Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Iskolaiosztály-harc a testületi ülésen

Szentes - 2009 végére 16 millió forintra emelkedett az önkormányzati lakásokban élő szentesiek lakbérhátraléka – hangzott el a képviselő-testület keddi rendkívüli ülésén.
Ez 2008-hoz képest közel 30 százalékos növekedést jelent. Közben tavaly a város lakói – vagy jogosultság híján, vagy mert nem igényelték – nem használták ki az éves lakbér-támogatási keretet, több mint 3 millió forint megmaradt. Gyenes Ágota azt javasolta, a grémium mielőbb döntsön azokról, akiktől lehetetlen behajtani a tartozást.

Arról is határozott a testület, hogy mintegy 50 millió forintból hulladékudvar és szelektívhulladék-válogató épülhet a bezárt berki lerakónál. A bölcsőde felújításának és bővítésének felgyorsítása érdekében 33 milliós pluszforrást szavazott meg az önkormányzat.

A következő tanévben indítható első osztályokról vita alakult ki. Dongó László azt mondta, Szentesen nincsenek betartatva a körzethatárok, ezért évről évre megismétlődik ez a polémia. Kozák János azt feszegette, sorsolással is el lehetne dönteni, hogy a körzeten kívüli gyerekek közül kik maradhatnak a választott intézményben. Móra József arra emlékeztetett, hogy a szülők szabad iskolaválasztási joggal rendelkeznek. A városatyákat megosztotta, hogy míg egy-egy intézményben 30 fős osztályt kellene indítani, annyian jelentkeztek, más iskoláknál a minimális létszámot nem érik el a leendő elsősök. A testület úgy döntött, a Koszta József iskola 3, a Klauzál-iskola 2, míg a többi önkormányzati intézmény 1-1 első osztályt indíthat szeptemberben.

