Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Hatalmas darázsfészek a szentesi padláson

Szentes - Először olyan kicsi volt a darázsfészek a szentesi garázsban, hogy a tulajdonos nem is figyelt rá, mára azonban már komoly veszélyt lát benne. Tanácstalan: hozzá merjen nyúlni, vagy hívjon szakembert?
Szinte kizárt, hogy bárki olyan „háziállatokra" vágyna, mint amilyenekkel a szentesi Halász Lajos és családja már másodszor kerül lapunk hasábjaira. Négy éve egy bagoly nevelte fel fiókáit József Attila utcai lakásuk erkélyén a virágládában. A mostani jövevények belvárosi garázsuk padlására fészkelték be magukat hívatlanul, és valószínűleg több ezren vannak: a férfi egy fél méternél nagyobb darázsfészket fedezett fel egy háborítatlan sarokban.

– Úgy másfél hónapja hallottuk először a zúgást. Akkor nem volt nagyobb az építményük 10 centinél, nem is foglalkoztunk vele. Utána elképedtem azon, hogy milyen rohamléptekben építkeznek, most már nem tudom, mit csinálhatnék a rovarokkal. Eddig nem csíptek meg senkit, de ez így nem maradhat. Tanácstalan vagyok: megvárjam-e a telet, és akkor próbáljam meg elpusztítani a betolakodókat, vagy csak szakember nyúlhat hozzájuk? – kérdi Halász Lajos.

Látványnak lenyűgöző a darazsak építménye, társbérlőnek azonban nemkívánatosak. A szerző felvétele
Látványnak lenyűgöző a darazsak építménye, társbérlőnek azonban nemkívánatosak.
A szerző felvétele

Az Országos Magyar Méhész Egyesület az elszabadult méhek befogására idén megállapodást kötött a katasztrófavédelemmel, így Csongrád megyében is vannak szakemberek, ám a darazsakkal ők sem biztos, hogy elbírnak. A szentesi területre kijelölt Dancsó István szerint a méhészfelszerelésen átszúrnak ezek a jóval agresszívabb fullánkosok. Arra a szakirodalom is felhívja a figyelmet, hogy a marása akár halálos lehet, főleg ha egyszerre több éri a testet, vagy allergiás az illető a méreganyagra. A szentesi Szarvas Lajos méhegészségügyi ellenőr szerint sötétedés után, áthatolhatatlan ruhában és arcvédővel meg lehet próbálni rovarirtóval lefújni a fészek környékét és a bejáratát, de az akció kockázatával tisztában kell lennie a tulajdonosnak.

