Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyógyul a 15 éves Alex

Szegvár - Nem talált a vizsgálat aktív rákos sejtet a Szegváron élő Puhala Alex szervezetében. A faluban maradnak, egy házrészt vennének, a javításhoz és a berendezéshez lenne szükségük segítségre.
– Kecskeméten voltunk vizsgálaton. Sírtam örömömben, amikor mondták: ugyan a nyaki részen vannak még rákos sejtek, de nem aktívak – mesélte boldogan a Szegváron élő Farkas Tünde. A fia, a 15 éves Puhala Alex állapotáról számolt be. Megírtuk: a fiú nyakán decemberben kezdett nőni egy daganat, amely rosszindulatúnak bizonyult. A betegség neve Non-Hodgkin B-nagysejtes lymphoma. Alexet megműtötték, kezeléseken esett át, gyógyszereket szed, az elmúlt hetekben a család arra várt, hogy kiderüljön, eredményes volt-e a kezelés.

Nagy tervei vannak


– Ha kiveszik a mellkasomból a portot, újra elkezdhetem a komoly sportot – mutatta Alex a bőre alá ültetett, már szemmel észre sem vehető művénát. Ezen keresztül kapta az infúziót. Mára teljesen elfedte a bőr, de a biztonság kedvéért egyelőre nem távolították el a kis műanyag eszközt.

– Ha az orvosok megengedik, egy tetoválást is készíttetek a karomra. Egy olyan mondatot fogok választani, ami majd mindig emlékeztet a kitartás, a remény fontosságára – közölte. Ettől függetlenül megpróbál visszatérni a korábbi szokásaihoz, futni és aerobikozni szokott. Elvégezte az általános iskolát Csongrádon, abban a városban tanul ősztől, a Sághyt választotta, asztalos lesz. Emellett annyi minden érdekli még, hogy fel sem tudná sorolni. Szépen rajzol, felnőttkorában ő maga is tetoválna.

Kertet művelne és disznót nevelne

Akkoriban Csongrádon laktak, de hogy könnyebb legyen mindenkinek, Szegvárra költöztek, a fiú nővéréékhez. Úgy tervezték, azt a házat bővítik és teszik minden szempontból megfelelővé Alex számára, azóta azonban új lehetőség adódott. Tünde igénybe tudná venni a szocpolt, kamatmentes kölcsönt is kérne az önkormányzattól, megvennék egy szegvári, fő utcai ház felét.

Puhala Alexnak nagy tervei vannak a szegvári ház kertjével. Veteményest, gyümölcsfákat, disznóólat szeretne. A szerző felvétele
Puhala Alexnak nagy tervei vannak a szegvári ház kertjével. Veteményest, gyümölcsfákat, disznóólat szeretne. A szerző felvétele

Ismerősként költöznének oda, pár éve már laktak az ingatlanban. Ennek talán Alex örülne a legjobban. Kertészkedni szeret, régen paradicsomot, padlizsánt nevelt, mutatott egy kis birsalmafát, amelyet még ő ültetett. Ha végleg be tudnának oda költözni, disznót tartana, mondta elszántan. Már eltervezte, hogyan dekorálja ki a szobáját, azt mondta, úgy festi ki, mintha egy dzsungel lenne.

– Mindig végigviszi, amit eltervez, maximalista. Sokat komolyodott december óta – mosolygott az édesanyja.

Raklapból bútor

Egy hasonló helyzetben lévő család jóvoltából a rapper, Curtis is felfigyelt Alexre, és a nemrég megjelent könyvéből egy dedikált példányt ajánlott fel árverezésre. Magánszemélyek és cégek is segítettek pénzzel, volt, aki 1500 forintot küldött, de annak ugyanúgy örültek, mint a nagy összegeknek, mondta Tünde.

A család összesen 60 ezer forintból él havonta, ezt kell beosztani az édesanyának – aki egyelőre nem tudott állandó munkát vállalni – és a két, még otthon élő fiának. Ha be is költöznek, a felújításra, bútorokra nem telik, most azt mondja az édesanya: ha valaki tudna nélkülözni a vakolat javításához, festéshez szükséges alapanyagokat, berendezési tárgyakat, örömmel fogadnák. De van ennél költségkímélőbb ötlete is, megnézte az interneten, hogyan lehet raklapbútort készíteni, ezt is megoldanák házilag. Aki segítene nekik, a Puhala Alex Gyógyulásáért nevű Facebook-oldalon léphet velük kapcsolatba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Padon alvó férfiakat fosztott ki

Kifosztás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt nyomoz a Szentesi… Tovább olvasom