Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Földhővel fogják fűteni az óvodát

Földhővel fogják fűteni az óvodát
A nagymágocsi óvodának csak a falai állnak, még a tető is lekerült az épületről. Az önkormányzat közel 200 millió forintból teljesen felújíttatja, a gyerekek a tervek szerint a jövő év elején vehetnek újra birtokba.
– Az óvodánk 1974-ben épült a lakosság társadalmi munkájával. Ilyen nagyságrendű felújítás, mint ami most zajlik, nem történt az elmúlt 43 évben – tudtuk meg Szebellédi Endre polgármestertől.

– A pályázatot 2015-ben adtuk be, 2017-ben bírálták el. A teljes felújításra bruttó 191 millió forint támogatást kaptunk. A közbeszerzési eljárás után, augusztusban kezdődhetett a munka. Időközben annyira megdrágult az építőanyag és emelkedtek az építőipari bérek, hogy a pályázaton nyert forrás nem lenne elég mindenre.

Ezért önkormányzatunk saját forrásból 10 millió forinttal pótolta a költségvetést – vázolta a beruházás anyagi hátterét a településvezető.

A polgármester hozzátette, a pályázati forrás nélkül az önkormányzat nem tudta volna felújítani a bölcsődét is magában foglaló óvodaépületet, hiszen a megnyert forrás nagyjából egyharmada az önkormányzat egész évi költségvetésének.
 

Az óvoda új tetőt, új nyílászárókat kap. Szigetelik a homlokzatot, a belső burkolatokat kicserélik. A hatósági előírásoknak megfelelően több belső falat is átépítenek.

– Az ovit a felújítás után földhővel fűtjük, illetve nyáron ugyanazzal hűtjük. Ez éves szinte körülbelül 2 millió forintos megtakarítást eredményez, vagyis a 10 millió forint, amellyel a pályázati forrást pótoljuk, öt év alatt megtérül.

Az épület napelemparkját bővítik. Új bútorokat is kap a gyermekintézmény. A bölcsiseknek kültéri pihenőhelyet is kialakítanak, ahol megfelelő időjárás esetén kint aludhatnak. A bölcsődéseket és az óvodásokat a felújítás időszakában átmenetileg az önkormányzat más épületeiben helyezték el. A tervek szerint januárban költöznek vissza.

A felújítás idejére az OTP elvitte a bankautomatáját, amely az intézmény utcafrontján volt. A pénzintézet azzal indokolta a kiszerelést, hogy az építkezéssel járó rezonancia és zaj hatására sűrűn beindult volna az ATM riasztórendszere és a festékpatron is, ami a teljes pénzkészletet értéktelenné tenné.

Előreláthatóan decemberben kerül vissza az automata a helyére. A nagymágocsiak nem maradnak készpénzfelvételi lehetőség nélkül, mivel a takarékszövetkezetnél is van ATM. Az otp-sek havonta az első két alkalommal ott is ingyen vehetnek fel pénzt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesen az iparkamarások

Szentesen az iparkamarások
A szentesi Legrand Zrt.-nél tartotta kihelyezett elnökségi ülését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A találkozón az üzemet is bejárták. Tovább olvasom