Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Keserű Budapesten is ugyanaz, aki volt

A szentesi gimnázium drámatanára azt állítja, nem sokat változott az élete, mióta Pestre költözött. Legföljebb többet járhat színházba, és közelről láthat tüntetéseket, láthatja, amint a liberálisokat megdobálják tojással. A belpolitikai helyzet elemzésébe bármikor szívesen belekezd Keserű Imre – akivel találkozni és beszélgetni ma is szellemi kihívás.
Keserű Imre drámatanár szerint lényegében nincs különbség szentesi és pesti élete között: ő ugyanaz maradt, aki volt. Mióta elköltözött a fővárosba, többször volt színházban és több tüntetést látott élőben. A Kréta Kör és Pintér Béla produkcióit soha nem hagyja ki, kedvére válogat a pesti teátrumok kínálatából. A színház és a politika viszonylatában a változás mindössze annyi, hogy nagyobb adagokban kapja az élményt.

Keserűt Szentesen és a megyében sokan úgy ismerték, mint széles látókörű pedagógust, akinek a jelenlétében biztosan történik valami; ha más nem, vita támad. Keserű szívesen felveszi egy beszélgetés fonalát, mely a belpolitikai helyzet elemzéséről szól – de ma már jobban vigyáz a hallgatók érzékenységére, mint régebben. Szerinte ma Magyarországon „nincs betartva" a demokrácia minimuma.

Politikai pálya

Keserű Imre a rendszerváltás előtt az MSZMP tagjaként a reformkommunisták csapatát erősítette. 1990-ben – 750 kopogtatócédula birtokában – független jelöltként elindult az országgyűlési választásokon, a megmérettetésen 750 szavazatot szerzett – és nem nyert. 1991 és 1993 között a Demokratikus Charta szóvivője volt, azóta nem vállalt tisztséget. Magát homo politicusnak nevezi.

Döbbenetes élmény volt számára az idei március 15-e, amikor a Petőfi-szobornál az Árpád-sávos lobogóval felvonult tüntetők megdobálták és eltalálták a főpolgármestert tojással. Keserű együtt érzett Demszkyvel, hiszen 1991-ben maga is szólt ezen a talapzaton – a Demokratikus Charta szóvivőjeként. Néhány napja a márciusi ünnepen szerinte kövek is repültek.

A magát baloldalinak valló Keserű Imre szerint ma Magyarországon jobboldali kormány van, és szemben ellenzékként egy populista tömeg integet. Nem érzi különösebb bátorságnak, hogy véleményt nyilvánítson politikai kérdésekben. Szerinte elidegeníthetetlen joga, hogy független legyen, ehhez pedig hozzátartozik a véleménynyilvánítás.

Az operett-énekesnő Náray Erika és a színész Rácz Attila csatlakozott Szentesen a kormányváltó bulihoz 2002-ben, amikor Keserű kisebb tömeg előtt a szentesi főtéren olvasta fel Orbán Viktornak a populizmusról írt elítélő dolgozatát. A szereplés ma is fontos Keserű életében, Pesten is megnyilvánul: publicisztikákat ír a Magyar Narancsnak, és programot vezet a Bárkában, Színházz Magad címmel, valamint drámát tanít egy művészeti iskolában. Mindeközben ingázik Szentes és Budapest között. Az alföldi városról ugyanis nem tudott lemondani: hetente két napon tanít a gimnáziumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakodalmas fesztiválunk Szentesen folytatódik

Ezen a héten pénteken Szentesen újabb hat zenekar – a Dél-alföldi Négyesfogat, a Hegedűs, a… Tovább olvasom