Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Föllázadt a szentesi gimnázium

Szentes - Nem szavazta meg az új igazgató kinevezését szentesítő szervezeti és működési szabályzatot az összevonással létrehozott szentesi Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola tantestülete. A hétfői értekezleten nem közeledtek az álláspontok.
Nem szavazta meg az új igazgató kinevezését szentesítő szervezeti és működési szabályzatot az összevonással létrehozott szentesi Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola tantestülete. A hétfői értekezleten nem közeledtek az álláspontok, a gimnázium pedagógus szakszervezete és eltávolított igazgatója, Bácskainé Fazekas Márta is megtámadta az iskola-összevonásról született határozatot a közigazgatási hivatalnál.

Az új igazgató által letett pedagógiai programot elfogadták a tanárok, az általa előterjesztett szervezeti és működési szabályzatot, a házirendet és a minőségbiztosítási programot viszont nem. A pedagógusok kihasználják a jogszabályok által adott időkeretet, e szerint további harminc nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy véleményt alkossanak minderről. A fenntartó által frissen kinevezett igazgató, Inokai-Tóth László lapunknak azt mondta, mindez azért is alakult így, mert a dokumentumok megalkotásakor a tantestület tagjai szabadságon voltak, nem lehetett alkalmuk az iratok tartalmát alaposan megismerni. A nevelőtestületnek jóvá kell hagynia ezeket, ki kell alakulnia egy közös álláspontnak, ezért most munkacsoportok alakulnak – tájékoztatott a hétfői értekezlet végén. Az igazgató azt is elmondta, a korábbi évek hagyományaihoz híven a tanév első tanítási napjának reggelén lesz az évnyitó ünnepség, tekintettel az ország más részeiből érkező diákokra. Inokai-Tóth László megerősítette lapunk értesülését, mely szerint Magyar Anna lesz várhatóan a tanévnyitó vendége. Az új igazgató ezzel kapcsolatban azt mondta, minden intézmény életében fontos, jelentős pillanat, amikor megjelenik a fenntartó képviselője.

Visszaszervezés?

Az szmsz-t 28 nem, 25 igen és 13 tartózkodás mellett utasította el az összevont iskolák tantestülete. A tanárok szerint nem lesz ez rövid menet. Leghamarabb egy év múlva lehet szó „visszaszervezésről", ugyanis a közoktatási törvény nem engedi, hogy szeptembertől júniusig bármi efféle történjen. A második független magyar kormány vallási és közoktatási miniszteréről elnevezett iskolában sok minden tűnik bizonytalannak, de egy kétségbevonhatatlan: néhány nap múlva elkezdődik a tanítás.

Az összevont intézmény egyik felének, a közgazdasági iskolának a tanárai fontosnak tartották, hogy legalább a pedagógia program legyen elfogadott, szerintük ugyanis ez a minimumfeltétele a szeptemberi kezdésnek. A Horváth Mihály-osok ennél messzebbre mentek. Bácskainé Fazekas Márta egyénileg és Bedő Katalin mint a pedagógus szakszervezet vezetője külön-külön beadvánnyal támadta meg a megyei közgyűlés iskola-összevonásról született határozatát a megyei közigazgatási hivatalnál. Bedő Katalin elmondta, a szakszervezet jogorvoslatot követel.

A jogszabályok szerint ugyanis a diákönkormányzat, a szülői munkaközösség véleményét a fenntartónak ki kellett volna kérnie az iskola-összevonás, a régi igazgató felmentése és az új kinevezése ügyében egyaránt – ez azonban elmaradt. Azt is kifogásolják, konkrét számokat, adatokat egyszer sem közölt a fenntartó az iskolákkal az összevonásra vonatkozóan, így a pedagógusok ezekről nem alkothattak véleményt. Az igazgató felmentésének szándékáról a megye nem értesítette az iskolákat, csak az internetes honlapról szerezhettek róla tudomást, az utolsó pillanatban. A szakszervezet vezetője abban bízik, a közigazgatási hivatal felszólítja a megyei közgyűlést, szüntesse meg a törvénytelen állapotot.

Mivel a közgyűlés egy csomagban szavazott mind a tizennégy Csongrád megyei középiskola összevonásáról, így a szentesi Horváth Mihály-osok valamennyiükért küzdenek – magyarázta Bedő Katalin. – Az új igazgató által letett szervezeti és működési szabályzatot hivatalosan ezért nem szavazta meg a tantestület többsége, ezen túl pedig azért, mert nem fogadjuk el a jelenlegi helyzetet – fogalmazott Tóth Tibor. A közalkalmazotti tanács elnöke hangsúlyozta: pedagógus kollégái jogkövetőek, a törvényesség keretein belül igyekeznek megvédeni az iskola érdekeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendbe hozza a város a Rehabot Szentesen

Szentes -Az önkormányzati tulajdonú szentesi Rehab Kht. helyzete a súlyos pénzügyi gondok miatt… Tovább olvasom