Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Ismét a szentesi kórházé a vérellátó

Újra a szentesi kórház részlegeként működik keddtől a vérellátó központ. Az országos szolgálat meg akarta szüntetni a 39 évvel ezelőtt alapított állomást, de a megye és a város vezetői lobbiztak a megmentéséért.
A szentesi kórház főorvosának, Kispál Mihálynak vitathatatlan érdeme van abban, hogy a vérellátó állomás eredményeit országosan is jegyezték. A 39 évvel ezelőtt alapított intézmény pár esztendővel ezelőttig a kórház osztályaként működött, míg nem az Országos Vérellátó Szolgálathoz csatolták. Az OVSZ azonban anyagi és szakmai szempontokra hivatkozva meg akarta szüntetni. A megye, a város és az egészségügyi intézmény vezetői ebbe nem nyugodtak bele, és lobbizni kezdtek a vérellátó központ megmentéséért. Az önkéntes véradók és a lokálpatrióta helybeliek pedig már azt latolgatták, hogy aláírásokat gyűjtenek. Másfél éves küzdelem után tegnaptól ismét a szentesi kórház részlegeként működik az állomás.

Az első páciens Szirbik Imre polgármester volt, aki azt mondta a vérellátó központ munkatársainak, hogy most már nyugodtan dolgozhatnak. A kórház főigazgatója, Fenyves Ernő megelégedéssel nyugtázta: Kispál Mihály vezetésével folytatódhat a több évtizedes eredményes munka. A főorvos elmondta: évente 5-6 ezer vérvételt végeznek, amelyek 40 százaléka a vérellátónál történik, a többi pedig a környező községekben. A szentesi kórház több vérkészítményt használ, mint a vásárhelyi és a makói intézmény együttvéve. A Kurca-parti vérellátó állomáson pedig meghaladja a levett vér mennyisége azt a mértéket, mint amennyit az említett két városban együtt gyűjtenek. Ezért is működhet a szentesi kórházban a sürgősségi és a balesetsebészeti osztály, valamint az onkológiai centrum. Kispál Mihály nem szeretné, ha krónikus osztályok kórháza lenne a szentesi. Lapunk kérdésére azt is elmondta: minden kedden és szerdán reggel 8-tól 12 óráig várják a véradókat, akik a bizonytalan helyzetben is kitartottak mellettük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BMX-pályára vágynak a fiatalok

Zavarja a szentesi járókelőket, hogy a fiatalok a főteret tekintik sportpályának. A szülőket viszont… Tovább olvasom