Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Fényképésznek vallja magát

A Kossuth-díjas fotóművész, Balla Demeter születésének 75. évfordulójára rendeztek kiállítást a szentesi galériában, ahol május végéig tekinthetik meg az érdeklődők a városból elszármazott alkotó többnyire fekete-fehér felvételeit.
Saját magát fényképezte Balla Demeter az Évezredköszöntő giccs című alkotására. Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesiek nem most „kapták fel", amikor országos, sőt világhírű lett a hetvenöt esztendős Balla Demeter, hiszen közel három évtizede is jegyezték őt a Kurca-parti településen. A művelődési központ már 1978-ban is rendezett kiállítást a felvételeiből. Kruzslicz Pál igazgató és munkatársai azonban később is tartották a kapcsolatot a mostanra Kossuth-díjassá lett alkotóval, időről időre meghívták őt az országos rangot szerzett aktfotó-kiállítás zsűrijébe.

Az önkormányzat oktatási és művelődési bizottságának elnöke, Oltyán Lajos azonban úgy gondolja: Szentes mindig adósa marad annak, akit magáénak vall. Márpedig Balla Demeter fotóművész a városhoz kötődő alkotó, aki a szentesi tanyavilágból indult útjára. A tartozásból adott most meg valamennyit a művelődési központ főtéri galériájában rendezett tárlat minapi megnyitóján az elnök: a szentesiek nevében Pestre küldött a művésznek egy helyi kiadványokat tartalmazó csomagot. Balla Demeter ugyanis betegsége miatt nem tudott eljönni A Titanic képei című fotókiállításra, ám a közönség emlékezetében mindenképpen jelen volt.

De szembe is nézhettünk vele az Évezredköszöntő giccs című felvételén, amelyen saját magát örökítette meg az alkotó. Sokat elárul róla az is: nem engedi magát fotóművésznek titulálni, mert ő „fényképész".
A szentesi galériában többnyire fekete-fehér kompozíciói láthatók, mindegyiknek jelképes üzenete van. Balla Demeter barátja, a fotómuzeológus Kincses Károly azt tapasztalja az alkotóról: ahogy öregszik, egyre bölcsebbé válik. Balla azt is tudja, hogy a világ vágyott egysége elsősorban magunkban található meg. Ám azzal is tisztában van: egyszerű eszközökkel is ki lehet fejezni a legbonyolultabb témákat is. Az elmúlás például úgy jelenik meg a felvételén, mint egy elszáradt virág, a bujaság pedig egy félbe vágott karfiolon érhető tetten a szentesi galériában. Még megismerkedhetnek az érdeklődők május 27-éig Balla Demeter életművének egy parányi szeletével. Eddig ugyanis közel 200 ezer negatívból áll az archívuma, ezt rendezgeti most betegségéből lábadozva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a nagy beruházásokról

A szentesi önkormányzat tízmilliárd forintos elmúlt évi költségvetését történelmi jelentőségűnek… Tovább olvasom