Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hőségben is viszik a szemetet

Szentes - A telet és nyarat is beleértve mínusz 40 C-tól plusz 40 C-ig terjedő hőmérsékleti viszonyok között dolgozik a hulladékszállító kocsin Benedek Mihály és unokatestvére, László. Most ez utóbbi szezonját éljük, s ők a nap legforróbb részét töltik az utcán, munkával. A szemeteskocsit a Kisérben értük utól a hulladéktároló edények begyűjtése során, ahol keddenként dolgoznak.
A 34 éves Mihály 5-6 éve végzi ezt a munkát, a 30 éves László 8 éve van autón, de a Városellátó Intézménynél már régebb óta dolgozik, a hulladéktelepen alkalmazták, s miután megürült pár hely, ebbe a munkakörbe került. Mihálynak kertész a szakmája, de azt mondja, akkoriban nem adódott lehetősége abban elhelyezkedni.

Unokatestvérének pedig, mint fogalmaz, ez lett a szakmája, hiszen le kellett vizsgázniuk a szemétszállításból. Több kocsi is járja Szentes és környéke utcáit, összesen tizenketten vizsgáztak.

A telet és nyarat is beleértve mínusz 40 C-tól plusz 40 C-ig terjedő hőmérsékleti viszonyok között dolgozik a szentesi hulladékszállító kocsin Benedek Mihály és unokatestvére, László.
A telet és nyarat is beleértve mínusz 40 C-tól plusz 40 C-ig terjedő hőmérsékleti viszonyok között dolgozik a szentesi hulladékszállító kocsin Benedek Mihály és unokatestvére, László.

Egy napjukról azt mesélik a fiatalemberek, reggel fél 7-kor kezdenek, s a nehéz munka eltarthat akár délután 4-ig. Vásárhelyen történik az ürítés, az alatt a nagyjából másfél óra alatt Lászlóék a berki hulladéklerakónál végzik az aktuális munkájukat. S hogy mikor nehezebb a dolguk, hőségben vagy hidegben, hóban, szinte gondolkodás nélkül rávágják: ha tél van, azért, ha meg nyár van, akkor azért. Ebben a szezonban ügyelniük kell arra, hogy gyakrabban előfordulnak levet eresztő hulladékok. S természetesen el kell viselniük magukon a hőségben a sárga csíkos mellényt is, és bizony, percekig a kocsi hátuljánál állva mi is megtapaszttalhattuk, nem éppen kellemes illatok áradnak a szemeteszsákok felől.

Ezt a munkát szeretni is kell, másként nem lehetne csinálni, állítják a szemétszállítók. Ami jó benne, hogy emberekkel lehet megismerkedni közben. Azonban az emberek reakciója eléggé vegyes, mint megtudjuk tőlük. Vannak, akik lenézik, mások sajnálják őket. ­ Az ellenünk irányuló utálat a szemétdíj emelésével nő - jegyzi meg Mihály. Előfordul, hogy hőzöngenek a lakók, ennek szolídabb változatával szembesülünk éppen az egyik ház előtt. A kukamatrica hiányában (okai: nem kézbesítették, elveszett, vagy egyszerűen nem fizet szemétdíjat a tulajdonos) nem szállíthatják el a szemetet, amit a tulaj némileg nehezményez. Ilyen eseteket Mihályék úgy tudnak kezelni, hogy megadják az iroda elérhetőségét, reklamálni ott lehet.

Jó fizikum és jó gyomor kell ehhez a munkához, mondják a fiatalemberek. Egy biztos: nem az anyagiak miatt csinálják. Elárulják, minimálbért kapnak, azt a keveset kell beosztaniuk. Megemlítik, hogy azoknál a házaknál, ahol tudják, hogy idős ember lakik, könnyítenek a helyzetén, s a kiürült kukát a kapujához viszik. Sokan megköszönik a munkájukat, ezzel el is ismerik azt- Lászlóék ezt annak tekintik. A fiatalember nem idegenkedik a kukás kifejezestől, tudja, hogy annak hívják őket. ­Eleinte zavaró volt, de most már nem -mondja. Mihály hozzáteszi: - Ma már büszkék vagyunk erre.

Olvasóink írták

  • 2. makovaros 2012. július 13. 14:04
    „Minden elismerésem.”
  • 1. csillogás 2012. július 13. 11:19
    „Az biztos, hogy nem egyszerű, minden elismerésem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális malacot kaptak a rászorulók

Idén is „szociális malacot" kaptak Szentesen a rászoruló, több gyermeket nevelő családok. Tovább olvasom