Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kertészek tanácskoztak Szentesen

Szentes - A Délalföldi Kertészek Szövetkezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet konferenciát rendezett.
Többek között a hajtatott zöldségtermesztés hosszú távú fejlesztési lehetőségeiről, az öntözésről és a szaktanácsadás új alapokra helyezéséről hallhattak előadásokat a zöldségtermesztők.

– A hajtatókertészetben a következő hetekben kezdődik az új szezon. Szeretnénk a kertészeknek segíteni a fajtaválasztásban és a technológiai fejlesztésben is – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB és a DélKerTÉSZ elnöke.

– Az öntözővízzel és a termálvízzel kapcsolatos problémákat is feszegetjük. Becsléseink szerint a kertészek által felhasznált öntözővíz 50-60 százaléka illegális kutakból származik. Hosszú távon ez nem tartható. Szeretnénk, hogy a termelők öntözési költségének egy részét az állam vállalja át. Ezt egy-két éven belül meg kell oldani – tette hozzá.
 A szakmai tanácskozáson kiállítást is láthattak az érdeklődők. Fotó: Kovács Erika
A szakmai tanácskozáson kiállítást is láthattak az érdeklődők. Fotó: Kovács Erika
Ledó Ferenc arról is beszélt, hogy Szentesen és környékén szinte minden kertész termálvízzel fűt.

– A kormányzat a következő uniós ciklusban a hajtató ágazat területét 800 és 1200 hektár közé szeretné növelni, aminek legalább harmada, vagy akár 40 százaléka fűthető kell, hogy legyen. A tervhez számos háttéranyagot biztosítottunk. Szeretnénk, hogy a felszín alatti vizekkel kapcsolatos jogszabályok hosszú távon támogassák a kertészeket – számolt be a tervekről az elnök.

A rendezvényen szó esett a szaktanácsadás fejlesztési irányairól is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legszebb szentesi kert nyomában

A legszebb szentesi kert nyomában
Négy kategóriában összesen harminc pályázat érkezett a környezetszépítő versenyre Szentesen. Tovább olvasom