Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Gyalogol, de nem fizet az autós Szentesen

Szentes - A fizetőparkolást a bevezetés óta csak részben sikerült elfogadtatni a szentesi autósokkal: nagy részük a közeli mellékutcákba húzódik, csak hogy ne kelljen fizetni.
A rendőrség vállalta, hogy folyamatosan bünteti a szabálytalankodókat, egy gyalogos rendőr csak ezzel foglalkozik napról napra. Múlt heti cikkünk nyomán több hozzászólás született lapunk internetes fórumán.

A fizetőparkolás bevezetése óta lényegesen megváltozott a szentesi Kossuth utca arculata, hiszen jóval kevesebb autó közlekedik arra, két oldalán pedig nagyon kevés álló járművet látni. A szentesiek nemigen akarnak fizetni a parkolásért. Bujdosó Károly tapasztalata szerint leginkább a más városokból érkezők fogadják zokszó nélkül, hogy a kijelölt helyeken bizony le kell tenni néhány forintot.

A városháza parkolási csoportjának vezetője szerint a tavaly novemberben bevezetett kedvezmény – a húszperces parkolás húsz forintért – „kirívóan szép gesztus" a város részéről, ennyi idő alatt ugyanis egy vásárlást biztosan el lehet intézni. A rendszer bevezetésének eredeti célja is volt, hogy a Kossuth utca autós forgalma némiképpen csökkenjen. Ennek meg is lett az eredménye – a gyalogosok és a kerékpárosok vannak többen.

Üres a fizetőparkoló a főutcára merőleges Horváth Mihály utcában.
Fotó: Blahó Gabriella

Az internetes hozzászólók szerint a főutca valóban élhetőbb lett, de ugyanez nem mondható el annak környékéről: a Kossuth utcával párhuzamos vagy éppen arra merőleges mellékutcákba húzódtak az autósok. Ha megteltek a nem fizetős helyek, akkor következik a szabálytalan parkolás.

Egy gyalogos rendőr mindennap rója a szentesi belvárost, és büntet. Eddig több tucat esetben született feljelentés szabálytalan parkolás miatt – tájékoztatott Nagy János. A városi kapitányság közlekedési osztályának vezetője elmondta, a szabálytalankodók kereszteződésekben, zebrán parkolnak, vagy kialakított parkolók mellett az ott lévő autók elhaladását akadályozzák. A százados közölte: a rendőrség minden esetben szankcionál vagy figyelmeztet, a folyamat eredménye pedig végső soron az lesz, hogy az autósok a fizetős helyekre kényszerülnek. Az önkormányzat kérése volt ez a rendőrségtől – tette hozzá.

Folyamatosan foglalt a nem fizetős parkoló a főutcával párhuzamosan.
Fotó: Blahó Gabriella

A belvárosi társasházak lakói megszokták, hogy a házuk előtt parkoljanak. Ezt azonban ma már nem mindig tudják megtenni, mert a fizetős helyekről ezekbe a parkolókba állnak be az idegen kocsik – kiszorítva azokat, akik évtizedekig ott tartották járműveiket. Lapunk internetes fórumán a József Attila utcaiak fogalmazták meg igényüket: szeretnének ezentúl is a házuk előtt megállni, ahogyan eddig. – Ezek a nem fizetős helyek mindenki számára nyitottak – tájékoztatott Cseuz Csaba.

