Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Félosztályos oktatási luxus Szentesen

Szentes - Az ellenzék szerint több százmillió forintot lehetne megtakarítani évente Szentesen, ha a városvezetés végre rászánná magát az általános iskolai rendszer átalakítására.
Szűcs Lajos alpolgármester szerint szeptemberben az alacsony létszámú első osztályokat is el kell indítani. A Kurca-parti városban akad olyan iskola, ahová mindössze 14 elsős gyermeket írattak be, míg másutt 36-an kezdik az első osztályt.

A jobboldali önkormányzati képviselők szerint évente legalább 300 millió forinttal költ többet a szükségesnél Szentes az alapfokú oktatás működtetésére. Az oktatási ügyekért felelős alpolgármester, Szűcs Lajos maga is elismeri: ha a május végi ülésen a testület elfogadja javaslatát az alacsony létszámú első osztályok indításáról, az éves szinten újabb 100 millióba kerül majd.

Csorbult a pedagógusszolidaritás?

A gazdasági érvek alapján 22 fő alatt nem éri meg osztályokat fenntartani, a szakmai ellenérv pedig az, hogy az ennél kicsivel alacsonyabb létszámú osztályokban ideális körülményeket lehet teremteni a tanításhoz. Látva, hogy egyes iskolákba nagyon kevés, más iskolákba viszont sok gyermeket írattak be a szüleik, Szűcs Lajos azt mondta, a pedagógusok egymás iránti szolidaritása csorbult. Bácskainé Fazekas Márta, az oktatási bizottság elnöke is úgy gondolja, az intézményvezetőknek respektálni kellett volna a város kérését, osztályonként legfeljebb 25 gyereket felvenni. Bácskainé szerint jobb elosztással megelőzhető lett volna a jelenlegi helyzet, szerinte a következő tanévre vonatkozó határokat a testületnek pontosan ki kell jelölnie.

A Petőfi-iskola diákjainak tanulmányi előmenetele kiváló. Ezért is értethetetlen, miért csak 17 gyermeket írattak be az iskolába. A szerző felvétele
A Petőfi-iskola diákjainak tanulmányi előmenetele kiváló. Ezért is értethetetlen, miért csak 17 gyermeket írattak be az iskolába. A szerző felvétele

Fideszes bírálat

A fideszes Dongó László szerint a város nem tudja majd finanszírozni ilyen keretek között az iskoláit. Éveken keresztül semmi sem történt annak érdekében, hogy a csökkenő gyermeklétszám miatt keletkező helyzet megoldódjon, jóslata szerint a 2009/2010-es tanévben még három elsős osztállyal lesz kevesebb. – Komoly, fájdalmas beavatkozást kellene végrehajtani, amit a város vezetése azért nem vállal fel, mert nem akar népszerűtlen lenni – mondta Dongó László.

Tíz gyerekre egy pedagógus

– Meg kell vizsgálni, hány gyerek lesz, és a diákok melyik iskolában férnek el a leggazdaságosabban, ugyanis luxus félosztályokat fenntartani. Így is aránytalanul sokan tanítanak Szentesen: tíz gyerekre jut egy pedagógus, miközben az országos átlag tizennégy – tette hozzá. A pénzügyi bizottság tagjaként elmondta: az oktatás ésszerűtlen rendszerének fenntartására több százmillió folyhat el. A május végi testületi ülésen várható, hogy vita lesz a témában, különösen a Damjanich-iskola ügyében, ahová nagyon kevés gyermek jár.

Kárpáti Lajos: Az önkormányzat hozta bizonytalan helyzetbe a szülőket

A kertvárosi Koszta-iskola igazgatója, Almási Jánosné elmondta: törvény írja elő, hogy ha a gyermek a körzete szerinti iskolába jelentkezik, fel kell venni. Lehet tudni, hogy a Kertvárosban sokan ideiglenes lakcímmel rendelkeznek. A Kosztához hasonlóan kiváló tanulmányi eredménnyel veszik a középiskolai akadályokat a Petőfi diákjai, ezért is értethetetlen, miért csak 17 gyermeket írattak be az iskolába. Mészáros László igazgató elmondta: előfordult már az iskola történetében hasonló helyzet, reményei szerint az alacsony osztálylétszámot sikerül majd felemelni. A Damjanich-tagintézmény vezetője, Kárpáti Lajos szerint az önkormányzat hozta bizonytalan helyzetbe a szülőket, náluk ezért kevés a gyermek.

Osztálylétszámok

A Koszta-iskolában két 31 fős elsős osztály indul szeptemberben, a Klauzálban 29 elsős kezd, a Deákba 36 gyermeket írattak a szüleik. Elemzők szerint ha ezekben az iskolákban betartották volna a 25 fős limitet, akkor talán a Petőfibe nem 17, a Damjanichba pedig nem 14 gyermeket írattak volna be a szeptemberi iskolakezdésre.

Olvasóink írták

 • 5. GUBÁS 2008. október 27. 10:10
  „Szűcs tanár úr is csak a közpénzekkel tud "gazdálkodni " az adófizetők pénzéből.
  HA ezeket a pénzeket a versenyszférában kellene munka ellenértékeként realizálnia valószínű éhen halna.”
 • 4. Egy lefasisztázott baloldali 2008. május 16. 18:41
  „A "dübörgő gazdaság" és a "pannon puma" visszanyaltak! Kevés gyermek születik és a közoktatás is padlón hever. A "digitális táblák" sem oldanak meg mindent.”
 • 3. tanárnő 2008. május 14. 21:35
  „Kedves szülők! Azok a gyerekek járnak jól, akik kis létszámú osztályba járnak. Több idő jut egy gyerekre, és jobban bevésődik a tananyag. Én szívesen venném, ha ilyen iskolába járna a gyerekem 4 év múlva.”
 • 2. szuszmusz 2008. május 14. 20:51
  „A cikk több pontatlan adatot tartalmaz! A Deákba és a Damóba összesen írattak 36 gyereket!!!!! Nem mindegy! Az önkormányzatnak pedig azon kellene elgondolkodnia, hogy segíti-e az intézményeit, vagy az egyházi iskolák malmára hajtja a vizet!!! Esetleg éppen ez a célja? Szabadulni az iskoláktól?”
 • 1. Kacica 2008. május 14. 20:04
  „Lehet, hogy a két iskolának mégis el kellene gondolkodnia azon, hogy miért nem hozzájuk íratják a szülők ideiglenes lakcímmel a gyerekeiket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombat: az első szentesi grillparti

Szentes - A Szentes Expo keretében rendezik meg az első grillpartit a Kurca-parti városban, amelyre… Tovább olvasom