Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Kevesebb tejet adnak a tehenek a hőségben

Az állattenyésztők rémálma a nyári forróság. A nagy meleg megviseli az állatokat, kevesebbet esznek, így a marháknál csökken a tejtermelés, míg a disznók súlygyarapodása esik vissza. Fekete Balázs szarvasmarhatelepén jártunk, ahol megnéztük, hogyan hűtik ilyenkor az állatokat.
– A forróság a rémálmunk – kezdte beszélgetésünket Fekete Balázs, a Hódmezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatója, akinek a székkutasi magántelepén megnéztük, hogyan csökkentik az istállók hőmérsékletét a forróságban.

A borjak a fák alatt hűsölnek, hiszen a lomb miatt ezeket a karámokat soha nem éri közvetlenül napfény. A kicsik a 35 fokban is játékosak voltak, de a fényképezőgép is érdekelte őket. A telepen két istállóban vannak a nagy jószágok. Mindkettőben ventilátorokkal hűtik a marhákat, ami elé porlasztó berendezést szereltek, és az így keletkezett köddel az épületet akár 5-6 fokkal is le tudják hűteni. Amikor ott jártunk, voltak állatok, amelyek ki sem mozdultak a köd alól, láthatóan jól érezték magukat, míg a többiek jóízűen ettek.

– A hőség az állatot is megviseli, hiszen hasonlóan reagálnak a melegre, mint az ember. Az első jelek egyike, hogy kevesebbet eszik – mondta a gazda, aki hozzátette, mivel nem tudnak izzadni, így tátott szájjal lihegnek, hogy leadják a hőt. Ez azonban pluszenergiát von el, ezt a táplálkozás sínyli meg, így a teheneknél kevesebb a tejtermelés, akár napi 1–3 literrel, míg a sertéseknél kisebb a súlygyarapodás.

A hőség ellen párásító berendezéssel védekeznek a gazdák, hogy ne csökkenjen a szarvasmarhák tejtermelése. A szerző felvétele
A hőség ellen párásító berendezéssel védekeznek a gazdák, hogy ne csökkenjen a szarvasmarhák tejtermelése. A szerző felvétele

– A marhák mínusz 10 fokban sokkal jobban érzik magukat, mint 25 fok fölött – tette hozzá Fekete Balázs. Elmondta, vannak táplálékkiegészítő adalékok, de ezeknek szinte nincs is látható eredményük, így a hűtést kell megoldani. Fontos, hogy már az istálló építésekor odafigyeljenek, hogy ne a legmelegebb déli napsütés érje az épületet. A nagy forróságban a ventilátorok sem alkalmazhatók, mivel azzal olyankor csak a meleg levegőt keverik, ezért szokás párásító berendezést kialakítani.

– A legfejlettebb technika a légkondicionálás, amit csak zárt épületnél alkalmazhatnak, de az még nagyon drága – magyarázta a Fekete Balázs, aki zárásként elmondta, ha látják, hogy egy állat nagyon rosszul van, akkor vízzel locsolják, vagy nyugtatót adnak neki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekült nem lesz, ingyenstrand igen

– Nincs napirenden, hogy Szentesen helyeznének el menekülteket – szögezte le szerdai sajtótájékoztatóján a város polgármestere, Szirbik Imre. Tovább olvasom