Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Horgászparadicsom lesz a kubikgödörből

Szentes - Horgászvízzé alakítja át az évtizedek óta gazdátlan kubikgödröt, az Antal-tavat Gődér Lajos szentesi vállalkozó. A víz utánpótlását megoldhatná egy 25 éve lefektetett csőrendszer, ha lenne, aki kezelné és karbantartaná.
Hamarosan újra fogad horgászokat a szentesi Antal-tó. A közúti Tisza-híd szentesi oldalán elterülő 4,5 hektáros kubikgödröt az elmúlt évtizedekben szinte csak a korcsolyázók látogatták télvíz idején, mert csak hatalmas jégfelülete volt vonzó a környékbeliek számára. A tavat és környezetét is elhanyagolták a korábbi tulajdonosok, ezért amikor gazdát cserélt a tóval együtt közel 9 hektáros ingatlan, elsőként a terepet kellett rendezni. Bekerítették a területet, kikotorták a kubikgödör medrét, mellé utat és tetszetős, nádtetős kiszolgálólétesítményeket építettek.

– Magam is horgász vagyok, így nem véletlen, hogy megtetszett ez a Szentesről és Csongrádról is könnyen elérhető, ugyanakkor nagyon természetközeli terület – mondta lapunknak Gődér Lajos. A vállalkozó szerint heteken belül megnyithatnak, hiszen a haltelepítéssel is végeztek: a meglévő amur-, ponty-, süllő- és csukaállomány mellé harcsa, ponty és busa került a tóba. A vállalkozó további fejlesztésen is gondolkozik: ha lesz rá igény, továbbra is ingyen használhatják majd a korcsolyázók az Antal-tó jegét.

A kikotort kubikgödör mellé teszetős, nádtetős kiszolgálólépületek kerültek. A szerző felvétele
A kikotort kubikgödör mellé teszetős, nádtetős kiszolgálólépületek kerültek.
A szerző felvétele

A fejlesztés ugyanakkor egy olyan problémára is rávilágított, amely a tó vízutánpótlásának biztosítását és a környék földjeinek vízelvezetését egyaránt érinti. A talajcsövezésről van szó: a Tisza bal partján húzódó, mentett rétnek nevezett, mintegy 1600 hektáros területen az 1980-as évek közepén fektették le ezt a hálózatot. Az úgynevezett dréncsőrendszer arra szolgálna, hogy szabályozni lehessen a talajvízszintet és talajnedvességet. Gődér szerint olyannyira nem működik megfelelően a rendszer, hogy tavaly tavasszal belvíz alá kerültek a közeli szántók, nyáron viszont az aszály kiszárította azokat. És hogy jön ide az Antal-tó? Hát úgy, hogy 2009-ben jelentősen csökkent a vízszintje: a talajcsövek kiszippantották a vizet a tóból. A vállalkozó úgy véli, igazságtalan lenne, ha egy nem megfelelően működtetett rendszer hibája miatt neki kellene pénzt fizetni azért, hogy pótolják a vizet a tavába.

Privatizált talajcsövek

A mélyen fekvő területek talajvízszintjének és a talajnedvesség szabályozása érdekében jelentős beruházások történtek 20–25 évvel ezelőtt. A kárpótlás során a szövetkezeti földek, így a szentesi mentett rét parcellái is több tulajdonoshoz kerültek. Aki földet vett vagy kapott, vele együtt járt a föld alatt vezetett talajcső is. Negyedszázaddal a lefektetés után most a földtulajdonosoknak kellene karbantartaniuk és kezelniük ezt a hálózatot, de erre se pénzük, se eszközük nincs a gazdáknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tesztelik a szentesi csirketrágyát

Szentes - Még nem dőlt el, épít-e biomassza-erőművet Szentesen a Co-Ver Energia Szentes Kft. Bár 800… Tovább olvasom