Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Istentisztelet a hallássérülteknek

Szentes - A 100 éves Szentes-felsőpárti Református Egyházközség 40 millió forintot nyert a Leader-pályázaton a templom felújítására. Akadálymentesítés is szerepel a tervek között.
– A felújítás miatt egy időre be kell zárnunk a templomot, május 4-én volt az utolsó istentisztelet. A tervek szerint november 30-ára már készen leszünk. Régen volt már ilyen nagyszabású felújítás a templomban – mondja Gilicze Andrásné református lelkipásztor. 1914. május 24-én szentelték fel a templomot, amely Dobovszky József István tervei alapján készült.

A külső és belső felújítás során kívülről újravakolják a falakat, impregnálják a téglákat, a járólapok alatti részt szigetelik, a belső teret festik, a tetőt javítják, akadálymentesítik a bejáratot, és a régi téglajárdát burkolják.

– Napkollektort is szerettünk volna vásárolni, hogy a világítást ily módon tudjuk megoldani, de sajnos ez már nem megvalósítható a 40 millió forintból, így erről le kellett mondanunk. Igaz, hogy a templom műemlékvédelem alatt áll, de rejtett belső felületen el tudtuk volna helyezni. A zsaluk cseréjét sem fedezi a pályázaton nyert összeg, így ehhez még szükségünk van egy kis tőkére – meséli Gilicze Andrásné. A gyülekezet tagjai vásárolhatnak téglajegyeket 1000, 5000 és 10 ezer forint értékben, hogy támogassák a beruházást, valamint adójuk 1 százalékát is felajánlhatják. A munkát május 19-én kezdték meg az állványzat felállításával.

Novemberre megújul a templom. Fotó: DM
Novemberre megújul a templom. Fotó: DM

– A felújítás érdekessége, hogy a gyülekezet nagyothalló tagjainak is segítünk, hogy részesei lehessenek az istentiszteleteknek. Egy indukciós hurkot építünk be a járólap alá, amely a hallókészülékük jelét erősíti fel, és nem kell fülhallgatót használniuk. Úgy véljük, ez nagy segítség lesz számukra – hangsúlyozza a lelkipásztor.

Őzek a sírkertben

Gilicze András nyugalmazott esperes elmondta, hogy a felújítás sajnos nem terjed ki egyházközségük temetőire. – Az őzek sajnos bejárnak a Hékédi református temetőbe, és pusztítják a virágokat. Felvetettük, hogy meg kellene szüntetni a temetőn való átjárást, és forgóajtót kellene felszerelni, de ezt a többség ellenezte – panaszolja Gilicze András. Megtudtuk, hogy keresnek pályázatokat a temetők felújításához is, de a többségükhöz jelentős önrészre lenne szükség. – Sokat segítünk a hajléktalanszállón, viszonzásképpen az ottaniak segítettek nemrégiben a Hékédi temetői kerítés pótlásában. Jó lenne, ha erre a célra közmunkásokat is lehetne alkalmazni – mondja Gilicze András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kocsma után már a boltot is bezárták Lapistón

A lakosok úgy érzik: egyre lehetetlenebb helyzetbe kerültek, a korábbinál is jobban függnek a várostól. Tovább olvasom