Korábban hasonló esetekben a tűzoltóság szakembereit hívták segítségül. Úgy tudjuk: ha lakóházba fészkelik be magukat, esetleg emberéletet veszélyeztetnek, ma is közbelépnek, de célszerűbb egy rovarirtó vállalkozást megbízni a feladattal.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. anuvuk 2012. október 04. 21:21
  „Az elején kellett volna odafigyelni, akkor nem lesz ekkora a lódarázs fészek!
  Hihetetlen, - de egy áttelelő nőstény az indítója, azt kell az elején légycsapóval agyoncsapni”
 • 42. nádiposzáta 2012. október 02. 00:56
  „NEM IDE TARTOZIK ,DE FONTOS LENNE HA A SZENTESI ÖNKORMÁNYZAT A LOMTALANÍTÁS IDŐPONTJÁT KÖZÖLNÉ.SZENTESI MOZAIKON OLVASOM ÁLLÍTÓLAG OKTÓBER 1 LOMTALANÍTANAK,KIRAKJUK A LOMOT DE MELYIK NAP??? SZERETNÉNK HA A HELYI LABAN WEBLAPON LEKÖZÖLNÉK.”
 • 41. Papamaci59 2012. szeptember 30. 09:05
  „Mindenkinek!!! Nem Chematox, hanem Protect, vagy Biolit plus!!!! Mindkettő gyors és biztos hatású. Nálam a tanyán beváltak.”
 • 40. spenotvirag 2012. szeptember 30. 08:33
  „Baromi veszélyesek tudnak lenni. Főleg ragadozók/dögevők, több fertőzést terjesztenek mint a legyek, ha kint kajálunk, mindent összemászkálnak, a lódarázs ráadásul a méheket is pusztítja.
  Kis fészeknél nekem bevált a WD40, hajnalban mind a fészekben van (ha nem lódarázs), összetapad a szárnyuk, egy pillanat alatt lepotyognak, utána jöhet a tűz is. Nagy fészekhez vagy lódarázshoz hozzá nem nyúlnék, ahhoz jól be kéne öltözni.
  Vannak jó cégek akik foglalkoznak vele.
  https://www.youtube.com/watch?v=8ZDg3XPGW7w”
 • 39. Queenmargareth 2012. szeptember 29. 10:27
  „36. nanu 2012.09.28. 05:56 minden ami tisztít és biztos az a tűz, ja, hogy más is fog égni, minek hagyta ekkorára nőni, benzin tűz, és nem lesz idejük repkedni.”
 • 38. kismese 2012. szeptember 28. 22:28
  „http://tv2.hu/tenyek/video/veszelyes-darazsfeszek
  A riport ismertető szövege:
  "Óriási, egy méteres fészket építettek darazsak egy szentesi padláson. Az ott lakó férfi azt mondta, látta, hogy van ott darázsfészek, de nem foglalkozott vele. Azt pedig nem gondolta, hogy ilyen nagy lesz. A katasztrófavédők azt mondják ha valaki ilyet talál hívjon szakembert, senki ne próbálja egyedül kifüstölni a darazsakat. Az utóbbi hetekben többen meghaltak darázscsípéstől."
  A környéken élőket is veszélyezteti felelőtlenségével.”
 • 37. nádiposzáta 2012. szeptember 28. 10:30
  „mikor a darazsak bepakoltak a garázsba pici sejtecske volt látható akkor kellett volna ki irtani a darazsakat ,tulajdonos okolható ....hanyagság ,,,,most meg ajvékol a darazsak miatt ,,,jó nagy büntetést érdemelne ,alkalma lett volna megelőzni a bajt , nem akkor kiabálni mikor nagy veszélyt okoz.”
 • 36. nanu 2012. szeptember 28. 05:56
  „33 hsz.
  Tűzzel? Nézd meg a kép jobb felső sarkát. Gondolom pozdorjalemez, vagy valami hasonló, fa szegőléccel. A tűz alkalmazását nem ajánlanám, tekintettel arra, hogy ebbe a fészekbe legalább 4-5 ezren vannak, tehát nem 2-3 másodpercig kellene égetni őket. Egyébként ez lenne a leg hatásosabb.
  34 hsz.
  Tenyeres darázsfészek nem ellenfél a chemotoxnak, de feltételezem nem ennyien voltak az Általad lefújt fészekbe.”
 • 35. csöcskenőcs 2012. szeptember 27. 22:47
  „haresz nem akarom elhinni hoyg egy féméteres darászfészket egy flakon kemotoxal likvidálsz, a glettelés mint ötlet nagyon tetszik, csak túl lassu és körülményes igyhát továbbfejlesztettem a gondolatmenetet, a megoldás egyértelmüen pur-hab. Ugy ragad mint az isten nyila ha lefújod a fészek száját onnan senki se ki se be ráadásul még masszivan is ég, ám ha lefújtad otthagyod egy kicsit lepermetezed vizzel mégjobban megdagad odaszárad az egész cumó otthagyod egy két hétig tutira belealaszanak hacsak nemrágnak maguknak egy másik exitet ezen a monstrumon :D Nanu védööltözékét pedig maximálisan adom :D”
 • 34. haresz 2012. szeptember 27. 20:40
  „nanu Jöhetsz fizetni! Hétvégén is lekemoztam egy darázsfészket. Végén meg lekapartam őket.”
 • 33. Queenmargareth 2012. szeptember 27. 19:25
  „i a baromság te okos, hogy azt írtuk tűzzel!!!”
 • 32. crisstyle 2012. szeptember 27. 19:07
  „Német darázs szerintem. Nálunk is vannak, kétszer megcsíptek a nyáron, nagyon agresszívek. Jobban is fájt a csípés helye, mint a "normál" darázscsípés. Amikor próbáltam darázsirtó spray-vel lefújni őket, akkor is megtalált egy. Elég érdekes hártyás fészkük van.”
 • 31. nanu 2012. szeptember 27. 18:46
  „Jó sok baromságot ír itt mindenki.
  Nálam a padlásajtó mellé fészkeltek be ugyanilyenek, nem volt az egész egy hónap, míg egy ekkora fészket összehordtak. Ha jól tudom német darázs a nevük. Nem nagyobbak a közönséges kecskedarázsnál, csak valamivel testesebbek.
  Aki azt mondja, hogy fújja le chemotoxal, annak fizetek ötezret, ha lefújja!
  A gazdája ne nyúljon hozzá, vagy öltözzön be rendesen. Én felvettem kettő munkásruha overált, pulóverral, két munkáskabáttal. A nadrágot ráhúztam a gumicsizmára és megkötöttem spárgával, két pár vastag védőkesztyű, a kabát ujjra szintén rákötve. Fejemre méhészektől kértem ezt a védőhálós sisakot. 5 literes permetezőbe tettem benzint. Meghosszabbítottam a csövét egy kétméteres 6-os saválló csővel és este sötétedés után adjad nekik.
  Meg nem csíptek, de reggel félve mentem ki a lakásból.
  Az a pár darab ami megmaradt, pár napon belül elrepült. Azért mielőtt lefújná a kedves gazda, nézzen szét, ne legyen elektromos dolog ( konnektor) a fészek környékén.
  Ha nem akar szakembert hívni, lehet próbálkozni, vagy várni télig, de sajnos akkor is ott lesznek benne.
  Szebb jövőt.”
 • 30. tótkomlósi 2012. szeptember 27. 17:21
  „A hülyeség határtalan!

