Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Kiadatlan üzletek: sokat kérnek előre

Szentes - A Csongrádi úti Park Centernél és a szentesi városközpontban több mint 20 üzlethelyiség vár bérlőre – nem kapkodnak értük. Hiába kínálják olcsón, az önkormányzati bérlemények sem kellenek, mert az ingatlan értékének negyedét előre ki kell fizetnie a bérlőnek.
A gazdasági válság és a helyi szabályozás is tehet arról, hogy szaporodnak Szentesen a kiadatlan üzlethelyiségek. A városközpontban és a Csongrádi úti üzletközpontnál is szembetűnő a sok üres kirakat.

A Kossuth térre vezető Ady Endre utcán négy üres üzlethelyiséget hirdetnek tulajdonosaik, a sétálóutcán és környékén négy üres üzlethelyiséget találtunk. A Kossuth utcán, a postától a zsinagógáig hét üzlet kiadó, a József Attila utcán kettő, és a Vásárhelyi úton is találtunk néhány üres, bérlőre váró helyiséget. A verseny még inkább élénkül fog, ha a Kossuth és a Somogyi utca sarkán megnyílik a Ciprus üzletház, ahol több üzlethelyiséget is kiadna a tulajdonos.

A Csongrádi úti Park Center tavaly novemberben nyílt meg – félházzal. Azóta két üzletébe is beköltöztek, de még így is maradt 5, összesen 1178 négyzetméter alapterületű kiadatlan helyiség, ami bérlőre vár. A beruházó Centermanagement Invest Hungary Kft.-től csak annyit sikerült megtudnunk, most is folynak tárgyalások, de konkrétummal nem tudnak szolgálni. A bérleti díj mértékéről is szerettünk volna valamit megtudni, de csak annyit mondtak, hogy az alku tárgya. Azt elmondták, ha minél nagyobb üzletet vesz ki a jelentkező, annál olcsóbban kaphatja meg a helyiséget.

A Park Center és a városközpont üzlethelyiségei sem kelendőek Szentesen. Fotó: Tésik Attila
A Park Center és a városközpont üzlethelyiségei sem kelendőek Szentesen. Fotó: Tésik Attila

Néhány magánszemélyt is felhívtunk, mennyiért ajánlják bérleményüket, de nem szívesen árulták el, mi a kiinduló ár. Annyit megtudtunk, hogy 3000 forint körül van a piaci négyzetméterár.

Ennél jóval olcsóbban, de rosszabb konstrukcióban kínálja üzlethelyiségeit az önkormányzat. Tavaly jó évet zárt a vagyongazdálkodási csoport, hiszen két bank és egy drogéria üzletlánc is betelepült Szentesre – most viszont ilyesmire nincs kilátás. Hiába kínálják olcsón, a piaci ár töredékéért az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiséget, nem kellenek, mert az ingatlan értékének negyedét előre ki kell fizetnie a bérlőnek. Ez a legkisebb üzlet esetében is többmilliós kiadást jelent a vállalkozóknak.

Tervezik a módosítást

– A terveink között szerepel, hogy módosítjuk az üzlethelyiségek kiadásáról szóló helyi rendeletet, és inkább magasabb bérleti díj mellett kauciót vezetünk be – mondta lapunknak Szilvássy Árpádné. A polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási irodájának vezetője hozzátette, korábban működött, de mára elavult a jelenlegi rendszer. A végső döntést a képviselő-testület hozhatja meg.

Olvasóink írták

  • 3. PankaSopron 2009. május 08. 08:44
    „Jó ez a kép. Kár, hogy dől.”
  • 2. sörpocak 2009. május 02. 20:11
    „Pedig olyan szépen levezették egy kérdésre a hivatal honlapján, hogy magam is elhittem. Erre föl meg hazudtak a város polgárainak!Egyhuzamban!”
  • 1. Power 2009. április 30. 15:23
    „"módosítjuk az üzlethelyiségek kiadásáról szóló helyi rendeletet, és inkább magasabb bérleti díj mellett kauciót vezetünk be" - Azt hittem, hogy engednek majd a feléből, tévedtem. Az üresen kongó önkormányzati ingatlanok csak veszteséget okoznak a városnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt busz a Tisza-hídnál

Szentes - Kigyulladt egy román busz tegnap a csongrádi Tisza-hídtól mintegy 500 méterre. A jármű… Tovább olvasom