Olvasóink írták

 • 19. toxi-2 2010. május 27. 15:43
  „1. klaviaturawomen 2010.04.27. 19:54

  Na most akkor ki is lett a naív??? Mert ha jól tudom, akkor a Kosztában 3 oszály indul 61 gyerekkel. Tehát az átlag 20. Picit beégtél "billentyűsnők" :))))”
 • 18. studyfy 2010. május 05. 19:07
  „Hát azért érdekes dolog, hogy a város egyformán támogassa-e az állami és egyházi iskolákat?
  Meg kell nézni a felszereltségüket. Az egyházi iskolák sokkal felszereltebbek, iskola bútorzatuk sokkal igényesebb. Honnan van rá pénz? Hát onnan, hogy az állami támogatáson kívül az egyház is bőven a zsebébe nyúl. Az állami iskolák ilyen "plusszban" nem részesülnek. Ha mindig egyformán kapnak az államtól, az állami kezelésűek sosem tudják utolérni az egyházi iskolákat, sőt az olló állandóan tovább nyílik.”
 • 17. Business 2010. május 04. 19:17
  „14. hozzászólás chopper 2010.05.04. 12:02
  Bácskainé nagy öngólt rúgott. Amikor jutalmazásra kérik be a pedagógusok neveit, a feltételeket mindig országos versenyeken elért eredményekhez kötik. Hogyan is van elismerve a pedagógus gyengébb képességekkel rendelkező tanulókkal való több tudást és munkát igénylő áldozatos tevékenysége?”
 • 16. klaviaturawomen 2010. május 04. 17:09
  „Végre támogathatnák a központtól kintebb eső iskolákat is, ugyanis oda is gyerekek járnak.”
 • 15. Power 2010. május 04. 16:22
  „14. hozzászólás chopper 2010.05.04. 12:02
  Valóban nem sok értelme volt ennek a testületi ülésnek. Egyfelől a testület önmagát szavazta le, másfelől a város többi iskoláját sikerült maximálisan lejáratni és amint az el is hangzott, sikerült forrásokat elvenni más területekről. Néhány képviselő nincs tisztában sem a saját, sem az intézményvezetők feladataival: külön "tetszett", amikor Móra képviselő úr Kozák képviselő urat kérte fel, hogy tájékoztatná-e a 13 körzeten kívüli gyermek szüleit, mintha ez a képviselő úr feladata lenne. Móra úr és az igazgató elégtelen tevékenysége abban erősítenek meg, hogy nem tudunk különbséget tenni a lobby és a mutyi, a jogos és a jogtalan előny között. Pedig nem mondhatják, megfizetjük őket.”
 • 14. chopper 2010. május 04. 12:02
  „Elnézve a televízióban a testületi ülést elmondhatjuk, hogy Szentesen döntésképtelen vezetőkre bíztuk az adófizetők forintjait.
  A Koszta iskola igazgatója képtelen dönteni egy túljelentkezésről. Szűcs úr saját elmondása szerint képtelen dönteni az ,,iskolát választó" szülők feje felett. A legnagyobb hazugság a dologban az, hogy a szülő nem az iskolát választja, hanem elsősorban a pedagógust. Így évente lehet újabb és újabb döntéseket hozni a testületnek, attól függően, hogy melyik pedagógus kezd egy első osztályt egy adott iskolában. Így évente ,,új szituáció" és ,,új szelek" fújdogálhatnak.
  Az oktatásügyi bizottság elnöke, Dr. Bácskainé szintén döntésképtelen bizottságot vezet. Dr. Bácskainé hosszasan ecsetelgette a hátrányos tanulókat tanító pedagógusok áldozatos munkáját, ugyanakkor a városi elismeréseket nem aszerint adják a pedagógusnak, hogy mennyi munkát és energiát fektetett be a ,,nehéz helyzetben lévő gyerekek" tanításába. Elgondolkodtató, hogy miért kapják a fizetésüket, tiszteletdíjaikat a döntésre képtelen városi vezetők és iskola igazgatók?
  A döntésképtelenségen túl felmerül a Koszta igazgatójának a többi iskolával szembeni etikátlan magatartása is. Nehéz lett volna belátni, hogy a szülő szabad iskolaválasztásának is vannak objektív korlátai. Milyen vezetők azok, akik nem tudnak dönteni egy szituációban és nem merik felvállalni döntéseik súlyát? Szentes város vezetése döntésképtelen vezetőket finanszíroz.”
