Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Gyógyszer lehet a szentesi paprikából?

Szentes - A kapszaicin, amitől csíp egy paprika, tulajdonképpen méreg. Óvatosan adagolva viszont elpusztítja a rákos sejteket. Lantos Ferenc egyetemi docens szerint egy szentesi növényfajtában óriási lehetőségek rejlenek. Már csak egy olyan cég kellene, amely komolyan a kutatás mellé állna.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– A kertészetben arról nevezetes a cseresznyepaprika, hogy olyan enzimeket termel, amelyek miatt a lisztharmat fertőzés nem tud kialakulni a növényben. Ezek az anyagok a humán gyógyászatban is nagy szerepet játszhatnak. Ha egy „behatoló" próbálja gátolni a sejt működését, akkor úgynevezett oxigéngyökök termelődnek a növény szervezetében. Az egyetlen baj ezekkel, hogy túlságosan is aktívak, az egészséges sejtet is el tudják pusztítani. A sejt védelmét azonban a magas dózisban termelődő antioxidáns, a C-vitamin fogja ellátni – magyarázta kutatásai eredményét Lantos Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának docense. A kutató hosszú ideje vizsgálja a szentesi cseresznyepaprikát, illetve az ilyen alanyra oltott étkezési paprikát. Évek munkája után alakult ki az a meggyőződése, hogy a mezőgazdaságban elért eredményeit az orvosok a humán gyógyászatban is alkalmazhatnák. Véleménye szerint a paprika csípősségét eredményező anyag, a kapszaicin – amelyet már jelenleg is nagy energiával vizsgálnak a világ tudósai – komoly szerepet kaphatna a rák gyógyításában.

– Az akadémián megvizsgáltuk az összes cseresznyepaprika-fajtát, és úgy találtuk, csak a szentesi tartalmaz harmonikus koncentrációban reaktív oxigénfajtákat. Azt, hogy az alany miért tudja átadni a nemes résznek, a mai napig is kutatjuk, ha rájövünk, ez majd biztos nagy visszhangot kap a nemzetközi tudományos életben – mondta. A szentesi Árpád Agrár Zrt.-ben második éve folyik a növénnyel kapcsolatos kutatás. A fajta nemesítője, a néhai dr. Szalva Péter 100 gramm termésben kimagasló értékeket, 330 milligramm C-vitamint és 6-8 ezer Scoville-egység kapszaicint mért. Csak összehasonlításként: az utóbbi érték a borsban 100-500, a világ legerősebbnek tartott Dorset Naga paprikában 1,5 millió. A kapszaicin tulajdonképpen egy méreg, de mint minden ilyen anyag, megfelelően adagolva jótékony hatású lehet, fogalmazott Lantos Ferenc.

Sokat ígér a szentesi cseresznyepaprika-fajta – magyarázta Lantos Ferenc docens. Fotó: Králik Emese
Sokat ígér a szentesi cseresznyepaprika-fajta – magyarázta Lantos Ferenc docens. Fotó: Králik Emese

– A szervezetbe juttatva olyan hasznos anyagok termelését serkenti, amely például a rákterápiában eredményre vezethet. A vizsgálatok során azt figyeltük meg, hogy a szentesi paprika beltartalmi anyagai megadózisban bizonyos daganatot okozó sejteknek akár 80 százalékát is elpusztíthatják. A hatóanyagot kivonva szerintem gyógyszer lehetne belőle – magyarázta az egyetem vásárhelyi karán oktató docens. Leszögezte, hogy nem maga a paprika vagy a belőle kivont kapszaicin bír gyógyító hatással, ez mindössze megtámogatja a szervezet saját védekezőképességét. Hatására ugyanis hormonális úton termelődő ellenanyagok jelennek meg a testben, amelyek a rákos sejteket növelő mechanizmust gátolják. Tulajdonképpen munkára serkenti az immunrendszert, érvelt.

– Felhívott, majd személyesen is megkeresett a Kaliforniai Egyetemen oktató, magyar származású orvos-biokémikus professzor, Boros G. László. Óriási fantáziát lát a kutatásaimban, nyitott az együttműködésre. A budapesti Király Zoltán akadémikus ugyancsak arra biztatott, hogy folytassam a vizsgálatokat – hallottuk tőle. Lantos Ferenc úgy fogalmazott: boldog lenne, ha ez egy szentesi vonatkozású felfedezés lehetne. Most már azonban arra volna szükség, hogy egy komolyabb cég, illetve a humán kutatás is határozottan bekapcsolódjon a munkába. Minden közeledésre nyitott, tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap kétszer mentettek életet

Egy nap alatt kétszer segítettek a szentesi rendőrök otthonukban bajba került idős embereken. Tovább olvasom