A városháza műszaki osztályának vezetője azt mondta, közterületen kialakított parkolóban természetesen az parkol, aki akar, a városban egyetlen háznak sincs előjoga, azt szerezni legfeljebb egyedi elbírálás kérdése lehet az önkormányzatnál. Ezt a kedvezményt egyelőre egyetlen társasház sem élvezi a városban. Az építésügyi törvény szerint viszont közterületen egyetlen parkolóhely megváltása 300 ezer forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 8. Döme Tibor 2008. március 25. 22:52
  „Kurva annyát aki megszavazta! Komolyan!”
 • 7. Gyalogkakukk 2008. február 25. 22:52
  „A nemfizetős parkolók meg tele vannak nagy teherkocsikkal, furgonokkal és mikrobuszokkal! Se közterülethasználati díjat, se parkolási díjat nem fizetnek!! Pedig lenne miből. A környezetet is jobban szennyezik.”
 • 6. candy dj 2008. február 25. 18:46
  „Hát nemsok értelme volt ennek a parkolódíjnak a bevezetése.Szerintem többe került a só mint a leves.Azok az idióta őrök is csak sétálgatnak meg büntetnek,tiszta hülyék.”
 • 5. gyurcsany 2008. február 24. 19:40
  „végre van szabad parkolóhely a belvárosban”
 • 4. Bamba 2008. február 22. 20:51
  „Nevetséges az egész fizetős parkolósdi! Közpénzen vették a parkolóórákat, azért hogy közterületet fizetőssé tegyék. Magyarán a mi pénzünkön megvették azt, amivel most bennünket fizetésre kényszerítenek közterületen! Megérteném, ha egy óriási forgalom lenne itt Szentesen, csak ez éppen nincsen így. A levegő szennyezettsége és a forgalom zaja messze áll a nagy városokéhoz képest. Megszavazták, megcsinálták! Akkor nosza állampolgárok fizessetek! A parkolóórák 30 millás árából részesedés senkinek nem jár!”
 • 3. polip 2008. február 21. 20:02
  „Hahaha, nagyon vicces! Éppen ezért nem kéne még az a plusz 100 forint, te gyengeelméjű! Ez az egész felháborító, levcsi hozzászólása meg csak egy sületlen baromság, saját magát cáfolja. Kirívóan szép gesztus? MI a szép abban, hogy agyonadózod magad, és egy szolgáltatás nélküli tevékenységért fizetsz még párszáz forintot? Hányszor adózzak, ha van egy átkozott autóm???!!! Ezért miért kell szívatni az embert? Egyáltalán milyen jogon költenek el ennyi pénzt fölöslegesen? Plusz egy rendőr csak büntet? Ő a fizetését honnan a francból kapja? Kiktől? Na?! Inkább a gránáthajigálót keresnék, vagy a házfelgyújtót, vagy valami értelmeset csinálnának, vagy a kivilágítatlan biciklisek százaival nem bratyizni kell! Szemetek”
 • 2. levcsi 2008. február 21. 11:33
  „Angliaban adnak az adoert?
  Egyes tengerparti telepulesek lassan eltunnek, mert a part beomlik a hullamok erejetol - es semmit nem tesznek ellene...

  A fizetos parkolas lenyege, hogy a nagypapa, aki a Kossuth utcat epitetette, es az odanez az erkelye, nyugalomban tolthessen nyugdijas eveit az erkelyen uldogelve, es ne kipufogogazban pacolodva.

  Emberek tizezreket fizetnek torlesztoreszletkent, a benzin ara soha nem latott magaslatokban - majd pont az a 100 Ft lesz a kifizethetetlen, nem? hahaha”
 • 1. Babe Rick 2008. február 21. 09:17
  „Az állam és az önkormányzatok pénzéhsége korlátlan, ilyen kapzsi kemény vezetése csak az angoloknak van, azok e mellett adnak is, nem csak elvesznek.
  Valaki átgondolta már, hogy a prkolási rendsszer egyáltalán alkotmányos-e? A szüleink által felépített város és annak részei hogy kerülhetnek fizetős területté? Bármilyen adó, használati díj, terhelés kivetésének alapos szakmai indoka kell, hogy legyen. Szentesen nem hiszem, hogy a túlzsúfoltságot akarják ezzel csökkenteni a belvárosban, a kapzsiság és a bevétel növelés nem alkotmányos indok. A várost és útcáit, közterületeit túlnyomó részét a városban lakók és azok szülei, nagyszülei építették, sok helyen, utcában saját kezűleg és pénzzel, útjeggyel finanszírozva. Milyen jogon szed ezért valaki sarcot?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdőszobára gyűjt a beteg Evelinnek

Szentes - Árverést tervez a nagymágocsi Kiss Bence, aki a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő szentesi kislányon, Gazsi Ildikó Evelinen akar segíteni. Tovább olvasom