Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Felújítják a hősi emlékművet

Fehér festék takarja el a szentesi hősök nevét a második világháborús emlékművön. A járókelők kegyeletsértésre gyanakszanak, míg a kabinetiroda vezetője arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat felújíttatja a szobrot.
Letakarítják majd a fehér festéket az emlékműről. Fotó: Balázsi Irén
Fehér festékkel kentek be jó pár nevet a szentesi liget bejáratánál lévő második világháborús emlékművön. A járókelőknek már messziről feltűnt, hogy valami nincs rendjén a szobron. Hallottunk olyan véleményt, hogy hétfőről keddre valakik szándékosan megrongálták a hősök tiszteletére állíttatott kompozíciót, és ezzel kegyeletsértést követtek el. Az egyik arra sétáló férfi megsimogatta a mázolást tegnap délelőtt, és azt mondta: még friss a festék.

A szentesi önkormányzat egyébként az országban az elsők között készíttetett a második világháborúban elesett katonák tiszteletére emlékművet, amelyet a rendszerváltozás évében a köztársaság ideiglenes elnöke, Szűrös Mátyás avatott fel. Később felkereste az önkormányzatot egy lokálpatrióta asszony, aki a városra hagyta minden vagyonát annak fejében, hogy örökítsék meg a szobron a szentesi áldozatok nevét. Özv. Körösi Lajosné kívánsága 2002–2003 között teljesült, amikor is az ő hagyatékának a felhasználásával belevésték a köztéri műbe a hősök nevét, valamint a születésük és haláluk évét.

Ezeket mázolták le mostanra a szobor bal és jobb oldali részén, meg a hátulján is jó pár nevet. Becsei Péter közterület-felügyelő érdeklődésünkre azt mondta: hozzájuk nem érkezett bejelentés, hogy bármi is történt volna az emlékművel. A városházán, a kabinetiroda vezetője, Garai Sz. Imréné kérdésünkre arról tájékoztatott: nemrégiben jelentkezett egy állampolgár, akinek szentesi születésű hozzátartozója elesett a második világháborúban. Azt kérte az illető, hogy az elhunyt szerettük nevét is örökítsék meg a szobron. Az irodavezető azt is elmondta, hogy egy helybeli kőfaragót kértek meg erre, s egyúttal felújíttatják az emlékművet is, mivel sok hős neve már csak nehezen olvasható rajta. Megkérdeztük György Pál kőfaragómestert, aki azt válaszolta: fehér zománcfesték került azokra a részekre, ahol alig látszott a betű. Később majd letakarítja a kőről a felesleges festéket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemond a megye tizenhat kiállítóhelyről

A szegvári falumúzeum és a szentesi Fridrich fényirda is szerepel azoknak a kiállítóhelyeknek a… Tovább olvasom