  Ha olyan lusta volt, hogy nem szedte le időben, akkor most ne sírjon a szája!”
 • 29. ISD_Avenger 2012. szeptember 27. 17:08
  „Most már kivárhatná a telet, akkor teljesen veszélytelenül eltávolítható a fészek.

  Most belekötni egy ekkora fészekbe életveszélyes, még éjszaka is.
  Ha nem tud várni télig, akkor szakembert kell hívni, az simán megoldja, mivel rendelkezik megfelelő felszereléssel.”
 • 28. kismese 2012. szeptember 27. 15:36
  „1. szentesi padláson vagy szentesi garázsban???? ...... mindegy csak szenzáció legyen
  2. méhegészségügyi felelős, nem pedig méhegészségügyi ellenőr, igaz, hogy ellenőriz is.”
 • 27. Queenmargareth 2012. szeptember 27. 14:47
  „23. Ebgondolat 2012.09.27. 11:35 burkoltan ezt írtam le......”
 • 26. core2 2012. szeptember 27. 13:28
  „Hív egy szakembert minimum tízezer forintba fog kerülni.
  Superhero Movie Steven Hawking funny scene :-)
  http://www.youtube.com/watch?v=ICpvox15QEk”
 • 25. Zénó 2012. szeptember 27. 12:21
  „A glettelést szívesen megnézném. Gondolom nem is támadnának addig, és békésen megvárnák, amíg a glettelés elkészül.”
 • 24. balihoho 2012. szeptember 27. 11:59
  „Meg kell várni a hidegebb hajnalok idejét, amikor tíz fok alá csökken a hőmérséklet, és az alacsony hőmérséklet okozta ledermedés, lehetetlenné teszi hogy repüljenek. Akkor esetleg el lehet őket pusztítani. Egyébként a darázs télen elpusztul, és csak a petéik élik túl a telet, hibernált állapotban.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50. házassági évfordulót ünnepeltek

Szombaton, szeptember 22-én ünnepelték 50 éves házassági évfordulójukat olvasónk édesapjáék. Tovább olvasom