Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Kiköltözik a derekegyházi ápolóotthon a kastélyból: egymilliárdos beruházással építenek fel tíz házat

Derekegyház - Belátható időn belül kiköltözik a derekegyházi ápolóotthon a kastélyból. Az ellátottaknak tíz korszerű házat építenek helyben és Nagymágocson.
– A kormány célja, hogy a fogyatékkal élők ötven főnél nagyobb létszámú intézményeit olyan lakásotthonokkal váltsa ki, amelyekben jobb körülmények között élhetnek az ellátottak – tájékoztatta lapunkat Oláh Miklós, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kommunikációs főreferense.
 

A barokk-copf stílusban épült, műemléki jelentőségű derekegyházi Károlyi-kastélyban 1949-től működik elmeszociális otthon. Az épületet nem erre a célra tervezték, rendkívül zsúfolt és felújításra szorul, nincs akadálymentesítve. Jelenleg 120 lakója van. Az ellátás tárgyi feltételeinek hiányosságai miatt 2018. december 31-éig szól az ideiglenes működési engedélye.


A Széchenyi-terv egyik programja lesz az Aranysziget Otthon Derekegyházi Ápoló Otthona kiváltása, erre egymilliárd forintot fordítanak. Derekegyházon és Nagymágocson öt-öt lakóotthont építenek. Az egyenként 12 férőhelyes házakba költözik majd a 120 lakó. Mindkét településen működnek már hasonló létesítmények.
A kastély lakói belátható időn belül lakásotthonokba költöznek. Fotó: Kovács Erika
A kastély lakói belátható időn belül lakásotthonokba költöznek. Fotó: Kovács Erika

A kastélyotthon lakóit és a dolgozókat is felkészítik a változásra, az önálló, illetve részben önálló életre. Ez is a program része. A lakások mellett Derekegyházon és Nagymágocson nappali támogató központot is építenek, amit más, az intézményi ellátást nem igénylő, de fogyatékossággal élő emberek is használhatnak.

– Önkormányzatunk partner ebben a változásban. Telekkel is segítjük a program megvalósítását – mondta Szabó István, Derekegyház polgármestere. – Jó a kapcsolat az intézmény lakói és a település lakossága között. Örülünk, hogy nemsokára jobb körülmények közé kerülhetnek.

Hogy az ellátottak kiköltözése után mi lesz a kastély sorsa, ezt egyelőre még nem tudni. Annyi bizonyos, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság visszaadja majd a Magyar Nemzeti Ingatlankezelő Zrt.-nek az épületet. Szabó István reméli, a kastélyt felújítja majd az állam.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befürödtek az ivóvízminőség-javító programmal: Makó, Szegvár és Szentes sincs még kinn a vízből

Befürödtek az ivóvízminőség-javító programmal: Makó, Szegvár és Szentes sincs még kinn a vízből
Makó után Szegvár és Szentes is segítséget kér a kormánytól és a megyei önkormányzattól, miután befürdött az ivóvízminőség-javító programmal. Tovább olvasom