Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Inokai-Tóth László a megbízott igazgató

Szentes - Egy évre Inokai-Tóth Lászlót választották a Horváth Mihály Gimnázium és Szakközépiskola megbízott igazgatójává rendkívüli, zárt ülésükön a megyei képviselők. A fiatal informatikatanár gyors megbízására Cseuz László lemondása miatt volt szükség. Szentes és Makó polgármestere szerint a megyevezetés nem törődik a szakmával, a diákokkal, fideszes hitbizománnyá alakítja a középfokú oktatást.

A megye nemrég arra hivatkozva, hogy hosszú távon jobban működő struktúrát kell kialakítani, nagyobb egységekbe vonta össze Csongrádon, Szentesen és Makón lévő középiskoláit, és új vezetőket bízott meg. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium és Szakközépiskola – a gimnázium és a Boros szakközépiskola összevonásával létrehozott új intézmény – frissen megbízott igazgatója, Cseuz László azonban lemondott, ezért új vezetőt kellett választani. A tegnapi rendkívüli ülésen a negyven képviselőből huszonnyolc volt jelen. A teremben egyvalaki ült öltönyben, nyakkendőben, begombolt zakóban: Inokai-Tóth László, látszott, a jelölt.

Magyar Anna elnök bejelentette, az érintett nem járult hozzá a nyílt üléshez. Ki kellett menni a jelöltnek is, ám őt hamarosan behívták, és – a recés üvegen át látszott – legalább húsz percen át állt a mikrofonnál, többnyire hátul összefogott kézzel, válaszolt a kérdésekre. Ami azért is lehetett nehéz, mert a gyors döntések, előkészítések és a rövid megbízási idő – egy év – miatt alapos program nem készülhetett, előadókészségét, emberi habitusát tesztelhették a képviselők.

– Olyan tanárt keresett az előterjesztő, Kovács Kálmán alelnök, aki megfelel a feltételeknek, és az összevont intézmény alkalmazottja – felelte kérdésünkre Magyar Anna. – Reményeink szerint meglesz benne az a fiatalos lendület, amire szükség van ezen a poszton.

– Egyelőre szeretném megismerni az intézményt, a pillanatnyi helyzetet – mondta lapunknak Inokai-Tóth László, aki szentesi informatikatanár, a Boros Sámuel szakközépiskolában dolgozott 1993 óta, s korábban a közalkalmazotti tanács elnökévé és munkaközösség-vezetővé választotta a kollektíva.

Az új megbízott igazgató első lépése az volt, hogy bement az MSZP–SZDSZ frakció sajtótájékoztatójára, amelyet Kozma József frakcióvezető hívott össze, és ahol nem értettek egyet a fideszes többség döntésével, az ő megválasztásával, és azt is mondták: ez a fiatalember még nem tudja, mit vállalt. Mint kiderült, nem azért ment be, mert farkasszemet akart nézni az ellenzékkel. A tévéstábot kereste – korábban megbeszélték, hogy nyilatkozni fog – és a nyitott ajtón át itt látta meg őket.

Szirbik és Buzás tiltakozik

– Sajnálom a megbízott igazgatót, mert csapdába került, nem tudja, milyen munkát várnak el tőle – mondta Szirbik Imre szentesi polgármester az ülés után. – Úgy látom, a megyei közgyűlés Szentessel szemben bosszúhadjáratot folytat, percemberek tesznek tönkre nagy hagyományú intézményeket. A város önkormányzata ezek után minél előbb szeretné látni a pedagógiai programot – az egyetértésünk nélkül ez nem érvényes –, de még el sem készült, pedig már alig van harminc nap a tanévkezdésig.

– Politikai szempontból talán még érthető, hogy Makón a helyi MSZP-elnököt, aki eddig kollégiumigazgató volt, elbocsátja a megyei vezetés – mondta Buzás Péter makói polgármester. – De az, hogy tizenöt-húsz éve igazgatóhelyettesként dolgozó tanárokat kirúgnak, s hogy a szakma, a gyerek, a város véleménye nem számít, csak az, hogy politikailag nekik megfelelő emberek kerüljenek oda, az nevetséges. Eltelik fél év, és ez a tisztogatás folytatódik a tanári karban is, fideszes hitbizomány lesz a középfokú oktatás.

A polgármesterek azt mondták, ha igaz, hogy a megyének egymilliárdos a hiánya, és ezért kell takarékoskodni, nem kellene az elnöki mecenatúra-alapot kettőről húszmillió forintra emelni, s a különböző alapokkal együtt közel kétszázmillió forintot „közgyűlési kontroll nélkül szétosztogatni".  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százötvenmillió pályafelújításra

Százötvenmilliót költ ebben az évben a MÁV vonalfelújításra a Szentes–Kunszentmárton vonalon.… Tovább olvasom