Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 25°C Még több cikk.

Kalandos is lehet a vidéki élet

Kalandos is lehet a vidéki élet
Két fiatal budapesti, Orbán Éva és Váradi Violetta is belevágott a Vidék Kaland Programba. Egy hetet a szentesi járásban töltöttek, hogy ismerkedjenek a vidéki élettel. Vendéglátójuk szerint jelesre vizsgáztak.
– A vidéki élet iránt érdeklődő városi fiataloknak hirdeti meg az AGRYA a Vidék Kaland Programot – mondta Gémes László, az AGRYA elnökségi tagja. A kezdeményezés arra teremt lehetőséget, hogy a résztvevők belelássanak abba, hogy hogyan működik egy gazdaság. Szentesen és környékén egy hétig Orbán Éva és Váradi Violetta ismerkedett a vidéki élettel.

Orbán Éva 23 éves budapesti lány. Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakon végzett, most regionális és környezeti gazdálkodás szakon tanul. – Pécsváradról származik a családom. A nagyszüleimnek van földjük. Azért jelentkeztem a Vidék Kaland Programra, hogy lássam, milyen belülről egy gazdaság és megnézzem, bírnám-e, ha belevágnék én is – mesélt motivációjáról.

Váradi Violetta 31 éves, ügyfélszolgálatos egy telekommunikációs cégnél. – Szeretem a természetet. Foglalkoztat a gondolat, hogy tanyára kellene költözni, ahol a párommal zöldségeket termesztenénk, állatokat nevelnénk. Arra voltam kíváncsi, győzném-e – mondta.
Fotók: Kovács Erika
Fotók: Kovács Erika
A „vidéki kalandorok" jártak Hevesi István mindszenti gazdálkodó sertéstelepén. Megnézték a szentesi Árpád-Agrár Zrt. modern üvegházait. Gémes László szegvári gazdaságában aratáson jártak. A legtöbb időt a szentesi Bakó-Kertészeti Kft.-nél töltötték. Paprikát szedtek, válogattak.

– Több éve fogadunk már vidéki kalandorokat. Volt jogászunk, biológusunk, ingatlanközvetítőnk is. A cél, hogy a lányok az agrárium minél több szegletét megismerjék. A lányok ötösre vizsgáztak. Érdeklődőek és lelkesek voltak – tudtuk meg Bakó Dánieltől, a vendéglátó cég ügyvezetőjétől.

– Voltunk éjszakai rókalesen. Jártunk egy szarvasmarhatelepen, ahol a szemünk láttára született meg egy boci – mesélte Éva. – Nekem a sertéstelepi kaland is nagyon tetszett – ezt már Violettától hallottuk.

A lányok elmondták, fóliában semmiképpen nem dolgoznának. Ami a hátuk közepére sem kellene a vidéki életből, az a hajnali, 4 órás kelés. Mindketten azt mondták, rendkívül hasznos volt ez a hét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélőtáborban edződnek a fiatalok Szentesen - fotók

Túlélőtáborban edződnek a fiatalok Szentesen - fotók
A résztvevők igazi vadregényes környezetben készülhetnek fel minden olyan szituációra, ami egy túrázás során érheti őket az erdőben. Tovább olvasom