Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Fóliakertésznél üdül a pesti jogász

Szentes - A budapesti jogász, Papp Zsófia a szentesi Bakó Dániel családi gazdaságában kóstolhat bele a mezőgazdaságba. A Vidékkaland nevű akciót a fiatal gazdák hirdették meg, egy-egy hétre látnak vendégül városiakat, akiknek nem csak a kultúrsokk jelent maradandó élményt. Akciójukat az Unió is támogatja.
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az Agrya a városban élő fiatalok számára kézzel fogható közelségbe hozta a mezőgazdaságot. A napokban 30 – döntően fővárosi értelmiségi – fiatal kezdte meg egy-egy hetes „vidékkalandját" valahol az országban.

– Alapítványnál dolgozom jogászként, erre a hétre szabadságot vettem ki, hogy részt vehessek a programban. A Kossuth rádióban hallottam erről egy riportot, és nem sokat hezitáltam – részletezte Papp Zsófia. – A debreceni szülői háznál van kertünk, családi örökség révén pedig néhány kisebb-nagyobb földünk, de ennél több közöm eddig nem volt a mezőgazdasághoz. Kilencven jelentkező közül bekerültem a kiválasztott 30-ba. Mindnyájan részt vettünk Kecskemét mellett egy egynapos tréningen, ahol többek között a traktor működését mutatták meg nekünk.
Engem Szentesre osztottak be Bakó Dániel mellé. Nagy szerencsém van, mert nagyon jó tanárnak bizonyul. Minden fázist bemutat az elejétől a végéig. Most már sokkal jobban belelátok a gazdák életébe, látom, hogy milyen kitartóan dolgoznak hajnaltól késő estig. A párom Battonya mellett vesz részt a programban. Ahogy ő fogalmazott: az embert szinte kultúrsokk éri.

Zsófia minden munkafázisban részt vesz, Dániel irányításával. A szerző felvétele
Zsófia minden munkafázisban részt vesz, Dániel irányításával.
A szerző felvétele

Zsófia elmondta: a barátnői lelkesen fogadták, hogy „kalandornak" jelentkezett. Nagyon várta az utazást.

– Minél több életmódba belekóstolunk, annál bölcsebbek leszünk – magyarázza a fiatal nő döntése okát. – Rájöttem, hogy a mezőgazdaság sokkal kötöttebb életforma, mint amilyennek gondoltam. Csodálattal tölt el, hogy mennyi erőre és elszántságra van szükségük ezeknek az embereknek, és hogy milyen kemények. Magamról is sokat tanulok közben: folyamatosan próbálom túllépni a saját határaimat.

– Közel másfél hektáron gazdálkodunk, Zsófit minden munkafázisba befogom – hallottuk Dánieltől. – Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a Vidékkaland programot. Az Unióban vannak olyan országok, amelyekben a mezőgazdasági ügyekről döntést hozó tisztségviselőket időnként elviszik „a való életbe", a gyakorlatba is belekóstolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

80 millió a jobb esélyekre

Szentes - A halmozottan hátrányos helyzetű és roma gyerekek korai fejlesztése, beilleszkedése is… Tovább olvasom