Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Ismét a Dunán a szentesi zászlóalj

Szentes - Idén hatodszor lép az ország színe elé a Parlament előtt a szentesi műszaki alakulat. A nemzeti ünnepre ismét úszószigeteket építenek a katonák.
Ezekben a napokban az egyetlen magyar hadikikötőben, Budapesten szerelik össze a pontonokat a szentesi katonák. Három nap múlva dél felé úsztatják a Dunán az összeállított szerelvényeket egészen a Margit híd és a Lánchíd közé. Horváth Zoltán százados, a 125 fős szakasz parancsnoka azt mondta, különösen a horgonyzásra kell figyelniük. A nemzetközi repülősversenyen ugyanis a pontonoknak egészen pontosan a kijelölt helyen kell állniuk – vélhetően a megoldással nem lesz gondjuk, hiszen gyakoroltak eleget a Tiszán – bár a Duna sodrása erősebb.

A szentesi katonák nem először mutatkoznak meg az ország színe előtt. Első alkalommal 2003-ban, az uniós csatlakozás előtt nem sokkal, március 15-én építettek ideiglenes hidat a folyó két partja között. A honvédelem vezetőinek megtetszett a kivitelezés, ezért egy évvel később augusztus 20-ára is kapott hasonló feladatot az alakulat. A nemzetközi repülősverseny megrendezéséhez járultak hozzá, úszószigeteket építettek, ahogy azóta minden évben.

A budapesti hadikikötőben már összeállították az úszószigeteket. Fotó: DM/DV
A budapesti hadikikötőben már összeállították az úszószigeteket. Fotó: DM/DV

Nyers József ezredes szavai szerint a nemzeti ünnepen való megjelenés óriási jelentőséggel bír a csapat számára, hiszen a fővárosiak mellett külföldiek, a vidék lakói is képet kaphatnak a szentesiekről. Az úszószigetek felvonulása a nagyközönség számára természetesen a szórakozást szolgálja. A zászlóalj parancsnoka elmondta, a nemzeti ünnepen a víztisztítók is megjelennek: a Hősök téri tisztavatáson katonatársaiknak és a résztvevőknek adnak majd tisztított vizet.

Repülősverseny

Összesen 110 különböző technikai egységet vittek Budapestre Szentesről vasúton, ezekből épülnek meg az egyenként 4-8 elemből álló úszószigetek. Rajtuk egy-egy gúla alakú hőlégballon jelképezi a kapukat, melyeken keresztül repülnek és mutatnak be attrakciókat a Red Bull Air Race nemzetközi repülősverseny pilótái. A verseny ötödik fordulója nemrégiben zajlott Londonban 40 ezer néző előtt. A hatodik forduló Budapesten lesz augusztus 19-én és 20-án.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Libamájügy: össztűz a Négy Mancsra

Szentes - Péntekig adtak haladékot az állatvédőknek a feketelista visszavonására. A Zöld Válasz nevű… Tovább olvasom