Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Iskolai szertárban porosodott IV. Károly

Szentes - Elfeledett alkotás került a szentesi múzeumba.
– Kalandos utat járt be ez a festmény. Egy eddig ismeretlen, minőségi művet fedeztünk fel benne – hallottuk a szentesi múzeum igazgatójától, Béres Máriától.  Az intézmény történelmi arcképcsarnoka a közelmúltban a 150 éve született arcképfestő, Endrey Sándor egyik alkotásával bővült: az olajfestmény IV. Károly királyt ábrázolja.

A vármegyei arcképcsarnokok évszázadok alatt alakultak ki, a képek főispánokat, alispánokat, az uralkodóház tagjait ábrázolták, és a gyűjteményt rendszerint a vármegyei székházban állították ki.
A helyrehozott alkotást a szentesi Koszta József Múzeumban nézhetjük meg. Fotó: Lantos Imre
A helyrehozott alkotást a szentesi Koszta József Múzeumban nézhetjük meg.
Fotó: Lantos Imre

 Volt ilyen kollekció Csongrád vármegyében is, de Béres Mária szerint a pontos listát már senki nem ismeri. – A szentesi levéltári dokumentumok szerint 1916-ban a vármegye rendelte meg az alkotótól a király portréját. Amikor Szentes már nem volt megyeszékhely, a mű átkerült a gimnáziumba. Úgy menekült meg, hogy leszedték a vakrámáról, felcsavarták, és a térképek közé tették – idézte fel a múzeumigazgató. Mire az iskola igazgatója, Tóth Tamás  – az ügy fontossága miatt később az ünnepélyes leleplezésre is őt kérték fel – felfigyelt rá, és restaurálásra átvitte a tárházba, már teljesen összetört, szétrepedezett rajta a festék. Az, hogy ma már ismét kiállítható állapotban van, Fazekas Gyöngyi főrestaurátornak köszönhető.
Nem becsülik meg az értékeket

Béres Mária Szentesen nem látja azt a szándékot, hogy méltó módon kezeljék az arcképcsarnokot. Például a városháza dísztermében lévő alkotásokat korábban a múzeum hozta rendbe, később, egy festés során azokat „le sem vették a falról, vagy le sem takarták". De Csergő Károly alispán portréja és díszegyenruhája sem a tárgyi emlékanyagot és az arcképcsarnokot őrző múzeumba került, hanem a helyi levéltárba. Ott Béres Mária szerint a textilanyag vagy a festmények szakszerű őrzésére nincsenek meg a feltételek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarcsanád csak egy dolog miatt járt rosszul 2017-tel

Szerencsés volt a múlt év
Magyarcsanádnak: a falu gyarapodott, sokaknak sikerült állást szerezniük - mondja a polgármester, Farkas János. Az egyetlen rossz emlék a takarékszövetkezeti fiók bezárása. Tovább olvasom