Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Húszéves szerződést mondott fel a mentőszolgálat

Húszéves szerződést mondott fel a mentőszolgálatNemcsak az a kérdés, kik látják majd el az ügyeletet Szentesen, hanem az is, hogy hol. Fotó: Kovács Erika
Szentesen november 1-jétől a járási hivatal által kijelölt háziorvosok látják el az orvosi ügyeletet. Nagyon alacsony volt az óradíj, állítólag ezért sem kapkodott senki az ügyeletért. Az első lépcsős emelés után egy orvos hétköznap, 16 óra ügyeleti munkával bruttó 40 ezer forintot keres. Az összeg januártól emelkedik.
Szentesen a mentőszolgálat december 31-i hatállyal felmondta az orvosi ügyelet ellátására szóló szerződését – tudtuk meg Szirbik Imre polgármestertől. A városban is elterjedt hírt a Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata is megerősítette.

– Szentesen körülbelül 20 évvel ezelőtt – az országban elsőként – a mentőszolgálattal kötöttünk szerződést az orvosi ügyeleti feladatok ellátására – mondta a polgármester. – Akkoriban még nem volt orvoshiány. A mentőszolgálatnál nagyon jó kezekben volt az ügyelet. A helyi háziorvosok egy része ezt úgy értelmezte, hogy mentesülnek az orvosi ügyelet alól, pedig ez a feladat szerepel az alapszerződésükben. 3-4 évvel ezelőttig az ügyeletre kapott OEP-finanszírozás le is fedte a költségeket. Ahogy Magyarországon fogyni kezdtek az orvosok, az ügyeleti díjak úgy emelkedtek. Voltak olyan települések, amelyek bírták a kiegészítést, mások nem. Nálunk is emelésre volt szükség. Hétköznapokon 1950 forint, hétvégén és ünnepnapon 2150 forint volt az ügyeletes orvosok bruttó óradíja. Nyáron egyeztettünk, megállapodtunk, hogy két lépcsőben rendezzük a helyzetet.

Szirbik Imre elmondta, néhány héttel ezelőtt kapták meg a mentőszolgálat levelét, hogy január 1-jétől felmondják az ügyeleti ellátásra vonatkozó szerződésüket. Az alacsony óradíjra hivatkoztak, és arra, hogy lecsökkent a feladatot vállaló orvosok száma. Mivel a mentőszolgálatnak a tisztiorvosi szolgálat felé is jelezni kellett a szerződés felbontását, arra lépett a hivatalos szerv. A járási hivatal felélesztette a háziorvosok kötelezettségét Szentesen. November 1-jétől minden háziorvosnak kötelező két ügyeletet elvállalnia. Ezzel nem ér véget a történet. – Január 1-jétől vagy egy új szervezetet állítunk fel az ügyeleti feladatok ellátására, vagy kiadjuk külső cégnek – mondta Szirbik Imre. – Egyelőre az is kérdéses, hogy a jövőben hol lesz az ügyelet helyszíne.

Az, hogy hol, mennyi az ügyeleti díj, attól is függ, hogy mennyire van közel az orvosi egyetem. Debrecen környékén már 1700 forintért is vállalnak ügyeletet az orvosok – ezt Kissné Legeza Zsuzsától, az Országos Orvosi Ügyelet Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől hallottuk. A cég látja el júliustól Hódmezővásárhelyen és körzetében (Mindszent, Mártély, Székkutas) az orvosi ügyeletet. A megbízási díjuk havi 9,6 millió forint, ami tartalmazza az OEP-támogatást. A különbözetet pedig a 4 település biztosítja.

Hogy Hódmezővásárhelyen mennyi az ügyeletesek óradíja, erre azt válaszolta az ügyvezető, hogy településenkénti megállapodás kérdése. – A szentesi óradíjak alsó középkategóriának számítanak. A miénk pedig erős középkategória. Van az országban, ahol többet kapnak az orvosok. Nálunk erre van lehetőség. Amikor átvettük a feladat ellátását, még Budapestről is hoztunk Hódmezővásárhelyre ügyeletes orvost, hogy akadálymentes legyen az ellátás. Mára erre már nincs szükség. Közel negyed év alatt beállt a rendszer – hangsúlyozta Kissné Legeza Zsuzsa.
 
Emelték és emelik

Július 1-jétől a hétköznapi ügyelet óradíja Szentesen bruttó 2500 forint lett, hétvégén és ünnepnapon pedig 2750 forint. Vagyis egy doktor 16 órai munkával hétköznap bruttó 40 ezer forintot keres. Jelenleg az önkormányzat 11 millió forinttal egészíti ki az OEP-támogatást, vagyis mintegy 30-35 százalékkal. Január 1-jétől, a második lépcsőben, tovább emelkednek a díjak. A hétköznapi ügyelet orvosi óradíja bruttó 3000, a hétvégié 4000, a piros betűs ünnepeké pedig 5000 forint lesz. Ehhez az önkormányzatnak mintegy 25 millió forinttal kell hozzájárulnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvenéves házassági évfordulót ünnepeltek Karcsi bácsiék

Hetvenéves házassági évfordulót ünnepeltek Karcsi bácsiék
Hetven évvel ezelőtt házasodott össze Szarka Rozália és Nagy Károly. Tovább olvasom