 • 13. Power 2010. május 01. 20:17
  „Nem az első alkalom, hogy Szentes önkormányzata diszkriminálja a város diákjait.
  Vajon miért nem részesülnek azonos bánásmódban Szentes város általános iskolás tanulói? Vajon miért diszkriminálja Szentes város vezetése az egyházi iskolákban tanuló diákokat? Vajon miért kötelezik az egyházi iskolákat arra, hogy az egyébként ingyenes úszás órákra a belépődíjakat szed az önkormányzat?
  Véleményem szerint Szentes város vezetőinek szégyene, hogy Szentes város iskoláit és tanulóit maga az önkormányzat diszkriminálja.
  Elképesztő és felháborító ugyanakkor, hogy nemzeti sportvárosunk, Szentes város képviselő testülete Művelődési és Oktatási Bizottság elnöke, Dr. Bácskainé Fazekas Márta (Együtt Szentesért Egyesület) annak a politikai szervezetnek anyagi támogatását szavazza meg elnökként, amelynek egyébként maga is tagja.
  Nyugati demokráciákban az alkalmatlan vezetők leszoktak mondani. Emlékeztetném a város vezetőit, hogy Bácskainé igazgató korában sem rendelkezett megfelelő pedagógiai módszerekkel, akkor sem tudott mit kezdeni a gimnazistákkal, inkább bezáratta őket a gimnázium falai közé.”
 • 12. Business 2010. április 29. 09:04
  „11. hozzászólás RuzsaSöndör 2010.04.28. 18:38
  Az uszodai belépők kifizettetésére gondoltál? Ez Szentes, a "nemzeti sportváros".”
 • 11. RuzsaSöndör 2010. április 28. 18:38
  „Elszomorító és egyben vérlázító, hogy a szentesi önkormányzat megkülönböztetik az iskolásokat aszerint, hogy melyik iskolába jár, önkormányzatiba, vagy egyháziba. Szégyen és gyalázat, hogy az önkormányzat nem azonos módon támogatja a szentesi kisiskolásokat! Szerintem ők valamennyien SZENTESIEK és a városnak egyformán kellene őket támogatni. Elképesztő ez a diszkrimináció!”
 • 10. klaviaturawomen 2010. április 28. 18:12
  „Ó, Toxi, ne legyél naív, nagyon is lehet tudni, kb.hány gyerek kerül egy osztályba, mint ahogyan a tanítókat is előre lehet tudni.
  Nekem ezzel semmi bajom nem lenne, ha a többi iskolát is támogatná a kecses önkormányzat, mert oda is ugyanolyan embergyerekek járnak, mint a többibe.
  A tanítók ugyanolyan jók, ha nem jobbak:)
  Mert ők valóban szívvel lélekkel tanítanak.
  A "sztáriskolában"futószalagon mennek a gyerekek...”
 • 9. niemand 2010. április 28. 15:27
  „Sajnos, megint az nevet, aki nem fizet, úgy mint a társasházak esetén a közösköltség vagy a lakásfelújítási részlet nem fizetéskor, majd megoldódik......Az így gondolkodókat a város vezetősége támogatja, a többit lehet kineveti titokban. Mindig van kiskapu a nagy mellett is, iskola esetében is. Abban az iskolában van a legeredményesebb munka, ahol hátrányos helyzetű gyerekeket, vidékieket és problémásokat is fogadnak, s velük érnek eredményeket! A felkapott iskolákba csak az elitt rétag gyerekei kerülnek be, mert megérdemlik.......”
 • 8. tisztesség 2010. április 28. 15:14
  „Illetékesék egyszer igazán megválaszolhatnák, hogy a 16 lakásos József Attila utca 6. önkormányzati tulajdonú ingatlan panel programjára vajon miért nem volt elegendő a 19, 2 millió forint? Mire került több mint 20 millió forintba és miért nem készült el az épület alagsori födémszerkezetének hőszigetelése?”
 • 7. 3795639 2010. április 28. 13:20
  „"Szentes - 2009 végére 16 millió forintra emelkedett az önkormányzati lakásokban élő szentesiek lakbérhátraléka - hangzott el a képviselő-testület keddi rendkívüli ülésén."
  Emlékeztetőül 2006-ban a képviselő testület "piaci lakbéreket" kívánt bevezetni, melyet ha jól emlékszem 120%-os lakbéremelés követett. A következő sorokat akkor írtam a Szentesi Mozaikon, talán még ma is megtalálható:

