség megállapítása. Az asszony be is fizette csekken az ezer forintos helyszíni bírságot. Az őrnagy elmondása szerint a gépkocsi vezetőjének ebben a kereszteződésben mindenképpen elsőbbséget kellett volna adnia a védett úton közlekedőnek, ha van tábla, ha nincs tábla.


Kötelező a favágás

Az eset után nem sokkal hozott határozatot a mindszenti önkormányzat arról, hogy a helybeliek kötelesek a közlekedés szempontjai szerint a kiláthatóság érdekében rendben tartani a növényzetet a saját portájukon, a házak előtt. A jegyző arról tájékoztatta lapunkat, ha a mindszentiek ezt elmulasztják, az önkormányzat munkásai végzik el helyettük, a porta tulajdonosának költségére. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Latolgatják az esélyeket

A június 10-ére kitűzött időközi önkormányzati választásokon hét képviselőjelölt indul Szentesen, a… Tovább olvasom