Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Jól halad a szociális intézmény építése Szentesen

Szentes - Előreláthatólag 2008 januárjában adják át az idősek integrált szolgáltató centrumát Szentesen. A tavaly decemberben kezdődött egymilliárd forintos önkormányzati beruházást nagy várakozás kíséri, mivel a településen eddig nem volt idősek otthona.
Előreláthatólag 2008 januárjában adják át az idősek integrált szolgáltató centrumát Szentesen. A tavaly decemberben kezdődött egymilliárd forintos önkormányzati beruházást nagy várakozás kíséri, mivel a településen eddig nem volt idősek otthona. Az egyházi fenntartású idősek otthonával együtt 150 idős korú emberről gondoskodnak majd Szentesen.

A szentesi önkormányzat több mint egymilliárd forintos beruházásba kezdett 2006 decemberében a liget melletti parkerdőben. Az idősek integrált szolgáltató centrumának a kivitelezési jogát a vásárhelyi székhelyű Bodrogi Bau Kft. nyerte el. Mint beszámoltunk róla: a fővárosi közbeszerzési tanácsnál az eljárás során 2. helyezett dunántúli cég megtámadta a közbeszerzési bizottság döntését, és a pesti grémium félmilliós bírsággal sújtotta a várost. Az ügyben a bíróság mondja ki a végső szót előreláthatólag ősszel. Ez azonban nem hátráltatja az építkezést: a száz személy befogadására alkalmas intézmény munkálatai megfelelő ütemben haladnak. Szilvássy Árpádné, a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási irodavezetője lapunknak elmondta, hogy a szerződés szerint 2008 januárjában kell befejeződnie az építkezésnek.

Térítési díjak megyeszerte

A megyei önkormányzat idősek otthonaiban július 1-jétől emelték az árakat. A csongrádi Aranyszigetben és a kisteleki intézményben az 1-2 ágyas szobák térítési díja havonta 65 ezer 100 forint, a többágyasoké 60 ezer. A nagymágocsi kastélyotthonban egységesen 42 ezer 240 forintot kell fizetniük a lakóknak. Makón 48 ezer forint a havi díj a főépületben, a pavilonban 55 ezer 200 forint. A mórahalmi intézményben egységesen 48 ezer 900 forintot kérnek az ellátottaktól. Ruzsán pedig az 1-2 ágyas szobák térítési díja 64 ezer 890, a többágyasoké 60 ezer forint havonként.

Nagyon várják a rászorulók, hogy elkészüljön a bentlakásos intézmény, hiszen ilyen eddig nem volt a városban. Ezért a szentesi idősek a csongrádi, a nagymágocsi vagy távolabbi települések otthonaiba kérték a felvételüket. A szentesi városházán Mészáros Ágnes arról tájékoztatott, hogy eddig 86 rászoruló jelentkezett náluk, őket már nyilvántartásba vették. A szociálpolitikai ügyintéző hozzátette: várják további lakók jelentkezését. Az önkormányzati intézményben 76 dolgozót foglalkoztatnak majd, mert nemcsak bentlakásos részlege lesz, hanem ötven személy nappali ellátásáról is gondoskodnak. A városházán 90 munkavállaló már jelezte, hogy az idősek szolgáltató központjában szeretne állást kapni. Elmondása szerint akkor tájékoztatják majd az otthon majdani lakóit és munkatársait, ha konkrét adatokkal szolgálhatnak a működés feltételeiről.

A jövőre megnyíló szentesi önkormányzati intézmény térítési díját még nem ismeri Agócs Lászlóné, a polgármesteri hivatal egészségügyi referense. Az összeg megállapításakor figyelembe veszik majd a 2008. évi állami rendeleteket, valamint a hasonló profilú otthonok díját a megyében. Kovách Péter szentesi lelkipásztor tájékoztatása szerint ők is a hatályos szabályzók alapján állapítják majd meg a térítési díjakat az 50 férőhelyes egyházi fenntartású idősek otthonában, amely előreláthatólag decemberben nyílik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentes lesz a befutó

Úgy tudjuk, nem hivatalosan, hogy a szaktárca is Szentesre voksol, oda kerül a régió… Tovább olvasom