Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kíméletes a szentesi módszer

Ezen a héten a 250. csípőprotézist ültette be a szentesi kórházban dr. Berki Sándor osztályvezető főorvos azzal a technikával, amely a fájdalmat és a gyógyulás idejét is jelentősen csökkenti. Ezt a módszert Pesten kívül csak a Kurca-parti kórházban alkalmazzák, a műtét után a betegek már másnap felkelhetnek.
Dr. Berki Sándor főorvosnak a szegedi Borbás Imréné a 250. betege, akit úgynevezett minimál invazív eljárással operált Fotó: Tésik Attila
Az amerikai ortopéd társaság is tagjai közé fogadta a szentesi dr. Berki Sándort. A Dr. Bugyi István Kórház baleset- és helyreállító sebészeti osztályvezetője az általános, a baleseti és kézsebészeti szakvizsgák után a negyediket abszolválta nemrégiben ortopédiából. Mint arról lapunkban beszámoltunk, 2003. július 29-én végezte el egy új eljárással az első csípőprotézis-műtétet.

Az úgynevezett minimál invazív technikát egy 46 éves orosházi férfin alkalmazta először a főorvos. A buszvezetőnek annyira jól sikerült az operáció, hogy azóta is dolgozik. Eleinte a sovány testalkatú betegeknél alkalmazta az osztályvezető ezt a módszert, amely után másnap már fel is kelhetnek a páciensek. Általában egy hetet töltenek a kórházban, s akadnak olyanok, akik két hét elteltével már segédeszköz nélkül tudnak járni.

Berki főorvos e hét elején ültette be a 250. csípőprotézist, amely nemzetközi viszonylatban is komoly eredménynek számít. Ezzel ő is hozzájárult ahhoz, hogy a minimális behatolással járó műtéti eljárás önálló lett, s most már minimál invazív sebészetnek emlegetik.
Örül a szegedi beteg

Régóta fájt a csípője a szegedi Borbás Imrénének, aki érdeklődésünkre azt mondta: a konzervatív kezelések már nem enyhítették a fájdalmát. Korábban hallott a szentesi kórház baleseti sebészet osztályán folyó sikeres protézisbeültetésekről, s ezért kereste meg Berki Sándor főorvost. Borbásné Erzsébet a 250. beteg, akinek az osztályvezető a minimál invazív eljárással ültette be hétfőn az implantátumot. Kedden már felkelt az asszony, és járókerettel közlekedett a kórteremben. Mint mondta: jól érzi magát, és örül annak, hogy a szentesi kórházat választotta.  


Ilyen operációkat egyébként Budapesten végeznek, a vidéki kórházak közül egyedül csak a szentesi egészségügyi intézményben érzik ennek jótékony hatását a betegek. Egyébként Pesten a protéziseket még ezzel az új módszerrel is úgy ültetik be, hogy a pácienst két helyen vágják, s úgy helyezik be az implantátumot. Berki Sándor főorvos viszont a 250 műtét közül az utolsó kétszázat már egyetlen 8-10 centiméteres metszéssel végezte. Ezt a módszert egyébként az Egyesült Államokban és Dániában sajátította el.

A szentesi kórházat a csípőprotetika bölcsőjeként emlegetik szerte az országban. Berki Sándor tisztelettel adózik Badó Zoltán tanár úr és Tari Gábor főorvos emlékének, hiszen ők kezdték alkalmazni több mint három évtizede az implantátumok beültetését. Berki főorvos azért járja a világot, hogy újabb ismereteket szerezzen a továbbfejlesztéshez. Hozzá pedig az ország minden tájáról – Győrtől Budapesten és Debrecenen át a Békés megyei településekig – jönnek a páciensek. Romániából viszont a kollégák jönnek a szentesi kórházba, hogy tőle tanulják meg a minimál invazív csípőprotetikát. Korábban ugyanis Kolozsváron bemutatta Berki Sándor az ottani orvosoknak ezt a műtéti eljárást, aminek a híre elterjedt a közeli és távolabbi településeken is.

Olvasóink írták

  • 1. KRIZSÁN 2009. március 09. 17:23
    „A protézisbeültetésen (új eljárással) átesett betegektől szeretnék pár kérdésemre választ kapni. Hogyan vehetném fel a kapcsolatot a Szentesi Kórházzal? Mennyi a várakozási idő? A műtét után kb. mennyi ideig kell táppénzen lenni (ez a mai világban nagyon fontos, mivel mindenhol a legtöbbet betegállományban lévőket teszik lapátra) ?
    Válaszukat előre is köszönöm.

    e-mail címem: adokulcs2001@bodajknet.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer termelőt szolgálnak ki

Korszerű laboratóriumot alakítottak ki Szentesen az egykori kertészeti kutatóállomáson a megyei… Tovább olvasom