Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Immunerősítő nyúltáp lesz az árpádhalmi gyógynövényből

Árpádhalom - Amikor az árpádhalmiak megtudták, hogy a közmunkások bíbor kasvirágot fognak termeszteni, először hitetlenkedtek: ez a dísznövényként is pompázó virág ugyan hoz-e hasznot a „konyhára"? Mára kiderült, több pénzt termel a kasvirág, mintha ugyanarra a területre kukoricát vetettek volna.
Bíborkasvirág-ültetvény virít Árpádhalom határában. Nevével ellentétben azonban inkább lilás, rózsaszín látvány tárul az ember elé, mint bíborvörös. A virágzó, „aratásra" váró növények a közúttól kissé távolabb esnek. Oda gyalogoltunk be Szarka Attila polgármesterrel.

A bíbor kasvirág, az echinacea, az Egyesült Államok középső pusztáiról származik. Az indiánok évszázadokon át használták sebgyógyításra és kígyómarásra. Európában is nagy népszerűségre tett szert, de a modern gyógyászati szerek háttérbe szorították. Időközben újból felfedezte a bíbor kasvirágot a gyógyszeripar, mivel bebizonyosodott az immunerősítő szerepe is.

– Szerettem volna, hogy a közmunkaprogramban a hagyományos növénykultúrák mellett a gyógynövények felé is nyissunk. Szakcégekkel konzultáltam, hogy mire van igény. A bíbor kasvirág termesztését javasolták – mondta Szarka Attila.

Bevált a bíbor kasvirág Árpádhalmon. A közmunkaprogramban termelt gyógynövény hasznot hoz az önkormányzatnak, mondta Szarka Attila polgármester. A szerző felvétele
Bevált a bíbor kasvirág Árpádhalmon. A közmunkaprogramban termelt gyógynövény hasznot hoz az önkormányzatnak, mondta Szarka Attila polgármester. A szerző felvétele

Első alkalommal, három évvel ezelőtt, egyhektárnyi területen vetettek kasvirágot. – Akkor úgy tűnt, nem lesz belőle semmi, és a kétkedőknek lesz igazuk. Az az év rendkívül aszályos volt. A kaszálással egészen októberig vártunk, de akkor is csak alig 20 centi magas növényeket vágtunk le. A második évre már nem lehetett panaszunk. Mivel évelő növény, így vetni sem kellett, már márciusban kihajtott. Egy hektárról 30 mázsányi gyógynövényt takarítottunk be.

Szarka Attila elmondta, a sikeren felbuzdulva idén már két hektárra növelték a termőterületet. Az időjárás most még kedvezőbb, mint tavaly: felváltva esik és süt a nap. Az önkormányzat erre az évre már öntözőberendezést is beszerzett, amit azonban nem kellett használniuk. Aratás után a szárítóba kerülnek a virágok. Erre a célra egy épületet vásárolt az önkormányzat, amelynek jelenleg a padlásterét használják. A gazdasági épületet a közmunkaprogramra nyert pályázati forrásból hamarosan felújítják, ezáltal növelik a szárítókapacitást. A tervek szerint a jövőben 1-2 hektárral tovább bővítik az echinacea termőterületét.
Az Árpádhalmon termett kasvirágot állati takarmányhoz hasznosítja a felvásárló cég, immunerősítő nyúltáp lesz belőle. Az évelő növény 4-5 évig termel hasznot, utána újra kell telepíteni. A felszedéskor az elöregedett növények gyökerét is értékesítik.

Szarka Attila elárulta, a gyógynövénnyel jobban jártak, mintha ugyanarra a területre kukoricát ültettek volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fábián befejezi a szabadságharcot az ivóvízért

Az utolsó pillanatig ragaszkodott Fábiánsebestyén önkormányzata ahhoz, hogy önállóan szolgáltasson ivóvizet. Tovább olvasom