Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Kevesen parkolnak a szentesi főutcán

Szentes - A nyári szabadságok és a szünidő után sem teltek meg a fizetőparkolók a szentesi belvárosban. Az autósok ugyanis megkeresték és meg is találták azokat a helyeket, ahol továbbra is fizetés nélkül hagyhatják autóikat. A polgármester szerint át kell gondolni a parkolás rendjét.
A nyár derekán bevezetett fizetőparkolási rendszert mára megismerték az autósok Szentesen. A környékbeli településekről érkezők is természetesnek veszik, hogy ha parkolni akarnak a központban, akkor azért fizetni kell – mondta lapunknak Bujdosó Károly. A városellátó intézmény parkolási csoportjának vezetője azt is hozzátette, eleinte az autósok némiképp türelmetlenül reagáltak a fizetési felszólításokra, ma viszont jogkövető módon viselkednek. Ám a nyári hónapokban nagyon kevesen parkoltak a fizetőhelyeken. A városellátó intézménynél a szeptembertől ez ügyben fordulatot vártak. A szabadságok és a szünidő vége után mégsem teltek meg a fizetőparkolók a belvárosban, sőt néhány utcában egyszerűen ma is üresek a felfestett helyek. Bujdosó Károly elmondta, hogy a tapasztalatok birtokában a szeptemberi testületi ülésen vélhetően megtárgyalja a parkolás ügyét a képviselő-testület. Érdemes beszélni például arról, hogy a Szent Erzsébet-iskola előtt a gyerekekért autóval érkezők szülők fizessenek-e parkolási díjat.

– A parkolási rendszer átalakítása tényleg indokolt lehet – véli Szirbik Imre. A polgármester úgy látja, hogy például a gimnázium mellett szinte felesleges a fizetőhely fenntartása, az viszont nem egészen megengedhető, hogy a történelmi városrésznek tekintett, felújított Kiss Bálint utcán – mivel itt nem kell fizetni – minden időben autók sorakozzanak. Feltűnő, hogy a Horváth Mihály utcában nemrégiben épített társasház mögötti parkoló is folyamatosan tele van, miközben a főutcán kevesebben hagyják a kocsijukat. A parkolójegy árával kapcsolatban Szirbik azt mondta, az szerinte elfogadható – az élelmes Kossuth utcai kereskedők a vásárlók helyett a felét fizetik a díjnak. A legközelebbi testületi ülésen a képviselők megtárgyalják a témát, a mai tapasztalatok birtokában pedig nem elképzelhetetlen, hogy megváltozik a parkolás rendje a szentesi belvárosban.

Három vagy hat körforgalom

A főutca forgalmi rendjéről is tárgyalni fognak a képviselők. A tervezetben körforgalmak is szerepelnek – tájékoztatott Cseuz Csaba. A városháza műszaki osztályának munkatársa elmondta, hogy a legbiztonságosabb kereszteződési forma bevezetésével hosszabb lesz az az idő, amíg a kocsik áthaladnak a városon. Az autók között csökken a féktávolság, ennek következtében viszont megnő az az idő, amíg a gyalogosok át tudnak kelni az utca egyik oldaláról a másikra. A képviselő-testületnek tehát több szempontot kell mérlegelni a bölcs döntés meghozatala előtt. Az viszont biztosnak látszik, hogy a körforgalmak megépítésével nem csökken majd a fizetőparkolók száma, legfeljebb más helyszíneken lehet kocsival megállni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzhalál a szentesi tanyán

Szentes - Először a nemét sem tudták megállapítani annak a holttestnek, amelyet a vasárnapra… Tovább olvasom