Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Hamarosan visszatérnek a gyermekotthon lakói - féltik a helyiek a környék nyugalmát

Hamarosan visszatérnek a gyermekotthon lakói - féltik a helyiek a környék nyugalmát
Bár a két éve leégett Rigó-iskola bontásából származó törmeléket szállító kamionok összetörték a Deák Ferenc utcát, a szentesieket ennél is jobban aggasztja, hogy mi lesz, ha a gyermekotthon lakói visszaköltöznek Szentesre.
– A két éve leégett Rigó-iskolát lebontották, a törmeléket 20 tonnás vagy annál is nehezebb járművekkel szállítják. Ki fogja rendbe tenni a szentesi Deák Ferenc utcát? – tette fel kérdést a soros testületi ülésen Szabó Zoltán Ferenc önkormányzati képviselő.

Ahogy megírtuk, 2015 nyarán leégett az iskola tetőszerkezete, amit egy darabig menthetőnek ítéltek, végül azonban úgy döntött a fenntartó, lebontják az épületet, és park lesz a helyén. Úgy tudjuk, az önkormányzat szívesen hasznosította volna az épületet, de nem adta a fenntartó.
 

Csak az a szárny maradt meg, amely gyermekotthonként működik. A fiatalokat kiköltöztették onnan, de a hírek szerint hamarosan visszatérnek Szentesre.

A Deák Ferenc utca az önkormányzaté – mutatott rá Szabó Zoltán Ferenc. Emlékeztette arra is a városatyákat, két éve arra kérte Szentest a fenntartó állami szervezet, hogy tegyen meg mindent a megrongálódott épület állagának megóvásáért. Az önkormányzat teljesítette ez, de kiderült, teljesen fölösleges munka és kiadás volt – fogalmazott.
 
Lebontották a leégett Rigó iskolát. Fotó Králik Emese

A környékbelieket azonban ennél is jobban aggasztja a közbiztonság. A városatya szerint az otthon körül az emberek két éve szinte fellélegeztek. Volt olyan ház, amelyet évekig árultak, és csak akkor kelt el, mikor híre ment, hogy üres a gyermekotthon.
 

Le kell szögezni, nem volt minden bentlakóra panasz – a többség igyekezett betartani az együttélés szabályait. A nevelők is megtesznek mindent, ami tőlük telik. Az ellen sem ők, sem a jobb életben reménykedő gyerekek nem tehetnek, hogy rendszeresen bekerülnek közéjük olyanok, akikkel időnként dolga van a rendőrségnek.

Most is, az elmúlt években is azt tapasztaltuk, hogy a környéken élők nem merik névvel vállalni a panaszaikat. De többen állítják, átdobáltak dolgokat a kertekbe, bemásztak az udvarukra, kirugdosták a kerítést, egy kapunál például késsel tartottak célba dobást.

Azt pár éve magunk is tapasztaltuk, hogy egy fiú szándékosan igyekezett az arra kerékpározókat provokálni, valamilyen konfliktusba keveredni velük. Az ülésen Demeter Attila alpolgármester azt mondta, a fenntartó nem tájékoztatta Szentest az intézmény dolgairól.

Egy hete írásban kérdeztük a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot. Azt szerettük volna tudni, ki teszi rendbe az utat, mikor költöznek vissza a gyerekek, hány lakó lesz, mi lesz a környék nyugalmával. Amint válaszolnak, visszatérünk a témára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végéig 600 millió forint érkezett Nagymágocsra

Nagymágocsra év végéig közel 600 millió forint támogatás, pályázati forrás érkezett. Tovább olvasom