Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Harminc éve pengetik a húrokat

Szentes Városért Emlékéremmel tüntette ki a város önkormányzata a Pengető citerazenekart. Az együttes harminc éve ad elő népdalokat: együtt zenél a pénzügyi tanácsadó, az állatgondozó, az agrármérnök, a vasutas és a szakács.
Színpadon a Pengető. Az Arany Páva-díjat négyszer nyerték el. Fotó: Tésik Attila
Országszerte ismerik és becsülik a népzenei találkozók résztvevői a Pengetőt. Most Szentes önkormányzata kitüntette a zenekart, amelynek vezetője, Mélykútiné Németh Kornélia azt mondta, ez azért különleges pillanat, mert szakmai díjuk van már bőven – most a közösség elismerését kapták meg.

Harminc éve muzsikálnak együtt. Először Joós Józsefné vezette az együttest, Nelli huszonhat éve válogat a megtanulandó dalok között. Mint mondja, a versenyekre való felkészülés a tervezéssel kezdődik, ki kell találni, hogyan épüljön föl, milyen dalokból álljon a csokor. A citerázás Szentesen nagyon népszerű – ez a megye egyetlen városa, ahol a zeneiskolában működik citeratanszak, s a fiatal növendékek érdeklődése jelzi, van jövője a hangszernek a Dél-Alföldön. Elsősorban a hagyományok ápolása a fő vállalt feladata a Pengetőnek.

Sikerek

Az Arany Páva-díjat eddig négy alkalommal ítélte oda a szentesi Pengető Citerazenekarnak a Kórusok Országos Tanácsa. A Vass Lajos népzenei versenyen Nívódíjat nyert az együttes, a Duna Televízió Pentaton népzenei versenyén első helyet szerzett, Alkotói díjjal a Csongrád megyei közgyűlés tüntette ki a csapatot.

 
– Magyar népdallal az élet minden fontos érzelmét el lehet mondani – mondja lelkesen Kornélia. – Aki énekel, annak a lelke finomodik, átalakul a személyisége.

Kornélia mellett énekel a csapatban Petesné Trupulai Erzsébet pénzügyi tanácsadó, a fiatal Szeri Szilvia és Vass Andrea, Földesi Márta állatgondozó, Őze Csaba vasutas, Baranyi Imre agrármérnök és Laczkó Péter fábiánsebestyéni szakács. Az együttes járt már Lengyelországban, Romániában, Bácskatopolyán, de szeretne eljutni Szentes európai testvérvárosaiba is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diána sorsáról tárgyalt a bíróság

Novemberben születhet ítélet leghamarabb a szentesi Dezső Diána elhelyezéséről szóló perben. A… Tovább olvasom