  "Vegyük például Horváth István független urat, aki ,,füstölögni" szokott: ,,Arról füstölögtem magamban, családi és ,,pálmás" körben is néhányszor, hogy miért nem láthatók be egyébként teljesen racionálisnak tűnő dolgok, ha az emberek egy ideológia hatása alatt vannak."

  A képviselő úrnak ,,vesszőparipája" a ,,piacgazdaság", a ,,versenyképesen működő önkormányzat", a szociális bérlakások ,,piaci lakbére". Szerinte ,,semmit nem szabad ingyen adni" az emberek. Lassan eljutunk oda, hogy a levegőt sem kapjuk ingyen. ,,Mindent reálisan" mondja a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület elnöke.

  A képviselő úr szlogenjeit már ismerjük a televízióból, a kormányzat is mindenből üzletet csinál és mindent megtesznek az állampolgárok kifosztásáért.

  Képviselő úr! Szentes mi vagyunk, az itt élők, bár egyre kevesebben.
  Egy gazdaságilag fejlett, vagy legalább fejlődő országban gondolatai valószínűleg helytállóak lennének, de nem egy működésképtelen és évek óta regnáló gazdasági, társadalmi környezetben.

  Felhívnám a képviselő úr figyelmét arra, hogy az üzleti kapcsolatokban sem lehet tisztességtelenül vételi vagy eladási árakat megállapítani, vagy más módon indokolatlan előnyt kikötni vagy hátrányos feltételek elfogadását kikényszeríteni."”
 • 6. Zorro 2010. április 27. 23:11
  „A szülők szabad iskolaválasztási joga kb. úgy néz ki, mint Bajnai 1 forintos havi fizetése: nincs is forgalomban egy forintos.”
 • 5. rozator 2010. április 27. 22:09
  „Ha jól értem, megint a ..... járnak jól! Aki nagynehezen eddig is fizetett, annak .... <moderálva>!”
 • 4. 648452 2010. április 27. 21:29
  „Győrben az önkormányzat azért növeli a szociális bérlakások számát, mert egyre több bedőlt hiteles feje felől árverezik az otthonát és a városnak nincs pénze, hogy a bajba került emberek otthonait megvásárolja. Az önkormányzat viszont szeretne gyors segítséget nyújtani a nehéz helyzetbe került családoknak.
  2009-ben 246 eladási ajánlatot küldtek ki 1,5 milliárd forint értékben, azaz egy bérlakás átlagos ára 5,8 millió forint. A bérlakások elidegenítéséből befolyt összeget szociális bérlakások vásárlására költi az önkormányzat, mert ezek iránt van most a legnagyobb érdeklődés. Kb. száz bérlő még két éves haladékot is kapott, hogy éljen a vásárlási lehetőséggel.
  Egyébként a saját tulajdon támogatása mögött alapvetően az öngondoskodás gondolata áll, hogy az emberek nyugdíjas éveikre egyrészt ne legyenek kitéve a bérletidíj-fizetés terhének, másrészt pedig rendelkezzenek olyan értékes vagyontárggyal, amely a nyugdíj mellett komoly biztonságot jelenthet. A saját tulajdon növelése emellett természetesen jellemzően a lakásépítések felpörgésével jár együtt, ami serkentően hat a gazdaság növekedésére is.
  Érdekes, hogy az ország nyugati felén az önkormányzatok segítőkészek az emberek problémáinak megoldására.”
 • 3. toxi-2 2010. április 27. 21:11
  „kedves angol-német billentyűsnők!

  A szülők beiratkozásnál a legkevésbé sem tudják, hogy hányan íratkoznak be, illetve, hány oszály indul, mivel azt olyankor még az iskolák sem tudják minden esetben. Így az is előfordulhat, hogy ha határesetről beszélünk, egy "elit" iskolai osztály(ok)ba 4-5 diákkal kevesebb kerül, mint egy olyan iskolai oszályba, ahol csak egy indul. És akkor ki járt jól???”
 • 2. Bérlő 2010. április 27. 20:18
  „Nem épülnek bérlakások, de nem is adnak el bérlakásokat, hogy a bevételekből újakat lehessen építeni. A lakások fenntartási költségei emelkedtek a legjobban az utóbbi években, ennek ellenére a lelépési díjat sem emelik, egyszerűen nem éri meg leadni a bérlakást. Az önkormányzati tulajdonú bérlakások inkább jelzálogként szerepelnek a bankoknál és az önkormányzat által felvett kölcsönöket pedig a magántulajdonba lévő lakások panel programjára költik. Hiába van határozatlan idejű szerződésem és 20 év bérleti jogviszony után közlik, hogy nem vásárolhatom meg a lakást. Szentesen az egész bérlakás-kérdés egy nagy állóvíz. Ez valahol a város és vezetésének szégyene.”
 • 1. klaviaturawomen 2010. április 27. 19:54
  „Meg is érdemli az a szülő, aki beíratja 32.nek a gyerekét egy osztályba, csak azért, mert az a "Koszta"...
  Hova ne csináljak?:D
  Az én gyerekem kislétszámú osztályba jár, és kenterbe veri tudásban a "híresiskola" diákjait.
  Itt a gyerekekkel valóban tudnak foglalkozni a pedagógusok, ismerik minden rezdülését a gyerekeknek:)
  Úgyhogy kinek a pap, kinek a papné:D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

528 millióból bővítik a szentesi sürgősségit

Kedden ünnepélyes keretek között írták alá Szentesen a kórház sürgősségi betegellátó osztályának (SBO) bővítéséről szóló támogatási szerződést. Tovább olvasom