Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Karácsony az idősotthonban

Szentes - Karácsony van. Ennek általában mindenki örül, kivéve, aki ilyenkor is dolgozik és aki egyedül tölti az ünnepeket. Az otthonokban élő idősek számára sem könnyű ez az időszak. Ellátogattunk a Szentesi Református Idősek Otthonába, ott hogyan készülnek az ünnepre.
Valljuk be, azon szoktunk nyűglődni, hogy kinek, mit és főleg miből vegyünk karácsonyra, mit főzzünk, mikor takarítsunk otthon, mennyibe fog nekünk kerülni az ünnep. Görcsölünk, hogy mindennel időben végezzünk, és mindenki elégedetten álljon fel a karácsonyi asztaltól. Abba ritkán gondolunk bele, hogy amit most tehernek, fárasztó rohanásnak élünk meg, arra sok évvel később szívesen és fájón emlékezünk vissza: de jó volt, amikor még sokan voltunk, és sokat főztünk, és volt karácsonyfa meg ajándék. És az időskor – mert arról van szó-, mindenkit utolér: betegség, magány, kiszolgáltatottság, és várakozás, vágyakozás a ritkán látott családtagokra. Már, ha vannak. Az idősotthonokból a szerencsésebbeket hazaviszi a család pár napra, vagy legalább egy ebédre, de sokan végig az intézményben maradnak.

Kovách Péter lelkipásztor, az otthon vezetője hangsúlyozta: az igazi karácsonyt a lelkünkben kell megélni, hittel.
Kovách Péter lelkipásztor, az otthon vezetője hangsúlyozta: az igazi karácsonyt a lelkünkben kell megélni, hittel.

A Szentesi Református Idősek Otthonában mindenezek ellenére megpróbálkoznak a karácsonyi hangulat megteremtésével fellépők, ünnepi műsorok tömkelegével. Óvodások, iskolások, zenészek léptek fel az elmúlt hetekben, napokban, melyet az otthon által szervezett karácsonyi ünnepség zárt.

A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola egyik osztálya verselt, énekelt, táncolt. A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjai karácsonyi darabbal készültek, csakúgy, mint több helyi óvoda. Seres Krisztián és tanítványai gitármuzsikával készültek. Dr. Szalay László belgyógyász főorvos adventi vetítéssel érkezett. Napokkal korábban megérkezett a hatalmas karácsonyfa egy banknak köszönhetően, amit a lakók közösen díszítettek fel. A hozzátartozók süteménnyel, gyümölccsel ajándékozták meg az időseket, a dolgozók ajándékokat készítettek.

Az intézmény karácsonyi műsorában felléptek a dolgozók, gyermekeik és betlehemező fiatalok. Szirbik Imre polgármester sem feledkezett meg az idősekről, köszöntőjében egészséget, reménységet kívánt a lakóknak. Kovách Péter lelkipásztor, az otthon vezetője nemcsak az ünnepség alkalmával, hanem az adventi készülődés időszakában is hangsúlyozta: az igazi karácsonyt a lelkünkben kell megélni, hittel.

A legnagyobb örömet minden bizonnyal ezeknek az időseknek az jelenti, ha a család kitesz magáért, és nemcsak az ünnepek ideje alatt, hanem a hétköznapokon is sűrűn teszi tiszteletét az intézményben. Az időseknek így lesz minden nap karácsonyuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók meséltek Szentesen

Az ünnepi készülődés, az advent időszakában a szentesi tűzoltók is segítenek ünnepi hangulatba kerülni a gyerekeknek. Tovább olvasom